galéria megtekintése

Hamilton elfüstölt, Rosbergé a pole pozíció

0 komment


Csepelyi Adrienn

Ki taxival érkezett, ki gyalog a HÉV-megállótól, néhányan limuzinnal gördültek be – sőt, akadt, aki helikopterrel röppent Mogyoródra. Így vagy úgy, szombat reggel már az előző napinál jóval nagyobb tömeg tartott a pálya felé a Hungaroring főbejáratánál.

A szemfülesek a jegypénztáraknál rögtön egy világbajnokra bukkanhattak – no, nem Sebastian Vettel volt az, hanem Szász Kitti freestyle-futballista, aki a harmadik szabadedzés előtt már letudta a saját etapját: a német RTL televízió kérésére trükközött egy keveset. Ehhez képest talán már az sem számított volna meglepőnek, ha hirtelen néhány ember nagyságú hupikék törpike tűnik fel a főbejáratnál. Márpedig épp ez volt a helyzet: a három jól megtermett épp befelé törpölt. Hogy vajon mennyire lehet jó érzés, amikor a tűző napon az ember bőrére ég a kék festék – jó kérdés. De ez is csak a szurkolók elszántságát mutatja.

Ami a szabadedzést illeti: a délelőtti etap a tegnapiakhoz hasonlóan Lewis Hamilton elsőségével ért véget, mögötte Rosberg,Vettel, Ricciardo, Bottas, Alonso és Räikkönen végeztek. Ahogy a nézőtéren, úgy a paddock környékén is egyre nagyobb lett a tumultus, ám akkor még a hostessek is összesereglettek, amikor a sajtóiroda előtt megjelent Damon Hill. „Megtaláltuk! Itt van!" – viccelődtek néhányan Palik László örökbecsűjére utalva. Az évek során Hill haja ugyan ezüstre váltott, a nők azonban láthatóan még mindig odavannak érte. A korábbi versenyző most a Sky Sports szakértő-riportereként dolgozik, s bár csevegni épp emiatt senkivel sincs ideje, a legélelmesebbek azért egy fotó erejéig melléállhattak.

Betolják a boxutcába Lewis Hamiltonnak, a Mercedes csapat brit versenyzőjének autóját
Betolják a boxutcába Lewis Hamiltonnak, a Mercedes csapat brit versenyzőjének autóját
Koszticsák Szilárd / MTI

 

A Porsche Mobil 1 betétfutama után az erre alkalmas jeggyel rendelkezők birtokba vehették a bokszutcát és a paddockot. Míg a gyerekek örvendeztek Hamilton és Räikkönen autói láttán, az apukák nosztalgiától elhomályosult tekintettel készítettek néhány fotót a szintén szakértő-riporterként serénykedő David Coulthardról. Hiába, no: generációkon átívelő szenvedély ez.

Az időmérő edzésre a felhők is megérkeztek, némi enyhülést hozva a pálya fölé, ám mégsem odaföntről érkezett a hideg zuhany a kvalifikációra: a fő aspiráns Hamiltonnak üzemanyagszivárgás miatt elfüstölt a motorja! Bár megpróbálta visszavinni azt a bokszba, kiszállították autójából, poroltóval fojtották el az igen magasra csapó lángokat. A brit egy darabig távolról szemlélte a műveletet, aztán búsan ingatva fejét visszaballagott a bokszba.

Maldonadónak, mondjuk, még ennyit sem kellett fáradnia: rögtön a boksz bejáratánál kénytelen volt leállni. A közeli képek alapján a Mercedes-istállóban senki sem fog túl sokat aludni az éjjel – Hamilton azt mondta: a történtek után már annak is örülne, ha a legjobb öt közé jutna.

Bosszankodásra éppenséggel a Ferrarinál is volt ok: addig-addig „takarékoskodtak" Kimi Räikkönennel és a lágy gumikkal, hogy a Q1 végén Jules Bianchi meg a Marussia köszönte szépen, s továbbjutott a finn helyett. A döbbenetes baklövés után az első szakaszt Jean-Eric Vergne zárta az élen, utána Rosberg, Kvjat, Ricciardo, Vettel, volt a sorrend.

A Q2-ben a lágy gumiknak volt jelenése, Rosberg pedig hamar az élre állt. Sergio Perez autójának a hidraulikája hibásodott meg, Kvjat pedig kipördült – lengett is a dupla sárga zászló. Végül Rosberg, Vettel, Ricciardo, Bottas, Massa, Alonso, Button, Magnussen, Vergne, Hülkenberg lett a sorrend.

A későbbi győztes Nico Rosberg a Magyar Nagydíj időmérő edzésén
A későbbi győztes Nico Rosberg a Magyar Nagydíj időmérő edzésén
Czeglédi Zsolt / MTI

A rövid és szórványos eső miatt vizessé vált első kanyar úgy meglepte a pilótákat, hogy a Q3 elején Magnussen kisodródott és beleállt a gumikorlátba a McLarennel. Emiatt állt is egy ideig az edzés. Hogy hamarosan az eső is, az nemigen nyugtatta meg a dán versenyzőt.

Rosberg végül 1:22.715-ös köridővel szerezte meg a pole pozíciót. Mögötte Vettel, Bottas, Ricciardo, Alonso, Massa, Button, Vergne, Hülkenberg és Magnussen indulhat holnap. A kvalifikáció utáni sajtótájékoztatón Rosberg boldogan, de udvariasan értékelt. „Nehéz volt megítélni, mennyi kockázatot vállalhatok. A csapattársam kiesése némileg visszafogottabbá tesz, de azért nagyon örülök, hogy sikerült első helyen zárnom a kvalifikációt."

Hogy a testbeszédelemzők vajon hogyan értékelnék, hogy a pilóta eközben több ízben is hozzáért az orrához? Ezt talán inkább ne feszegessük...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.