galéria megtekintése

Kezdődik a brutális jubileumi tánc

2 komment


Bodnár Zalán

Mától rájátszás az NFL-ben, a cél az ötvenedik Super Bowl.

Vízkereszt elmúlt, jöhet a báli időszak! Így van ez a profi amerikaifutball-ligában, az NFL-ben is, ahol ma kezdődik a rájátszás. A párhuzam abból is adódik: ahogyan a régi korok embere fogadta a farsang eljövetelét, úgy hasonló öröm szállja meg a tojáslabda szerelmeseit ez idő tájt. Amerika kedvenc sportjában közeleg a dramaturgiai csúcspont, mostantól minden meccs „halálos tánc", hiszen egyenes kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem.

A csoportrivális Cincinatti (Kirkpatrick, jobbra) és Pittsburgh (Brown) a rájátszásban is találkozik
A csoportrivális Cincinatti (Kirkpatrick, jobbra) és Pittsburgh (Brown) a rájátszásban is találkozik
Mark Zerof/USA TODAY Sports / Reuters

Tizenkét csapat maradt, főcsoportonként hat-hat. Az, aki fogadni akar a befutóra, a február 7-én Santa Clarában esedékes, ötvenedik Super Bowl résztvevőire, gondolja meg alaposan. Az erőviszonyok kiegyenlítésére nagy gondot fordító amerikai profi ligák mindegyikében nehéz jósolni, de különösen igaz ez az NFL-re, amelyben – a többivel ellentétben – nem négy győzelemig tartó párharcok vannak a play-offban, hanem egyetlen mérkőzés dönt.

 

A kiemelési sorrend ne tévesszen meg senkit: mindkét főcsoportban attól a csapattól tartanak a legjobban a többiek, amelyik a legutolsó, azaz a hatodik helyen jutott be, és már biztosan nem játszhat hazai meccset. Az Amerikai főcsoportban a Pittsburgh Steelers, a Nemzeti konferenciában pedig a legutóbbi két Super Bowlban szereplő (az elsőt meg is nyerő) Seattle Seahawks lendült ördögi formába decemberben.

Arrafelé nem udvariassági formula, ha minden edző azt mondja: a tizenkét csapat egyforma eséllyel száll harcba a győzelemért, elvégre az utóbbi években többször is előfordult, hogy a legalacsonyabban rangsorolt együttes jutott fel a csúcsra.

Papíron persze az alapszakasz nagyágyúi mellett szólnak az esélyek. Az AFC-ben a Denver Broncos várja a legkedvezőbb helyzetből a folytatást, ám kérdéses, meddig tudja megmenteni a védelem a meccseket, miközben a támadójáték akadozik, a veterán sztárirányító, Peyton Manningnek pedig – amikor éppen nem sérült – doppingvádak miatt kell magyarázkodnia. A címvédő New England Patriots dominált az alapszakaszban, amíg el nem érte a sérüléshullám, és miután első tíz meccsét zsinórban megnyerte, az utolsó hat mérkőzéséből négyet elveszített.

Kiemelési rangsor

Amerikai főcsoport: 1. Denver, 2. New England, 3. Cincinatti, 4. Houston, 5. Kansas City, 6. Pittsburgh.

A rájátszás első körének (január 9–10.) párosítása: Cincinatti (3.)–Pittsburgh (6.), Houston (4.)–Kansas City (5.).

A továbbjutók közül az előkelőbb helyen jegyzett csapat, a New England az alacsonyabban rangsorolt Denver vendége lesz.

Nemzeti főcsoport: 1. Carolina, 2. Arizona, 3. Minnesota, 4. Washington, 5. Green Bay, 6. Seattle.

A rájátszás első körének (január 9–10.) párosítása: Minnesota (3.)–Seattle (6.), Washington (4.)–­Green Bay (5.).

A továbbjutók közül a magasabban jegyzett csapat, az Arizona az alacsonyabban rangsorolt Carolina vendégeként lép pályára.

Senki sem tudja, tényleg megroggyant-e Belichick edző csapata, vagy csupán elkezdett tartalékolni a rájátszásra. Ugyanez igaz a másik főcsoportban az élen záró Carolina Panthersre, valamint az Arizona Cardinalsra: az előbbi az MVP-várományos Cam Newton irányításával minden bizonnyal hibátlan alapszakaszt produkálhatott volna, ha ezt különösebben forszírozza, míg az Arizona láthatóan a sérülések minimalizálására törekedett az utóbbi hetekben.

A múlttal azonban már nem érdemes foglalkozni, a statisztikákat is ki lehet dobni a szemétbe. Tizenketten maradtak, a nagyböjtre egyelőre még senki nem gondol, hiszen ma új bajnokság kezdődik.

Táncra fel!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.