galéria megtekintése

Öreg hölgy a Cityben

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 15. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

Hatvan esztendővel ezelőtt indult el hódító útjára a labdarúgó Bajnokcsapatok Európa Kupája, amelyet az 1991–1992-es évadtól Bajnokok Ligája-rendszerben játszanak. Utóbbi sorozat érdekessége, hogy az előző évi győztesnek sohasem sikerült megvédenie a címét.

Legutóbb a Barcelona nyerte meg a BL-t, a berlini döntőben 3-1-re győzte le a Juventust. A katalán alakulat remek formában van – gondoljunk csak az Atletico Madrid elleni múlt hét végi 2-1-es győzelemre –, a kerete rendkívül erős, azaz megszakíthatja az ismétlést eddig nélkülöző hagyományt: 2016-ban is Európa legjobb klubcsapata lehet. A Luis Enrique edző vezényelte társaság azonban csak holnap kezd a Bajnokok Ligájában, a mai meccsek közül a BL-döntős Juventus manchesteri vendégjátéka ígérkezik a legérdekesebbnek. Annak ellenére is, hogy az olasz egylet pocsékul,míg ellenfele parádésan szerepel hazája bajnokságában.

Nagybevásárlás volt a Cityben: a képen Manuel Pellegrini edző és az új szerzemények egyike, a belga Kevin de Bruyne
Nagybevásárlás volt a Cityben: a képen Manuel Pellegrini edző és az új szerzemények egyike, a belga Kevin de Bruyne
Toby Melville / Reuters

A Manchester City az előző sorozatban a négy közé jutásért vívott párharcban kettős vereséggel esett ki a Barcelona ellenében. A Premier Ligában – nyolcpontos hátránnyal a Chelsea mögött – második lett. Manszúr sejk, a klub tulajdonosa e két „eredmény” után nem ugrált örömében, s nem véletlen, hogy a nyáron rengeteg változás történt a Citynél.

 

A kőgazdag arab mindenáron BL-győztes csapatot akar – a klub eddigi egyetlen nemzetközi sikere 1970-re datálódik: az akkor még létező Kupagyőztesek Európa Kupáját nyerte el a lengyel Górnik Zabrze ellenében –, ezért arra is képes volt, hogy lehozza a csillagokat az égről, hihetetlen összegekért szerződtetett futballistákat.

Világoskék színbe öltözött például a Wolfsburg belga támadó középpályása, Kevin de Bruyne (74 millió euró), a Liverpool együttesétől az angol csatár Raheem Sterling (62,5), a Valencia alakulatától az argentin hátvéd Nicolas Otamendi (44,6). Az angol klub több futballistájától meg is vált: visszament Valenciába a spanyol kölcsöncsatár Alvaro Negredo, s ugyancsak kölcsönbe ment az AS Romához a bosnyák támadó, Edin Dzeko.

Az MC tehát megerősödött, sokak szerint komoly vetélytársa lehet a Barcelonának. Az együttes az angol bajnokságban öt forduló után százszázalékos; tizenegy gólt szerzett, s egyet sem kapott. Noha előfordulhat, hogy az argentin Sergio Agüero a múlt szombaton a Crystal Palace elleni meccsen elszenvedett sérülése miatt nem játszhat ma, ráadásul Sterlingnek is fáj a lába, az angolok az esélyesei a találkozónak.

Másképpen: meglepetést keltene, ha a vendégek győznének, hiszen rettenetesen rosszul – becenevükhöz híven, amolyan öreg hölgyesen – kezdtek a Serie A-ban. A Juventus három forduló után a hozzá méltatlan 16. helyen áll. A nyáron a csapat esze, Andrea Pirlo Amerikába, a chilei válogatott, Arturo Vidal a Bayern Münchenhez szerződött. Paul Pogba a csapat mostani szintjén futballozik, ráadásul Manchesterben a középpályás Claudio Marchisio sérülés miatt nem léphet pályára.

A legtöbbszörös olasz bajnokcsapat edzője, Massimiliano Allegri a hazai sorozatban még nem találta meg a nyerő taktikát. Ha a mai BL-találkozón rálel, akkor nagyon jól járnak, akik a sikerükre tesznek...

BAJNOKOK LIGÁJA

CSOPORMÉRKŐZÉSEK, ELSŐ FORDULÓ

Ma

A csoport: PSG–Malmö, Real Madrid–Sahtyor Donyeck (tv: Sport1, 20)

B csoport: Wolfsburg–CSZKA Moszkva, PSV–Manchester United (AMC, 20.30)

C csoport: Galatasaray–Atletico Madrid (Sport2, 20.30), Benfica–Asztana

D csoport: Manchester City–Juventus (M4, 20), Sevilla–Mönchengladbach Holnap

E csoport: Leverkusen–BATE Boriszov, AS Roma–Barcelona (M4, 20)

F csoport: Dinamo Zágráb–Arsenal (Sport2, 20.30), Olimpiakosz–Bayern München (Sport1, 20)

G csoport: Dinamo Kijev–Porto, Chelsea–Maccabi Tel-Aviv (AMC, 20.30)

H csoport: Valencia–Zenit, Gent–Lyon

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.