galéria megtekintése

Portugál pálma Párizsban

Meglepetésre a portugál válogatott hosszabbításban legyőzte az esélyesebb franciákat,  és először lett Európa-bajnok. Cristiano Ronaldót sérülés miatt a 24. percben le kellett cserélni.

A Stade de France környéke úgy festett vasárnap délben, akár egy holdbéli táj: lélek nem járt arra, mivel minden utat lezártak az aréna körül. Az a fordulat nem kifejezés, hogy különleges biztonsági intézkedések előzték meg az Európa-bajnokság döntőjét, mert még a stadion­ sajtóközpontját is kutyás rendőrök vizsgálták át, miután a riportereket, újságírókat kiterelték a termekből. Az autóforgalmat a későbbiekben is erősen korlátozták, a gyalogosoknak viszont utat engedtek, mert a szurkolóknak valahogyan még­iscsak meg kellett közelíteniük a helyszínt. S jöttek is a drukkerek tömegével, jóllehet a francia–portugál csúcstalálkozóra a legdrágább jegyek – hivatalos áron – egyenként 895 euróba kerültek. Na de egy Eb-diadal mindent pénzt megér!

Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

A karhatalom nem ezzel a jelszóval vonult fel. A Stade de France-hoz 1300, a Mars-mezőn létesített szurkolói zónához 1400, a Champs-Élysées-hez 3400 rendőrt vezényeltek ki, s ezek az emberek még véletlenül sem hasonlítottak Németh Istvánra, Udvardy Sándorra, Schiller Bélára, a hajdanán megannyi magyar színpadon hódító Vidám Fiúkra... Annál derűsebb volt a francia riporter szombaton az atlétikai Európa-bajnokság 110 méteres gátfutószámának befejezésekor, mert honfitársa, Dimitri Bascou nyerte a viadalt, ám a kommentátor a hajrában aggódva kiáltozta: „Attention, Bálázs Bádzsi!" Azaz a szpíker nagyon tartott attól, hogy az ezüstérmes Baji befogja, sőt megelőzi a győztest.

 

Tudom, az egy másik Eb, de a szintén vidám fiúnak nevezhető Kazal Lászlótól megtanultuk, hogy nem csak foci van a világon.

Az élet különben is megy tovább: a hét végén Thonon-les-Bains kicsiny futballpályáján már Lyon–Zenit Szentpétervár barátságos labdarúgó-mérkőzést rendeztek az egyik oldalon a kontinenstornáról lemaradókkal, Yanga-Mbiwával, Gonalons-nal, Valbuenával, Lacazette-tel, a másikon pedig az Eb-től hamar elköszönőkkel, Szmolnyikovval, Satovval, Juszupovval, Dzjubával. Nyert az Olympique 2-1-re, de Franciaország nem erre a sikerre várt...

Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Nem is arra, ami a negyedik percben történt. Ekkor Adrien Silva pazar negyvenméteres indítással örvendeztette meg Nanit, a csatár azonban komoly helyzetben fölé lőtt. A tizenegyedik percben viszont már másodszor hangzott fel a Marseillaise a Stade de France-ban, mert előzőleg Pepe váratlanul hanyatt esett, így Payet megjátszhatta Griezmannt, akinek veszedelmes fejesét a sólymokét idéző légi úton a jobb felső sarokhoz érkező Rui Patricio ragyogó mozdulattal hárította. A jómadár Payet nem sokkal korábban – biztos, ami biztos – „beleszállt" Cristiano Ronaldóba, akit a huszonnegyedik percben, többszöri ápolás után le kellett cserélni. Mondani sem kell, ez nem javított a portugál esélyeken...

S tíz perc múlva majdnem meglett az „eredmény", mert Moussa Sissoko finom csellel fordult kapura, majd jól is lőtt, de Rui Patricio megint remekelt. Ezzel együtt a tempót folyamatosan lassító portugálok kétségkívül megállították a franciákat, és az első félidőben egyáltalán nem látszott rajtuk a nyugtalanság a miatt, hogy talizmánjuk immár ­hiányzik a pályáról.

A házigazdák a szünet után sem puhultak: Matuidi felrúgta Nanit, Sissoko adott „szépen" Pepének. Clattenburg angol játékvezető meg úgy viselkedett, akár egy asszisztens... A legnagyobb nyomást azonban a rendkívüli hangerejű párizsi közönség helyezte a portugálokra, akiket nehezebb volt leteperni, mint azt a hívatlan látogatót, akire a biztonságiak rávetődtek, majd rövid úton eltávolították őt a pázsitról. A kékek szenvedtek a halogató portugál taktikától, egyszerű labdákkal sem tudtak mit kezdeni, feszülten és fantázia nélkül futballoztak.

A kérdés mégis az volt: lehet-e döntőt nyerni ilyen defenzívával?

Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

A hatvanhatodik percben úgy tetszett: nem lehet. Coman beívelése ugyanis tökéletesen érkezett Griezmann fejére, ám Franciaország rajongott Antoine-ja „ezerszázalékos" helyzetben a kapu fölé fejelt.

A hetvenötödik percben a csere­gyerek Coman már másodszor tálalt gólpassznak látszó átadást, de Giroud lövését Rui Patricio, a mezőny legjobbja újabb bravúrral védte, ahogyan később Sissoko labdáját is. E két jelenet között Nani majdnem úgy adott be, hogy ívelése a léc alá hullott; az utóbb Quaresma ismétlését már könnyebben hárító Lloris alig tudott menteni. Aztán a 92. percben Gignac az ötösről a jobb kapufát találta el, így a döntetlen-specialista portugál együttes ismét ikszel zárta a hagyományos játékidőt...

Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Majd a hosszabbításban mind közelebb álltak a győzelemhez a vendégek. Előbb Quaresma szögletét Eder öt méterről fejelte rá, de nem eléggé jól, és Lloris hárított. Aztán Raphael Guerreiro szabadrúgása a lécről vágódott ki, majd Eder húsz méterről nagyszerű lövést küldött a jobb sarokba (109. perc: 1-0). Közben Clattenburg megmentette a sárga lapos Matuidit, aki leterítette Joao Moutinhót, de ez a franciák ellen több mint negyven éve először nyerő és ugyancsak első ízben Eb-aranyérmes portugálokat már nem érdekelte.

A Párizsba látogató portugál szurkolók körében, továbbá Lisszabonban, Portóban, Bragában, Guimaraesben talán még most sem ért véget az utcabál...

PORTUGÁLIA–FRANCIAORSZÁG  1-0 (0-0, 0-0, 0-0)
Eb-döntő, Párizs, 76 833 néző.
Jv.: Clattenburg (angol).

Portugália: Rui Patricio – Cedric, Pepe, José Fonte, Raphael Guerreiro – Renato Sanches (Eder, 78.), William Carvalho, Adrien Silva (Joao Moutinho, 67.), Joao Mario – Nani, Cristiano Ronaldo (Quaresma, 24.).

Franciaország: Lloris – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Moussa Sissoko (Martial, 110.), Pogba, Griezmann, Matuidi, Payet (Coman, 58.) – Giroud (Gignac, 78.).

Gól: Eder (109.).

(Vasárnap esti élő közvetítésünket ide kattintva érhetik el.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.