galéria megtekintése

Ó, Romero!

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 04. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Az argentinok megélhették, milyen az amikor a kapusnak nem marad más, mint azt mondani: „Térdelj le, és mondj köszönetet!”

Brazíliaváros már a negyeddöntőre készül, de nem a vendéglátó válogatott meccsére, hanem az argentinokéra. A „szomszédok” szombat délután egykor találkoznak a Mané Garrincha stadionban a belgákkal, és a településen argentin áradattal számolnak, miután jelenleg 170 000 halványkék-fehérmezes szurkoló tartózkodik Rio de Janeiróban, egyaránt 70 ezer Porto Alegrében és Sao Paulóban, további 200 ezer pedig Brazília többi városában.

Tudom, hogyan kell játszani Messi ellen

Egy az arénához közeli ligetben tízezer autót fogadni képes parkolót létesítenek a Messiért és társaiért rajongók számára, bár lehet, hogy most nem a lenyűgöző Lionellel kell kezdeni, mert az Argentína–Svájc nyolcaddöntő után első ízben fordult elő, hogy a világhálón az „angyali” (Angel) Di Maria több üzenetet kapott, mint a barcelonai talizmán.

 

Még első edzője, a nyolcvanhét esztendős Angel Tulio Zof is gratulált neki – igaz, nem az interneten –, és azzal buzdította a Rosario Centralnál felfedezett futballistát, hogy „a világ bármely csapatát felül tudjátok múlni.”

Mentette a kapufa
Mentette a kapufa
Eddie Keogh / Reuters

Más véleményen van az „isteni” bálvány, Diego Maradona, aki azt mondta a svájciak elleni 1-0-ról: „Gyötrelmes és lehangoló győzelem volt. A válogatott négy meccset nyert zsinórban, de már a csoportmérkőzések során is rosszul játszott, és a nyolcaddöntőben sem láttam előrelépést.” Erre Alejandro Sabella szövetségi kapitány így válaszolt: „A győzelemnél nincs fontosabb.”

A játékosok is elégedettek, sőt boldogok, és az Itaquera stadion öltözőjében – egyebek közt – azt kiáltozták a nehezen kivívott diadal után: „Mondd, milyen érzés, Brazília?” Ez nyilván azért is hangzott el, mert a Sao Pauló-i publikum a svájciaknak szurkolt „ezerrel”. A belgákat is sok brazil támogatja majd, de Thibaut Courtois kapus nem a vendéglátók segítségében bízik.

Egy argentin drukker mutatja a mezét a braziloknak
Egy argentin drukker mutatja a mezét a braziloknak
Nacho Doce / Reuters

„Az Atletico Madrid bajnokcsapatának játékosa vagyok, és tudom, hogyan kell játszani Messi ellen” – említette. Majd megjegyezte, hogy rendszeres kapcsolatban áll klubedzőjével, az argentin Diego Simeonével, de hozzátette: „Megegyeztünk a mesterrel, hogy Argentína csapatáról nem beszélünk egymással.”

Marc Wilmots belga szövetségi kapitányt nem köti efféle fogadalom, ezért hát kimondhatta: „Készen állunk, Argentína!”

De a leginkább megkapó nyilatkozat Sergio Romerótól, az argentin kapustól származik. Amikor megkérdezték tőle, mit érzett a svájci Dzemailinak a 121. percben a kapufán landoló fejesénél, azt felelte: „Magam elé mormoltam, hogy térdelj le, és mondj köszönetet!”

Kiküldött munkatársunk jelenti Brazíliából.

Kapcsolódó cikkek

Kezdőkör

.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.