galéria megtekintése

Lassan zárt kapus lesz az NB I

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 26. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

A szervezett drukkercsoportok többsége nem látogatja az NB I-es meccseket, a Debrecen új arénája kong az ürességtől, az MLSZ nem változtat stratégiáján, a szombathelyi képviselő rendelettel törölné el a „plasztikkötelezettséget”. Vita van a szurkolói kártyáról is.

Hozzávetőleg kétezer szurkoló nézte az FTC Üllői úti stadionja előtt felállított kivetítőn a zöld-fehérek Újpest elleni NB I-es meccsét. Körülbelül annyian voltak a téren, mint a Pécs–Paks, a Felcsút–Pápa és az MTK–Dunaújváros mérkőzésen összesen.

Úgy vélik, kompromisszumot kötöttek
Úgy vélik, kompromisszumot kötöttek
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A demonstrálók közül sokan a Szurkolók személyiségi jogok nélkül feliratú pólót viselték. Ők nem jegyhiány miatt nem jutottak be a stadionba: meg sem próbáltak belépőt váltani. Méghozzá azért nem, mert az MLSZ előírta: szeptember 15-től csak a futball- vagy klubkártyát kiváltók vásárolhatnak tikettet. Sőt a zöld-fehér klub úgy döntött, az Üllői stadionban vénaszkenneres azonosítást is bevezetnek. Ezzel az aréna Magyarország legjobban őrzött létesítményeinek egyikévé lépett elő.

 

Az FTC-ultrák úgy vélik: kompromisszumot kötöttek már akkor is, amikor a sporttörvény módosítása, a névre szóló jegy értékesítés bevezetése után nem fordítottak hátat a stadionoknak. Azt mondják, a biometrikus adatok vételét már nem tolerálhatják. Az érvelés szerint adataik átadása és a biztonsági kamerarendszer bőven elég a rendbontók azonosítására, a tenyérleolvasó már súlyosan sérti személyiségi jogaikat. Ugyanakkor az érintettek hangsúlyozzák: nem csupán a szerkezet miatt tiltakoznak, a kártya bevezetését pedig egy folyamat végének tekintik, hiszen a drapériák ellenőrzésétől jutottak el a regisztrációig.

Hogy nem csupán a ferencvárosi fanatikusok akciójáról van szó, azt jelzi: a szervezett szurkolói csoportok többsége távol maradt a múlt hét végi meccsektől, és a változásig nem tervezi visszatérését a lelátókra. A debreceni, a diósgyőri, a szombathelyi drukkercsoportok egységesek abban: nincs tovább.

Fölöttébb érdekes, hogy az általában a szélsőjobboldalhoz sorolt csoportok hirtelen ellenzéki politikusokkal kerültek egy platformra. Szabó Tímea, az Együtt–PM képviselője korábban többször felszólalt a szurkolók kriminalizálása ellen. Legutóbb pedig Czeglédy Csaba, a szombathelyi önkormányzat szocialista képviselője állt elő első blikkre meghökkentőnek tetsző ötlettel. A településen különös helyzet alakult ki, mivel a város az NB I-es együttesnek otthont adó létesítménynek egészében, a labdarúgócsapatot működtető cégnek pedig többségében tulajdonosa.

Czeglédy úgy véli, az önkormányzat adhat olyan utasítást a futballvállalat ügyvezetőjének, hogy ne követelje a kártyát a belépő vásárlásakor. A jogász rögzíti: a sporttörvény nem írja elő a „plasztik” kötelező alkalmazását, ez csupán az MLSZ előírása. Azzal érvel: a helyi rendelet magasabb rendű jogszabály, mint a labdarúgószervezet szabályzata. Arra a felvetésre, hogy az MLSZ szervezi a versenyrendszert, így megteheti, hogy megszabja, milyen feltételekkel vehet részt egy csapat az NB I-es vetélkedőben, Czeglédy így felelt: „Átnéztem a szövetség szabályzatait, s nem találtam olyan pontot, amely alapján szankcionálhatnák a döntést.”

Azaz Czeglédy nem tart attól, hogy visszavonják a Szombathely licencét, ha „engedetlenségi mozgalmat” indít. Sőt azt mondja, ha az MLSZ esetleg első és – a fellebbezés után – másodfokon is elmarasztalná a Haladást, az ügyet azonnal a bíróságra kellene vinni, mert minimum érdekes jogi dilemma, hogy az önkormányzat (a vonatkozó törvénynek megfelelő) rendeletét felülírhatja-e az MLSZ-előírás.

Kívül tágasabb. FTC-szurkolók a téren
Kívül tágasabb. FTC-szurkolók a téren
Reviczky Zsolt

Megkerestük a futballszervezetet, s kérdésünkre Sipos Jenő azt felelte: „A klubok megértették a kártyarendszerrel kapcsolatos érveket, ezért nincs is bojkottszándék, szankciókról sem érdemes beszélni.” Arra a felvetésre, hogy a távol maradó szurkolók miatt változhat-e az előírás, az MLSZ szóvivője határozott nemmel felelt. Hozzátette: a sporttörvény rögzíti a névre szóló jegyértékesítést, azaz a jogalkotó, s nem az MLSZ alkotta a szabályt. A kártyarendszer a szervezet szándéka szerint csupán azt szolgálja, hogy megkönnyítse a jegyvásárlást, hiszen csak egyetlen alkalommal, a „segédeszköz” kiváltásakor kell megadni az adatokat.

Kerestük az FTC-t is, hogy tervezi-e politikája megváltoztatását, ám lapzártáig nem kaptunk választ. A Népszabadság úgy tudja, a klub tartja magát stratégiájához, azaz nem enged a szurkolói nyomásnak.

Az biztos, hogy az amúgy is roppant alacsony nézőszámnak nem használ a távolmaradás. Debrecenben pél dául – nyilván nem függetlenül a játék nívójától – kong az új aréna. Pedig a sportközgazdászok azt vetítették előre: az újdonság varázsa, a modern miliő automatikus emelkedéshez vezet. Ám vannak módszerek, amelyekkel fejlődés mutatható ki. Krecz Tibor, a hajdúsági projekt marketingvezetője a Haon.hu-nak adott interjújában augusztus elején így fogalmazott: „A hét focimeccs és a megnyitó impozáns nézőszámához olyan kedvező bevétel társult, amelyről a korábbi helyen nem is álmodhattunk. Ha a hetvenezer belépős Campus Fesztivált is ide veszem, a stadion három hónap alatt relatíve 190 ezer belépőt hozott.”

Ha a futballban nem léteznek is, a kreatív matekban mindenképp látványosak a sikerek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.