galéria megtekintése

Michael Phelps megható szeretettel búcsúzott Cseh Lászlótól

3 komment

K. K.

Az amerikai és a magyar úszó több mint egy évtizeden át versenyezett egymással.

Kéz a kézben állt a riói uszoda dobogójának második fokára Cseh László, Michael Phelps és Chad le Clos a 100 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén. Ebben a kézfogásban azonban több volt, mint egyszerűen az, hogy azonos idővel értek célba a második helyen. Ez a kézfogás az elmúlt évtized közös nagy csatáinak lezárását jelentette.

Fotó: Szalmás Péter / MTI

A verseny után Michael Phelps így nyilatkozott: „Cseh Lászlóval már közös történelmünk van, kicsit olyan, mint Ryan Lochtéval. Laci, Ryan és én sok vad versenyt vívtunk vegyes úszásban, és ehhez a trióhoz csatlakozott Chad Le Clos az utóbbi négy évben. Nagyon vad zárása ennek a történetnek, hogy mi hárman holtversenyben lettünk érmesek az olimpián."

 

Csehnek többet nem lesz lehetősége legyőzni Phelpset

 

Phelpsnek ez volt az utolsó olimpiája. Bár a négy évvel ezelőtti londoni játékok után is ezt mondta, mégis visszatért.  „Vége, befejeztem. Chad kérdezte a bemelegítő szobában, hogy mi lesz négy év múlva, mondtam neki, hogy

nem lesz már újabb négy év, és most kitartok a döntésem mellett. Boldog vagyok, ahogy véget ért.

Ezért tértem vissza 2012 után. Nem akartam, hogy húsz év múlva azon kelljen gondolkodnom, hogy mi lett volna, ha..."

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Phelpsnek a közeljövőre mindösszesen annyi terve van, hogy menyasszonyával és kisfiával szeretne foglalkozni, valamint utazna egy keveset. De egyelőre a pihenésre helyezi a hangsúlyt, ahogy mondta, leginkább semmit sem csinálna.

Forrás: Instagram

A pályafutását befejező Phelps az utókornak is üzent. „Meg akartam változtatni az úszósportot. És azt hiszem, ez sikerült is. Arra biztatom a gyerekeket, hogy álmodjanak. Kisgyerekként nekem is volt egy álmom, ami mára rengeteg éremmé változott. Mindenkinek azt üzenem, ne féljenek elhinni, hogy a határ a csillagos ég."

Akinek Phelps a példaképe volt, most legyőzte őt

Phelps valószínűleg ezt mondhatta 8 évvel ezelőtt Joseph Schoolingnak is, annak a szingapúri fiatal úszónak, aki a 100 méteres pillangóúszás döntőjében legyőzte őt. 

Fotó Handout / Reuters

„Phelps a példaképem" - mondta az immár olimpiai bajnok fiatalember. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 8 évvel ezelőtt lefényképeztette magát a világklasszis úszóval és azóta kitartóan edzett, hogy Phelps nyomdokaiba léphessen, ami az idei ötkarikás játékokon sikerült is neki.  

A versenyszámot megnyerő Schooling szerint a győzelem ellenére a nyomába sem érhet az ezüstérmes triónak. „Jó napom volt, ennyi. A pillangóúszásnak ettől még mindig Michael, László és Chad marad a három emblematikus figurája."

A biztonság kedvéért Phelps egyébként arannyal búcsúzott az olimpiától, magyar idő szerint vasárnap hajnalban ugyanis a 4x100 vegyesváltó tagjaként még egyszer felállhatott a dobogó legfelső fokára. Huszonháromszoros olimpiai bajnokként távozik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.