galéria megtekintése

Orbán hatására gondolta meg magát Kiss László

27 komment


Őri B. Péter

Újabb fordulat a Hosszú Katinka kontra Magyar Úszó Szövetség-ügyben: a csütörtökön lemondó Kiss László szövetségi kapitány tegnap bejelentette, mégis marad a posztján. Amint azt a szakvezető a Népszabadságnak adott interjújában elmondta: döntésében sokat számított, hogy telefonon felhívta őt Orbán Viktor miniszterelnök.

Kiss László: „Felhívott Orbán Viktor miniszterelnök"
Népszabadság/archív

– Mi változott csütörtök óta?

Még aznap este, a David Cameron angol kormányfővel folytatott tárgyalásai után telefonon felhívott Orbán Viktor miniszterelnök. Kérte, gondoljam át a döntésemet, hiszen az úszóknak szükségük van rám.

 

– Tehát pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a miniszterelnök már úgy ajánlotta fel a kabinet „jószolgálati képességeit" az ügy rendezéséhez, hogy önnel beszélt?

– Így van. Csütörtökön rendezték a Halhatatlanok Társaságának ünnepségét, onnan is azt a hírt kaptam: a legendák szeretnék, hogy folytassam. Már több mint száztíz úszóedző állt ki nyilatkozatban mellettem, és így tett a Magyar Edzők Társasága is, valamint más sportágak több jeles képviselője is. Húsz éve vagyok kapitány, eddig – egyetlen klubelnököt leszámítva – ellenséget nem szereztem. Úgy éreztem, kutya kötelességem maradni. Tehát amikor vasárnap Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke felkeresett, kérésével már nyitott kaput döngetett. Uszoda nélkül ugyan lehet élni, de nem érdemes. Mindenkinek nagyon köszönöm a támogatását. Most az a legfontosabb, hogy béke legyen, mindenki fogjon össze azért, hogy Rióban minél többször hangozzék fel a magyar Himnusz.

– Hosszú Katinkával beszélt az ominózus sajtótájékoztató és a lemondása óta?

– Nem.

– Többen kifogásolták, hogy hívatlanul miért ment el az úszónő tájékoztatójára.

– Mert végre találkozni akartam vele, mindenképpen tisztázni szerettem volna a helyzetet. Érdekes, azt senki sem rótta fel, hogy ott voltak a Magyar Olimpiai Bizottság vezetői, és a végén őket is faggatták az újságírók. Ők vajon kaptak meghívót? Fogy az idő, Katinkával sürgősen meg kellene beszélnünk az olimpiai felkészülés részleteit, például azt, hogy eljön-e majd az edzőtáborokba. Szerdán csak azt kívántam elérni: egyezzünk meg egy időpontban. Nem sikerült, az utamat állták. Annyit megjegyzek: a szövetségi kapitányok általában nem kérnek, hanem kijelölnek időpontot, s utólag már azt gondolom – elnézést érte –, házhoz mentem a... Másnap pedig olyan lelkiállapotba kerültem, hogy úgy éreztem, nincs más választásom, mint a lemondás. Pedig Katinkával és edző férjével, Shane Tusuppal mindig kiváló volt a kapcsolatunk. Hogy mást ne mondjak, küzdöttem azért, hogy Shane ott lehessen Katinka mellett a londoni olimpián. Nem értem, miért csinálják ezt most velem.

– Hétfőn bemegy a szövetségbe?

– Természetesen. Hargitay András utánpótlás-kapitánnyal már beszéltem is; nem fogunk unatkozni, tárgyalnunk kell például a Gerevich-ösztöndíjakról. Mondom, nincs sok idő az olimpiáig: le akarom zárni a Katinka-ügyet, következzenek a békés, munkás hétköznapok.

– Ha mégsem sikerülne egyeztetniük, Hosszú bekerülhet a váltókba?

– Áprilisban Győrött lesz az országos bajnokság, ott is lehet majd e számokban kvótát szerezni, s nagyon remélem, Katinka is úgy gondolja majd: Rióban a csapatban a helye. Rajtam nem múlik. Ismétlem, tegyünk félre mindent. Mint kapitány, eddig öt olimpián vettem részt, sok sikerben volt részem, kívánom Katinkának, hogy ebben az évben együtt örülhessünk aranyérmének. Rajtam az sem múlhat.

Névjegy

KISS LÁSZLÓ 1940. december 14-én született Budapesten. A legendás tréner leghíresebb tanítványa az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina, s ő edzette a szintén olimpia bajnok Kovács Ágnest és az ötkarikás játékokon ezüstérmet szerző Güttler Károlyt. 1993-tól női szövetségi kapitány, 1999-től a válogatott szakvezetője, azóta győzött az olimpián Czene Attila, Gyurta Dániel, s lett többször második, illetve harmadik Cseh László.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.