galéria megtekintése

Monsieur Maximum

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 15. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

A szeme még hetvenen túl is kifogástalan volt. Ezer betű között is fellelte a legapróbb hibát, a világban pedig ugyanúgy meglátta a lényeget, ahogyan hosszú évtizedeken át.

„A tökéletes úriember mintaképe” – jellemezte őt kitűnő pályatársam és barátom, Nagy N. Péter. „Egyem meg...” – sóhajtott fel Mészöly Kálmán, amikor szóba került a neve.

Lukács Lászlóé. Azaz Monsieur-é.

„Lukács bácsinak” talán csak emigráns komája, a párizsi fogorvos és FIFA-protokollfőnök, a Becsületrenddel kitüntetett Huth Péter hívta; Lacinak is csupán Szepesi György szólította a családján kívül. Mindenki „möszijőzte” – még én is, akit szinte a fogadott fiaként kezelt –, de becenevét valamennyi sportoló és újságíró-riporter végtelen tisztelettel ejtette ki, mert mind a játékosok-versenyzők, mind a kollégák körében hallatlan tekintélye volt.

 

Alakját felidézve Mészöly megemlítette azt is, hogy 1964-ben, Párizsban örült, ha a mindig hoch elegáns és hosszú szivarokat szívó zsurnaliszta egyáltalán hozzá szólt, pedig az extraklasszis középhátvéd akkor éppen diadalmas Eb-negyeddöntőt vívott ugyancsak hírneves társaival a franciák ellen, és abban az esztendőben – Sándor Csikarral együtt – bizonyos Helmut Schön meghívta az Európa-válogatottba.

Lukács hatvannégyben már a sokadik olimpiájára készült. Nyolcvanban azt emlegette az ötkarikás találkozó előtt: „Fordított utat tettem meg, mint a Vörös Hadsereg. Az Moszkvától ment Berlinig, én Berlintől jutottam Moszkváig.” Bizony, már harminchatban a nyári játékokról tudósított. A szakmát a Sporthírlapnál kezdte abban a korban, amelyben az újság első kiadása már este fél kilenckor megjelent, s amelyben még így kezdődtek a külföldön a távbeszélő-készülékbe diktált tudósítások: „Stadion-kirendeltségünk telefonálja.”

Neki, akárhol járt, akadt mit mondania. Széles látókörű, megfogalmazásaiban az öltözködését is felülmúlóan választékos, bölcs derűjét mindig megőrző, kiegyensúlyozott, egyenes és kritikus ember volt, akinek azonban a bírálatai sem váltottak ki ellenszenvet a sportolók között, mert széles körben elfogadottá vált, hogy a szakértelmében meg lehet bízni. Hitelességét – elhivatottságán, tudásán túl – az önazonossága adta: kifinomult stílusa az életben és a nyomtatásban szembeszökően megegyezett.

A sportot illetően különösen a futballért és az atlétikáért rajongott, a Rejtő Lászlóval és Szepesi Györggyel közösen írt Felejthetetlen 90 percek című, több kiadást megért alapművéért pedig olvasóinak serege volt oda. (Összesen hét könyvet jegyzett, az egyikben – micsoda tisztesség! – a szerzőtársává avatott.) Ötvenkilenctől nyugdíjazásáig „játszott” legkedvesebb együttesében, a Népszabadságban (meg előtte a Szabad Népben), amelynek legendás sportrovatvezetője volt.

Lukács László, ahogyan Lengyel Gyula karikaturista látta
Lukács László, ahogyan Lengyel Gyula karikaturista látta

Közben hétről hétre publikált a L’Equipeben és a France Footballban e két újság állandó budapesti tudósítójaként; ötvenhattól többmint harminc esztendőn át képviselte hazánkat az Aranylabda-szavazáson. Mindemellett – nagyszerű tanítványával, Szabó Ferenccel közösen – a Hétfői Hírek sportrovatát szerkesztette olyan sikerrel, hogy visszahozta az akkoriban is visszasírt régi szép időket: a lapért már vasárnap este sorban álltak a Blaha Lujza téren, mindenekelőtt a labdarúgásról szóló cikkek miatt. (Ahhoz persze valódi futball is kellett.)

Noha nem hatalmasodott el rajta semmiféle küldetéstudat, az előtérbe tolakodás szándéka nélkül is generá cióknak adott példát az újságírói felkészültségből meg abból, hogyan kell élni. A csodálatos Monsieur, aki 1991 szeptemberében, hetvenhat éves korában hunyt el, ma lenne százesztendős. A nem kevésbé varázslatos Szepesi azt mondta róla: „Kivételes ajándéknak tekintem, hogy oly sok évet tölthettem a közelében.” Magam sem mondhatok mást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.