galéria megtekintése

Nem gurulunk be lassítva sem

1 komment


Bodnár Zalán

A nagy futballtornákon a tévés közvetítés szereplőinek teljesítményét ugyanolyan árgus és kritikus szemmel figyelik a nézők, mint a pályára lépő csapatokét. Még ha a kiesés – és a szabad verseny – réme nem is fenyegeti, jelentjük: az MTVA Dzsudzsákékhoz hasonlóan túlélte a csoportkört. Ami nem azt jelenti, hogy nincs nála jobb a kontinensen, de összeomlástól sem kell tartani. Érdemei közé tartozik önmagában az M4 Sport léte is: hogy elmúltak azok a szörnyű évek, amikor Magyarországon egyetlen tv-csatorna sem sugározta a futballválogatott mérkőzését vagy az RTL Klubon kellett elviselnünk a 2006-os világbajnokságot, minősíthetetlen színvonalon, ráadásul a meccsek egy részét nem is láthattuk, mert az RTL kiszervezte azokat fiókcsatornájának, a SportKlubnak, amelynek a lefedettsége a hangya nemi szervével konkurált.

Az MTVA idén – már csak a magyar válogatott jelenléte okán is – nagy erőkkel vonult fel. A műsorok három sarkalatos, nem technikai jellegű pontja (kommentátorok, külső helyszíni tudósítók, stúdió) közül a legelsőben nem tartogatott meglepetéseket, elit kommentátorait küldte a frontvonalba, naná. Hajdú B. Istvánnal nem lehetett mellélőni, a közszolgálatin hozzá fogható kalibert nem találni (máris szállóigévé vált a „gurulj be lassítva is" mondata az osztrákok elleni első gólnál). Gundel Takács Gábor nem ma kezdte a sportkommentálást, de az elmúlt években látszólag úgy gondolta: a meccseket is le lehet hozni, rutinból, a kvízműsorokban bevált jópofizással, de az Izland elleni meccsre szerencsére ráébredt, hogy ezúttal ez kevés lenne. Székely Dávid szokás szerint precízen készült, teszi, ami a dolga, ifjabb Knézy Jenő kapcsán pedig örömmel konstatáljuk, hogy ügyes fickó, mert továbbra is el tudja adni magát édesapja nevével.

A külsős bejelentkezések jópofák, Mohay Bence kalandja az írekkel máris legendássá vált – a drukkerek a vállukra kapták a derék kollégát –, a budapesti szurkolók közé eresztett Farkas Bettinától pedig akkor is elolvadnánk, ha nem villantaná meg olykor, hogy legalább három nyelven tud elbeszélgetni külföldi szurkolókkal is.

 

Nagy fogás volt a népszerű Dárdai Pál megnyerése a kinti helyszíni stúdióhoz: népszerűsége határtalan, és – miként edzőként is – nem kenyere a mellébeszélés, világosan és tartalmasan elemez. Jelenlétével megmenti a főszerkesztőt, Héder Barnát is, akit önmagában képtelenek lennénk elviselni a 2006-os, RTL-es vb-szereplése óta, amikor is minden nap olyan közbevetésekkel becstelenítette meg a szakmát, mint: „A hölgyek kedvéért közlöm: a félpálya nem azért fél, mert retteg, hanem mert az egésznek a fele."

A budapesti stúdió viszont régóta nagy aknamező a közszolgálati sportközvetítéseknél. Bár szerencsére már nem ott tartunk, mint négy éve, amikor is Dunai Antal a cseh–orosz meccsen végig Csehszlovákiát és Szovjetuniót emlegetett, a jelenetek elemzésekor pedig úgy nyitott új fejezetet a szakmai elemzésekben, hogy így fogalmazott: a piros mezes játékos szépen passzolt a társához. A felkészületlen futballikonok szakkommentátoroknak való kinevezésén túl viszont legfőbb ideje volna végképp elfelejteni a soha semmilyen tornára ki nem jutó korábbi futballisták (Korsós, Bánfi, Sebők...), valamint a korábbi bukott szövetségi kapitányok képernyőn tartását, és valódi, felkészült szakértőkkel tölteni meg a stúdiót, mert a hiteltelenségüknél csak a közhelyszótáruk nagyobb.

Hegedűs Henrik újságíró az egyetlen, akit érdemes hallgatni, mert nem csak beszél, hanem mond is, mint ahogy Szeli Mátyás és Somogyi Zsolt sem csak a sablonokra hagyatkozik. Ugyanez lenne a szerepe Koppányi Gergely bloggernek is, aki nem beszél ugyan hülyeségeket, viszont annyira súlytalan, hogy egyetlen mondatát, önálló gondolatát sem tudnám felidézni.

Az MTVA stábjának azonban így sem kell stresszelnie. Egyrészt, mert vállalható a produktum, az elmúlt tíz-tizenöt év magasan legjobb adásfolyama zajlik. A struktúra is jó, örömteli a sok ismétlés, Nacsáék, Ganxstáék révén a humor sem marad ki a tálalásból, nem utolsósorban Franciaországból érkező termék is olyan, hogy gond nélkül eladja önmagát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.