galéria megtekintése

Sarapova tagadja, hogy már többször figyelmeztették a doppingolás miatt

1 komment

NOL

A 28 éves orosz teniszezőnő  szerint a sajtó pontatlanul számol be, eltúlozza és kiforgatja, amit ő mond. Felveszi a harcot.

Sarapova hétfőn beszélt arról a nyilvánosság előtt, hogy illegális szert szedett. Pénteken azonban közzétett a Facebookon egy a rajongóinak szóló levelet, amelyben azt írja, nem mentséget keres arra, hogy nem tudott a tiltásról", amely január 1-jén lépett életbe.

Maria Sarapov. Nem kifogás, de...
USA Today Sports / Reuters

Az ötszörös Grand Slam-győztes teniszezőnő, akit akár négy évre is eltilthatnak, a ügynen eljáró hatóságok kommunikációját okolja. Szerinte túl nehéz megtalálni a tiltott szerek listáján a változásokat. Azt állítja, hogy 2006 óta szedi a szívgyógyszert az orvos utasításának megfelelően minden nap és a felírt kis dózisban.

 

Egyes beszámolók szerint a mildronate néven is ismert meldoniumot normál esetben 4-6 hétig szedik a betegek.

„A szalagcímeket rengeteg újságíró átvette, de azzal már nem foglalkoztak, hogy a történet többi részét is elmondják az olvasóiknak. A gyógyszer gyártójának előírása így hangzik: A kezelést kétszer vagy háromszor is meg lehet ismételni egy évben. Csak az orvos tudja figyelemmel kísérni és megítélni a beteg egészségi állapotát, illetve azt, hogy szükséges-e a gyógyszer szedése hosszabb időn keresztül. Én pont ezt tettem! Minden nap szedtem a gyógyszert" - írta Sarapova.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől (WADA) 2015-ben kezdte el ellenőrizni a meldonium használatát a sportolóknál, Sarapova azonban tagadja, hogy többször is figyelmeztették volna emaitt.

„A jelentés szerint ötször figyelmeztettek, hogy a gyógyszer, amit szedek fel fog kerülni a tiltott szerek listájára, ez azonban nem igaz" - tagadja a vádakat a teniszezőnő, aki szerint a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) „hírlevelek, tájékoztatók és honlapok közé rejtve” tájékoztatja a sportolókat a szabályok változásáról.

„Ahhoz, hogy tudomást szerezz egy ilyen figyelmeztetésről, meg kell nyitnod egy emailt, aminek a tárgyából nem derül ki, hogy a doppingról lesz benne szó. Rá kell kattintanod egy honlapra, ahol begépeled a jelszavadat, a felhasználó nevedet, kattintasz és böngészgetsz. El tudom képzelni, hogy a média egyes képviselője szerint ezt figyelmeztetésnek lehet nevezi. Szerintem a legtöbb ember erre azt mondaná, hogy túl nehéz megtalálni. Ez nem kifogás, de tévedés azt mondani, hogy ötször figyelmeztettek."

Sarapova a Serena Williams ellen január 26-án elvesztett meccs utáni doppingteszten akadt fenn. Március 2-án vádolták meg a doppingellenes szabályok megsértésével és ideiglenesen március 12-től eltiltották. Az eltiltás időtartama attól függ, hogy az ügyet vizsgáló tisztségviselők elhiszik-e, hogy Sarapova nem a teljesítménye növelése miatt szedte a gyógyszert.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.