galéria megtekintése

Végre aranyérmet is nyert Magyarország a paralimpián, túlteljesítettük a legmerészebb várakozásokat is

0 komment


Bodnár Zalán

Tóth Tamás úszó szerezte meg a magyar csapat első és egyetlen aranyérmét Rióban, de az ezüst- és bronzgyűjtemény is gazdagodott.

A riói paralimpia záró hétvégéjén – hét ezüst- és kilenc bronzérem után – megszületett az első magyar aranyérem is: Tóth Tamás a 100 méteres hátúszás S9-es sérültségi kategóriáját nyerte meg. ­Tóth – aki Londonban két ezüstérmet nyert – Rióban 100 m gyorson harmadik volt, háton kevésbé számított esélyesnek, mégis nagyszerű hajrát vágott ki és jobb benyúlással győzött. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a győzelem után bejelentette: a Vasas úszója viszi a magyar zászlót az itthoni idő szerint hétfő hajnali egykor kezdődő záróünnepségen a Maracana stadionban. (Ez így is lett. A színpompás maracanai záróünnepség után magyar idő szerint hajnali fél négy előtt kialudt az olimpiai láng is.)

Tóth Tamás, a zászlóvivő
Tóth Tamás, a zászlóvivő
Koszticsák Szilárd / MTI

Az S5-ös sérültségi kategóriában 50 m háton bronzérmet nyert Vereczkei Zsolt, aki hihetetlen sikertörténetet tudhat magáénak: a 38 éves úszó a hetedik olimpiáján vesz részt, és mindegyiken nyert érmet!

 

Vívásban szombaton egy ezüstéremmel gazdagodott a kollekció: a Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Hajmási Éva összeállítású magyar kerekes székes tőrcsapat a Hongkong ellen 41:40-re megnyert elődöntő után a döntőben 45:28-ra kapott ki a nagy favorit Kínától.

A magyar paralim­piai csapat tizennyolc érmet nyert a XV. Nyári Paralimpiai Játékokon, ezzel a 162 részt vevő ország közül a 46. helyet érte el az éremtáblázaton. (Az éremtáblázat első helyén álló Kínának 105 aranyérme van, a második helyen álló Nagy-Britannia sportolói 64 aranyérmet szereztek.) Szabó a magyar sikerek kapcsán emlékeztetett, hogy a tizennyolc érem csaknem kétszer annyi dobogós helyet jelent, mint amennyit – tízet – a bizottság célul tűzött ki a megméretés előtt. Az MPB elnöke a maga részéről Konkoly Zsófia és Vereczkei Zsolt teljesítményét emelte ki: „Konkoly 14 évesen állhatott fel a dobogóra, elképesztő magabiztossággal és tudatossággal csinálta végig ezt a versenyt, és a teljesítménye azt mutatja, hogy óriási tartalékok vannak a magyar parasportban. Természetesen a többi érmessel együtt nagyon büszkék vagyunk rá. Vereczkei a hetedik paralimpiáján a hetedik érmét szerezte. Az első hármon aranyat, azóta mindig bronzot. Magyar ember korábban soha nem nyert hét olimpián vagy paralimpián érmet. Vereczkei Zsolt 2016. szeptember 16-án legendává vált, a magyar sport legendájává, aki példaképe lehet minden fogyatékkal élő és minden ép magyarnak” – magyarázta ezt.

Magyar paralimpiai érmek Rióban


Arany (1)

Tóth Tamás (úszás, 100 m hát, S9 sérültségi kategória)

Ezüst (8)

Biacsi Ilona (atlétika, 1500 m síkfutás, T20)

Csonka András (asztalitenisz, egyéni, SM8)

Kerekes székes női tőrcsapat (Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla)

Osváth Richárd (kerekes székes tőr, egyéni, A és kerekes székes kard, egyéni, A)

Pap Bianka (úszás, 100 m hát, S10)

Sors Tamás (úszás, 200 m vegyes, SM9)

Suba Róbert (parakajak, 200 m, KL1)

Bronz (9)

Kerekes székes női párbajtőrcsapat (Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla)

Konkoly Zsófia (úszás, 100 m pillangó, S9)

Krajnyák Zsuzsanna, tőr, egyéni, A)

Pap Bianka (úszás, 200 m vegyes, SM10)

Pálos Péter (asztalitenisz, egyéni, SM11)

Sors Tamás (úszás, 100 m pillangó, S9)

Tóth Tamás (úszás, 100 m gyors, SM9)

Tunkel Nándor (erőemelés, 49 kg)

Vereczkei Zsolt (úszás, 50 m hát, S5)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.