galéria megtekintése

Ritka bélyeg

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 08. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Hamarosan a hazai mozikban is bemutatják a Foxcatcher című filmet, amely az amerikai sport legtragikusabb történeteinek egyikét dolgozza fel.

Bár Hollywood hajlamos ízléstelen túlzásokba esni, ha kasszasikernek ígérkező sportsztorikról van szó, David és Mark Schultz birkózó, illetve John Du Pont multimilliomos különös, gyilkosságba torkolló kapcsolatát nem kell kiszínezni ahhoz, hogy a moziszékhez szögezze a nézőket.

A Du Pont család az 1800-as évek elején lőporgyártással alapozta meg azóta is gyarapodó, elképesztő vagyonát. Az 1938-ban született John kilógott a famíliából. Természettudományokból diplomázott –ornitológus és csigaházkutató volt –, lelkes bélyeggyűjtőként megvásárolta a világ legritkább és legdrágább bélyegét, a brit-guyanai egycentes magentát.

Hozzátartozói a nyolcvanas évek elején múló hóbortnak gondolták azt is, hogy sportolókat kezdett anyagilag támogatni, ő azonban –anyja rosszallása ellenére – mind nagyobb összegeket költött birkózók, úszók, öttusázók mecenatúrájára. A rögeszméjévé vált, hogy újabb sportsikerekhez segítse Amerikát.

 

Sokak szerint már ekkoriban megmutatkoztak rajta a skizofrénia első jelei, ám mivel nem csupán bőkezű volt, de emberséges is, felkaroltjai betudták furcsa dolgait annak, hogy Du Pont kissé bogaras. Még az sem keltett gyanút bennük, hogy felesége, Gale Wenk a többi közt azért vált el tőle, mert a férfi pisztolyt fogott rá, és megpróbálta belökni a kandallóba.

John Du Pont bilincsben
John Du Pont bilincsben
Reuters

A milliomos korábban maga is birkózó volt, ám egy autóbaleset miatt abba kellett hagynia a sportot.

Anyja halála után modern, bentlakásos edzőközpontot hozott létre az addig versenylovakkal, tehenekkel és pónikkal díjak százait begyűjtő családi farmon.

Kézenfekvő volt, hogy a kaliforniai Schultz testvéreket is felkarolja: a fiúk már a főiskolán is halmozták a sportsikereket. Dave-et, az idősebbik testvért szellemileg sérültnek bélyegezték az iskolában diszlexiája miatt, így a sport kitörési lehetőséget kínált neki. A szőnyegen 1983-ban világbajnok lett, aztán 1987-ben megnyerte a Pánamerikai Játékokat; öccse, Mark 1985-ben Budapesten szerezte első, majd 1987-ben Clermont-Ferrand-ban második vb-címét. Az 1984-es Los Angeles-i játékokon – a szintén birkózó, ugyancsak amerikai Banach fivérek mellett – a két Schultz is olimpiai bajnok lett.

Dave Schultz és John Du Pont viszonya igen szenvedélyes, néha rapszodikus volt; a Mark könyve alapján készült mozifilm főként ezt dolgozza fel. A gyilkos lövések 1996. január 26-án, minden különösebb előzmény nélkül dördültek el Du Pont birtokán, Schultz feleségének, Nancynek, illetve a farm biztonsági főnökének, Patrick Goodallnak a szeme láttára. Noha azt beszélték, hogy Du Pont betegségében úgy képzelte: a birkózó – valamiféle összeesküvés merénylőjeként – az életére tör, valódi indítékot sohasem sikerült találni.

A három lövés után Du Pont elbarikádozta magát a saját házában. Az eset hírértékét jól mutatja, hogy az épületet hetvenöt rendőr őrizte több napon át. A milliomost végül akkor tartóztatták le, amikor a rendőrök által kikapcsolt fűtést próbálta megjavítani az udvaron. Úton a kapitányságra is a Foxcatcher-pulóverét viselte. Bűnösnek találták, minimum 13, maximum 30 év szabadságvesztésre ítélték, igaz, megállapították, hogy paranoid skizofréniában szenved.

A klubtársaknak nem csupán Schultz halálát kellett feldolgozniuk, hanem azt is muszáj volt kitalálniuk, hogyan tovább. Ekkoriban ugyanis Dave – amellett, hogy maga is a játékokra készült – már edzőként egyengette a foxcatcheres birkózók karrierjét. A helyzetet a meggyilkolt sportoló özvegye oldotta meg: alapítványt hozott létre, amely 2005-ig finanszírozta a felkészülést. A tragédia után Mark abbahagyta a birkózást, és nagy sikerrel próbálta ki magát az ultimate fighting nevű vegyes harcművészeti bajnokságban. Néhány éve könyvet írt bátyja tragédiájáról és az olimpiai aranyért folytatott küzdelméről.

Du Pont börtönben halt meg hetvenkét esztendősen, 2010 decemberében. Támogatottjai a mai napig a legnagyobb szeretettel beszélnek róla, sokuknak az ő segítsége teremtette meg az egyedüli lehetőséget az élsportra. Még Schultz édesapja is azt mondta egyszer: „Az embernek megbocsátottam. A tettet sohasem tudtam megbocsátani.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.