galéria megtekintése

Ne már!

0 komment


Hegyi Iván

A Barcelona hivatalos levélben köszönte meg Marco Polo del Nerónak, a Brazil Labdarúgó Szövetség elnökének, hogy a romantikus nevű ügyvéd beleegyezett: Neymar csak a nyári olimpián játsszon hazája csapatában, a centenáriumi Copa Americán ne vegyen részt.

Hatalmas brazil baklövés ez, a legutóbbi vb-elődöntőben elszenvedett 1-7-tel felér.

Már ha az idén százéves Copát komolyan vesszük. Különös módon a brazilok sokszor becsülték alá a térségi torna jelentőségét, ezért nyerték el csak nyolcszor a trófeát. Sőt győzelmeik közül többet is a B vagy legföljebb a vegyes csapatukkal értek el, ahogyan történt ez 2004-ben és 2007-ben. Az előbbi alkalommal olyan extra­klasszisok nélkül hódították el a serleget, mint Cafu, Roberto Carlos, Kaká, Ronaldinho, Ronaldo, míg az utóbbi tornán – Kaká és Ronaldinho mellett – Lucio, Gilberto Silva, Luis Fabiano is ­hiányzott. (Ha a gálacsapatukkal fellépő argentinok elleni 3-0-ás döntőt nézzük, akkor persze nem volt olyan nagy a szükség.)

 

Jellemző a brazil könnyelműségre, hogy a Pelé-korszakban, azaz az első három világbajnoki cím elnyerése idején teljességgel ismeretlen játékosokat is elküldtek a Copákra. Az 1963-as vetélkedőn például ez a csapat kapott ki 5-4-re Bolíviától: Silas – Jorge, Claudio Danni, Procopio, Geraldino – Ilton Vaccari, Marco Antonio – Almir, Tiao Macalé, Flavio, Oswaldo. Melyik név mond valamit a kedves olvasónak? Az igazi válogatottban csak Claudio Danni szerepelt a következő két mérkőzésen az argentinok ellen (2-3, 5-2). A többieket jól ismerik Gilmartól Djalma Santoson, Maurón, Amarildón, Pepén át Pelé királyig.

Ilyen szóló a Copán nem lesz
Ilyen szóló a Copán nem lesz
Sebastiao Moreira / MTI/EPA

Neymar kiválásával Brazília megint zárójelbe tette a Copát, ám nagy kérdés, miért favorizálja ennyire az olimpiai futballtornát. Az egyetlen válasz csak az lehet: azért, mert a nyári játékokat Brazíliában rendezik.

Na és? – tehető hozzá azonnal.

Az ötkarikás vetélkedőnek a futballban semmiféle presztízse nincs. Az egész olimpiai labdarúgó-történet hátulütője, hogy a sportágak sportágában kizárólag amatőröket engedtek szerepelni a játékokon, így még akkor sem érhetett a világbajnokság közelébe a viadal, ha éppenséggel a földkerekség akkori legjobb csapata lett az első. Mint Uruguay 1924-ben és 1928-ban, vagy mint Magyarország 1952-ben. (Bár Uruguay 1930-ban vb-aranyérmet szerzett, Magyarország 1954-ben nem...)

Elvégre az Aranycsapatnak nem a glóbusz legkiválóbb együtteseivel kellett megküzdenie még akkor sem, ha néhány – túlnyomórészt szocialista – ország az A csapatát indította. Mert Keleten, ugye, nem volt profizmus... A torna értékét amúgy már a két világháború között mélyen aláásta, hogy az 1934-ben és 1938-ban egy­aránt világbajnok Olaszország 1936-ban a B csapatával nyert olimpiát 1936-ban Berlinben... A második világháború utáni szakaszról pedig elég annyit mondani: 1952 és 1988 között kilencszer szocialista ország együttese győzött – nemegyszer úgy, hogy az elődöntő mezőnyének mind a négy tagja a keleti blokkból került ki –, és csak egy alkalommal nyert a franciák amatőr válogatottja. Ez is 1984-ben, Los Angeles csaknem teljes szocialista bojkottja idején esett meg...

Hazánkat 1964-ben és 1968-ban is a második sor vitte diadalra, mivel az amatőr szabályon túl az is nehezítette a részvételt, hogy vb-n bevetett játékosok nem szerepelhettek az olimpián. Farkas Jánosnak vagy Ihász Kálmánnak az volt a „szerencséje" hatvannégyben, hogy – noha mindkettő kerettag volt – egyikük sem lépett pályára az 1962-es világbajnokságon... Ám ha az 1964-es Európa-bajnokság és az olimpia között választani kellett volna, akkor kizárható, hogy az MLSZ az ötkarikás játékokra küldi, mondjuk, Farkast. A válogatott primátusa megkérdőjelezhetetlen volt és maradt mindenütt: a franciáknak sem jutott volna az eszükbe, hogy 1984-es hőseik közül Jean Tiganát, Alain ­Giresse-t vagy Michel Platinit az olimpiára delegálják a számukra diadalmas Eb helyett... (Azért a „volna", mert akkor még nem lépett életbe a három úgynevezett túlkoros szereplési lehetősége az olimpián. Ezt a szabályt 1992-ben vezették be.)

Brazília ellenben büszkén lövi az öngólt. Ráadásul már korántsem tehetné meg, hogy fékezett habzású csapatot küld a Copára, mivel az A együttes is „light". A legutóbbi vb-selejtezőn a huszonnégy éves korára 70-szeres válogatott Neymar – eltiltás miatt – nem szerepelt, és a harmincöt esztendős Ricardo Oliveira volt a center. Ez a kevéssé tehetséges ember a Santos Alex-, Elano-, Robinho-féle (2002 és 2004 között kétszer arany-, egyszer ezüstérmes) csapatában rendszerint a kispadon ült.
Neymar meg majd a tévé előtt csücsül júniusban, a Copa idején...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.