galéria megtekintése

Nem fütyülnek rá

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 08. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

Harmadik férfi OB I-es mérkőzését vezette a múlt héten Fodor Rajmund: a korábbi kétszeres olimpiai bajnok, vb- és Eb-aranyérmes pólós – egybehangzó vélemények szerint – hiba nélkül sípolt a Debrecen–FTC találkozón. A harmincnyolc éves klasszis ezzel együtt még bizonytalan a parti folytatást illetően: azt mondja, az elkövetkező hónapokban meg kell győznie magát arról, hogy alkalmas bírónak.

Mély vízben a parton is
Mély vízben a parton is

– Kettesével veszi a lépcsőket?

– Ha arra gondol, hogy mindössze egy éve tettem le a bírói vizsgát, és máris az élvonalban dirigálok, akkor akár igennel is felelhetek a kérdésre. De nem érzem magam különleges tehetségnek, már csak azért sem, mert a velem együtt papírhoz jutók közül többen hasonlóan gyors karriert futottak be. Szerintem a szövetségi illetékesek eltökélt célja a vérfrissítés, és tudatosan dobják a mély vízbe az újonnan végzett játékvezetőket.

 

– Ami biztos: az ön esetében a sportági tapasztalat hiányára senki nem hivatkozhat...

Utánpótlásmeccsen megindult felém egy felbőszült apuka, de aztán sarkon fordult

– Igyekszem a vízilabda minden területén kipróbálni magam. Jelenleg is játszom a másodosztályban, rendszeresen tartok fiataloknak edzőtábort, s most már belekóstoltam a bíráskodásba is. Amúgy sokan megkérdezik: mi a jó abban, ha valakinek egy órán át a nénikéjét szidják a tribünről? Én ezt másképp fogom föl, kihívásnak tekintem, és az a célom: úgy legyek túl egy-egy mérkőzésen, hogy észre sem vették a jelenlétemet.

– Pólómeccsen észrevétlen bíró? Nem ábránd ez?

– Aki ebben a sportágban játékvezetőnek szegődik, az tudja, a lehetetlent célozza meg, ha hiba nélkül akarja levezényelni a találkozót. Mivel a bíró a testfelület jó részét nem látja, gyakran kizárólag a rutinjára, a megérzéseire támaszkodik, de szinte biztosan hoz téves ítéletet is. A reális terv a hibás döntések minimalizálása lehet csupán, és meggyőződésem: a vízilabdát korábban magas szinten űzők jó eséllyel válhatnak kvalifikált játékvezetőkké is.

– Vízbe taszajtani akarták-e már felháborodott drukkerek?

– Utánpótlásmeccsen megindult felém egy felbőszült apuka, de aztán sarkon fordult. Egyelőre ennyi...

– Ahogyan hallom, kézrázásból viszont bőven kijutott.

Fodor Rajmund (kék sapkában) mit ítélne ebben a helyzetben?
Fodor Rajmund (kék sapkában) mit ítélne ebben a helyzetben?
Balogh László / Reuters

– Nem dicsekvésből mondom, hanem azért, mert így igaz: játékvezető kollégától, ellenőrtől, edzőtől és játékostól is rengeteg gratulációt kaptam rövid pályafutásom alatt. Az elismerések természetesen jót tesznek az önbizalmamnak, és ösztönöznek is a jövőt illetően. Ahogyan az is: a férfi OB I-ben a csongrádi rangadó, a Szeged–Szentes találkozó és a KSI–Ybl mérkőzés után néhány napja rám bízták az FTC debreceni – a tévében közvetített – vendégjátékát.

– Lesz-e olyan meccse a 2016-os riói olimpiának, amelynek a jegyzőkönyve azt örökíti meg, hogy „vezette: Fodor”?

– Maradjunk annyiban: nemsokára kezdődik a hazai rájátszás, és boldog lennék, ha szerepet kapnék a playoffban. Aztán meglátjuk, hogyan tovább: akar-e engem a vízilabda bíróként is, és ha igen, akarom-e én a pólóbíráskodást istenigazából? Hol van még ehhez képest Rio?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.