galéria megtekintése

Sötét árnyak

0 komment


Horváth Gábor

A FIFA tiszteletre méltó kampányt folytat a rasszizmus ellen, a vb-re megnyerte az ügynek Dilma Rousseff brazil államfőt, különbizottságot állított föl, drága és kreatív reklámfilmeket készíttetett, minden meccs előtt összeáll a két csapat és a bírók csoportja a „Mondj nemet a rasszizmusra!” feliratú molinó mögött, mégsem megy minden simán.

Nonprofit a szervezet, de minden lépését a profitszerzés szabályainak rendeli alá: csak semmi negatív publicitás

A mexikói drukkerek zajos kórusa a melegek (egyik) spanyol gúnynevével illette az ellenfél játékosait. Horvátok fasiszta jelszavakkal díszített zászlókat lobogtattak a lelátón, néhány német meg feketére mázolta orcáját a Ghána elleni meccs előtt.

 

Egyik elvbarátjuknak ez is kevés volt, berohant a pályára, hogy mindenki láthassa a testére firkált náci ákombákomot. Őt az éjfekete Sulley Muntari tessékelte le a gyepről, a biztonsági szolgálattól a dolognak csúnya vége is lehetett volna.

Muntari kitessékeli a náci provokátort
Muntari kitessékeli a náci provokátort
Eddie Keogh / Reuters

Nyilván nem a FIFA szándékaival van baj, és még az se biztos, hogy a módszereivel. Elvégre nem lehet jegyvásárlás előtt minden egyes szurkolót levizsgáztatni az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatából, hogy tudniillik: „Tekintettel arra, hogy az emberiség családja minden egyes tagja méltóságának, valamint egyenlő és elidegeníthetetlen jogainak elismerése alkotja a szabadság, az igazság és a béke alapját a világon…”

A lelátókon tomboló tömeg szemlátomást élvezi a futball ünnepét, és nagy ívben tojik a rendezvényt megzavarni akarók ostoba fejére, úgyhogy a dolgot akár észre sem kellene vennünk. Legalábbis, ha nem lenne nyilvánvaló, hogy még a nagyhatalmú és dúsgazdag a FIFA sem tud mit kezdeni a futball helyett a balhé kedvéért meccsre járó kisebbséggel.

Az újabb mandátumért kampányoló Sepp Blatter szerint a vétkes „drukkerek” csapatát pontlevonással kellene büntetni, akkor a nemzeti szövetségek és a szurkolói csoportok maguk bánnának el a rendbontókkal. A szokásos szankció ellenben egyelőre inkább a kevésbé fájdalmas stadionbezárás – ha jókor alkalmazzák, ez is érhet ideget, velünk pont ez történt a selejtezőcsoportban, amikor Románia ellen kellett zárt kapuk mögött futballoznunk.

Mexikói drukkerek próbálják a FIFA-nak magyarázni rigmusukat
Mexikói drukkerek próbálják a FIFA-nak magyarázni rigmusukat
Brian Snyder / Reuters

Arra azonban végképp nincs precedens, hogy vb-döntőn valamelyik válogatottat felelősségre vonták volna szurkolói viselkedése miatt. Vagyis nagyon úgy néz ki, hogy miközben a FIFA látszólag igyekszik teljesíteni a politikai korrektséghez már csak üzleti okokból is ragaszkodó szponzorok óhaját, valójában erősen ódzkodik a botránnyal fenyegető fegyelmi lépésektől. Nonprofit a szervezet, de minden lépését a profitszerzés szabályainak rendeli alá: csak semmi negatív publicitás.

A futball – és kiváltképp igaz ez a csillagászati hotel- és jegyárakkal üzemelő vb-re – a fizetőképes középosztályra vágyik: ennek a rétegnek a tagjai alkotják a célközönséget. Megpróbálnak mindent kizárni, ami megzavarhatná a fogyasztók szórakozását.

Még Magyarországon is, pedig nálunk a sportágnak egy roppant lebutított változatát űzik, lebutított szervezeti keretek között, mélyen lesajnált nézők előtt. Az új Fradi-stadionba nem véletlenül kerül kisebb vagyonba a bérlet: politikai okokból momentán nincs szükség utcai harcosokra, úgyhogy kívül tágasabb, majd szólunk, ha megint verni kell valakit!

Moszkvai drukker üzen az egyik orosz ligameccsen
Moszkvai drukker üzen az egyik orosz ligameccsen
Maxim Shemetov / Reuters

Az emberiség szerencsére nem reménytelen. Pénteken este David Luiz és Dani Alves átölelve vigasztalta a Kolumbia veresége után zokogó James Rodriguezt, és karmozdulatokkal kért számára tapsot a publikumtól. Szombaton nekem és még egymillió-négyszáznegyvenötezer embernek tetszett a Facebookon, hogy Lionel Messi mielőbbi felépülést kívánt barcelonai csapattársának, egyben potenciális döntőbeli ellenfelének, a csigolyatörést szenvedett Neymarnak.

A FIFA-nak azonban nincs ideje kivárni, amíg a jótékony pedagógia mindenkihez elér. A következő világbajnokságot – annak idején ez biztosan jó ötletnek tűnt, már csak pénzügyi szempontból is – Oroszországnak adták, ahol a brazíliainál jóval alacsonyabb a társadalom toleranciaszintje.

Ha 2018-ra nem lesznek sziklaszilárd szankciói a nézőtéri botrányoknak, akkor garantált a baj. Tökmindegy, megy vagy marad Blatter, itt a duma nem elég, valamit tenni kell.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.