galéria megtekintése

Patrióták öröme: ez tényleg szuper volt

2 komment


Czene Gábor
NOL

Ennél jobb propaganda aligha kell az amerikafutballnak. A címvédőként érkező Seattle Seahawks csapatának minden esélye megvolt rá, hogy duplázzon. A New England Patriots azonban horrorisztikus végjáték után megnyerte a döntőt, a Super Bowlt.

Tom Brady, a New England irányítója három győztesen megvívott döntő mellett kettőt elveszített. Az egyiket éppen ott, ahol a mostani Super Bowlt rendezték: az Arizona Cardinals stadionjában, Phoenixben. Vegyesek voltak az előjelek Russell Wilson, a Seattle irányítója számára is. Tíz éve nem fordult elő, hogy a bajnokcsapat ismételni tudott volna a következő szezonban. Márpedig a Seahawks pontosan ennek a sorozatnak a megszakítására készült.

Idina Menzel elénekelte az amerikai himnuszt, a stadion fölött elhúztak a kötelékben repülő katonai gépek – kezdődhetett a meccs. Természetesen pokoli hangorkánban. A pénzfeldobást a Seattle nyerte, de az első támadás jogát átengedte a New Englandnek. Nem bánta meg. A Seahawks védelme gyorsan leparancsolta a pályáról a Patriots támadósorát, csak éppen nem sokkal később fordított szereposztásban ugyanaz történt.

Lucy Nicholson / Reuters

 

Rövid játékokkal, magabiztosan ment előre a New England, és már a „vörös zónán" (20 yardon belül) járt, amikor Tom Brady eladta a labdát. Bár a Patriots akcióiban több volt a fantázia, az első negyedben nem esett pont. A másodikban viszont annál több.

A New England szerezte meg a vezetést egy TD-vel (touchdown), de négy perccel a szünet előtt a túloldalon Wilson is megvillant. Hosszú passza után a Seattle is vörös zónán belülre került, aztán egyenlített 7:7-re.

Két és negyed perc volt hátra a félidőig, de a New Englandnek ennyi is bőségesen elég volt ahhoz, hogy bevigyen egy újabb TD-t. A Seattle-nek csupán 31 másodperce maradt a szünet előtti utolsó támadásra. Mégis sikerült TD-t elérnie. Chris Matthews alig ismert játékos, szinte a semmiből tűnt elő. Brillírozott a meccsen, ő kapta el a labdát.

Az első félidőben hiába dominált a New England, és hiába vezetett kétszer is, a Seattle mindkétszer visszajött. Az eredményjelző döntetlent mutatott (14:14).

A félidei szünetben, a Super Bowlokon megszokott nagyszabású show-műsorban Kate Perry lépett fel. Minden évben konstatáljuk, hogy ezt a látványt képtelenség felülmúlni. Most sem mondhatunk mást.

A harmadik negyedben fordult a kocka, a New England tűnt zavarodottnak. A Seattle belehúzott, és egy mezőnygól után először állt nyerésre (17:14). Tom Brady másodszor is eladta a labdát, a Seattle TD-vel büntetett (24:14).

A szezon utolsó mérkőzésének utolsó negyede tehát a Seahawks tízpontos vezetésével kezdődött. A jelentős előny azonban mintha a Seattle-t zavarta volna meg. A New England egy TD-vel előbb három pontra csökkentette a különbséget, majd egy másikkal visszavette a vezetést (28:24).

Durván két perc maradt, a Seattle elindult a legutolsó rohamra. A hárompontos mezőnygól kevés lett volna, mindenképpen TD-t kellett szerezni. Kearse ötvözte a tudást a szerencsével, és a földön fekve földöntúli bravúrral kapta el Wilson hosszú passzát. Néhány pillanat múlva a Seattle Seahawks már ott állt a győzelem kapujában. És ekkor jött a teljes döbbenet: húsz másodperccel a vége előtt Wilson eladta a labdát. A Seattle játékosai nehezen dolgozták fel a történteket, a döntő némi verekedéssel ért véget.

A New England Patriots nyerte a Super Bowlt. Tom Brady megszerezte negyedik bajnoki címét, és őt választották meg MVP-nek, a döntő legértékesebb játékosának. Két eladott labdája ellenére sem férhet kétség hozzá – megérdemelten.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.