galéria megtekintése

Ötcsillagos ég

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 24. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

A többit sem könnyű összeállítani, de minden idők legsikeresebb, ötszörös vb-aranyérmes futballnemzetének fél évszázados álomtizenegyét kirakni a legnehezebb. Szinte bocsánatot kell kérni azoktól, akiket az egyszerű szakíró merészelt kihagyni… Tehát elnézést, Carlos Alberto, Lucio, Juan, Junior, Falcao, Gerson, Dirceu, Ronaldinho, Romario, Rivaldo és sokan mások!

Azok közül, akik benn vannak, jó néhányan két vb-döntőben szerepeltek (egyszer nyertek, egyszer vesztettek). Ilyen a 104-szeres válogatott kapus, Claudio Taffarel, továbbá Aldair, Roberto Carlos. Ronaldo még abban is fenomén, hogy két döntős kerettagságból két aranyat és egy ezüstöt hozott ki… (Amikor – 1994-ben – először mehetett a sportvilág legnagyobb tornájára, úgy lett világbajnok, hogy egyetlen percet sem játszott.) Ha Párizsban nincs az a rejtélyes rosszulléte, akkor feltehetően háromszoros világbajnok a földkerekség valaha volt egyetlen triplázójával, Pelével, valamint Cafuval együtt.

Ronaldo búcsúmeccsén 2011 júniusában
Ronaldo búcsúmeccsén 2011 júniusában
Paulo Whitaker / Reuters

A jobbhátvéd szériában három vb-döntőben futballozott – ez ugyancsak unikum –, és be kellett érnie két arannyal, valamint egy ezüsttel… Amúgy ő minden idők legtöbbszörös (142-szeres) brazil válogatottja a balhátvédjátékot egyenesen más dimenzióba helyező Roberto Carlos (125) előtt. Pedig utóbbit megelőzően – vagy az ő idejében – is akadtak óriások, mint Giacinto Facchetti, Paolo Maldini, hogy a rendkívüli Roberto ragyogó honfitársait, Francisco Marinhót, Brancót, Leonardót ne is említsük…

 

Világbajnok még az itteni All Starsból a futballtörténet legkiválóbb csapatának választott 1970-es brazil válogatott Pelé királyt fejedelmi módon „kiegészítő” triója. A virtuóz védőfedezet, Clodoaldo húszévesen Mazzola, Rivera formátumú olaszokat táncoltatott a 4-1-gyel záruló döntőben; Roberto Rivellino a sorfalba beálló Jairzinho lába közt lőtte a szabadrúgást a hálóba, majd a páros újított, és a „bajuszos bombázó” a hasra vetődő Jairzinho fölött keletkező üres helyen küldte a kapuba a labdát. Nem mellesleg: Rivellino úgy „biciklizett”, ahogyan csak Eddy Mercx… vagy Ronaldo. Jairzinho pedig, aki hasonlóképpen festett, akár egy szobor – vagy mint Pelé –, a hetvenes vb valamennyi találkozóján gólt szerzett, igaz, három másik támadójátékossal ellentétben csak kétszer került a legjobb négy közé a világbajnokságon. (Rivellino, Pelé és – hivatalosan – Ronaldo egyaránt háromszor.)

Pelé
Pelé
Ricardo Moraes / Reuters

Még két labdarúgóról nem esett szó. A hetvenes években brillírozó Luis Pereirához fogható technikájú védőt még Brazíliában is keveset láttak – a Palmeirasnál „Luis Chevrolet-nek” hívták, az Atletico Madridnál a klub legnagyobb legendái között tartják nyilván, amúgy mindmáig a spanyol fővárosban lakik –, Zico pedig a „fehér Pelé” volt, lenyűgöző kvalitásokkal és hallatlan balszerencsével. Három vb-je közül kettőn sérüléssel bajlódott, de 1978-ban így sem csupán bronzérmes lehetett volna, ha a torna egyetlen veretlen válogatottját, a brazilt nem fosztja meg a finalista fellépéstől Videla rezsimjének, a FIFA-manipulációjának és az argentin–perui meccs bundájának visszataszító együttese.

Zico még mindig barátja a labdának
Zico még mindig barátja a labdának
Ricardo Moraes / Reuters

Ám ezekkel a zsonglőrökkel kapcsolatban csak a szépre érdemes emlékezni: az ipari mennyiségű trükkre, a lekottázhatatlan akciók seregére, a kapusokat megsemmisítő bombák özönére… Arra, amitől kiteljesedett a labdarúgás gyönyörűsége. Apró „bibi”, hogy mai brazil nincs a gálagárdában. Habár Clodoaldo épp a napokban említette Neymarról, hogy szerinte ő a világ jelenlegi legjobbja. Ezt nyilván a Santos-szív mondatta a korábbi labdaművésszel, de ha eljönne is az az idő, amikor Neymar a földkerekség első számú klasszisává lép elő, az örök tizenegy szempontjából az sem számítana.

Pelét ki tenné talonba?

És Ronaldót?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.