galéria megtekintése

Mintha nem is lett volna ­Beckenbauer vagy Platini nevű játékos

3 komment


Hegyi Iván

A káprázatos passzok és a labdakezelés művészei megdöbbentő átadásokra-átvételekre vállalkoztak. Két feledhetetlennek hitt virtuóz ledöntötte a saját szobrát: Franz Beckenbauer és Michel Platini megszűnt a futball nagy alakjának lenni.

Noha a FIFA moralitásával kap­csolatban régóta nincs semmiféle illúzió, napjaink korrupciós botránysorozata bizonyos szempontból megrázóbb minden korábbi skandalumnál. Merthogy a labdarúgás bálványai mindeddig érintetlenek maradtak, most pedig két, örökösnek hitt ideál is meghökkentően besározódott, sőt lerombolta saját szobrát.

Az egyik Franz Beckenbauer, a másik Michel Platini.

Hogy ők ketten milyen játékosok voltak, az nehezen fogalmaz­ható meg. Látni kellett, ahogyan futballoztak. Beckenbauer, aki eredetileg támadó fedezet – a hatvanas évek Bozsikja – volt, középhátvéddé válása után külön fogalmat teremtett: az irányító centerhalfét. Hátulról dirigálta az NSZK meg a Bayern München vb- és Eb-aranyérmes, illetve szériában háromszoros BEK-győztes csapatának játékát. Pedig – főként a válogatottban – a középpályán is ragyogó dirigensek voltak: Günter Netzer és Wolfgang Ove­rath. Ám a szervezést a „Kaiser” kezdte. Platini nem irigyelte meg elődjét: maradt középső sorban. Vezérletével a francia válogatott kétszer jutott a vb-n a legjobb négy közé, e kettő között pedig 1984-ben elnyerte az Európa-bajnoki címet. Az Eb mesterlövésze a csatárok mögött játszó Platini volt... De még a gólérzékénél is csodálatosabbnak tetszett az, ahogyan látott a pályán. Felülről „kiszúrtál” három jónak tetsző megoldást, erre ő nemegyszer a negyediket – messze a legjobbat – választotta. Szerény megítélésem szerint még Zinedine Zidane-t is felülmúlta, noha ugyancsak extraklasszis honfitársa két vb-döntőt játszott, és az első után áthaladhatott a Diadalív alatt.

 

Beckenbauer és Platini azonban zárójelbe tette mindazt, amiért oly nagyon szerette mindkettőt a világ. A káprázatos passzokat megdöbbentő átadások követték. Sok mindent el lehetett képzelni, csak azt nem, hogy a Német Labdarúgó Szövetség is korrupciós ügybe keveredik, ám az érinthetetlenség mítoszának befellegzett, amint Wolf­gang Niersbach, a szervezet elnöke lemondott. Méghozzá azért vonta le a konzekvenciát, mert ügyészségi nyomozók tűntek fel a szövetség frankfurti székházában, miután megalapozottá vált a gyanú: a 2006-os világbajnokság szervezőbizottsága 6,7 millió eurót fizetett a FIFA korifeusainak, hogy a nemzetközi szövetség Németországnak ítélje a vendéglátói jogot. Utóbb a németek azt hangoztatták: a 6,7 millió euró feltétele volt annak, hogy a FIFA legalább 130 millió, de inkább 250 millió svájci frankkal támogassa a vb rendezését, ám ez a változat sem hangzott különösebben jól... A világbajnokság szervezőbizottságának elnöke pedig Beckenbauer volt. Akinek, úgy tetszik, elege lett a „zaklatásokból”, mert most azért kapott 7000 eurós pénzbüntetést, mert nem működött együtt a 2018-as és a 2022-es vb-rendezési jog odaítélése körül vizsgálódó etikai bizottsággal.

A két összekötő: Platini és Beckenbauer. Köztük Blatter, a center
A két összekötő: Platini és Beckenbauer. Köztük Blatter, a center
Jean-Bernard Sieber-Ar / Reuters

Olyan nagyon persze már senki nem lepődne meg, ha ugyanolyan disznóságok derülnének ki immár bárkiről, akár a 2006-os pályázattal kapcsolatban...

Az etikai bizottság amúgy kérlelhetetlenebbül sújtott le Platinire, mint Beckenbauerre: Sepp Blatter FIFA-elnökkel együtt nyolc évre eltiltotta minden, a labdarúgással egybefüggő tevékenységtől. Az ok pedig az, hogy Blatter 2011-ben csaknem kétmillió eurót szurkolt le Platininek, de a tranzakcióról nincs számla, ráadásul mindkét elmeszelt sportvezető azt mondta: Platini azért kapta a pénzt, mert 1998 és 2002 között Blatter hivatalos tanácsadója volt. Minimum kilenc esztendőn át tehát nem kellett neki a „zsozsó”... Ennél nagyobb baj, hogy – a svájci törvények szerint – a pénzügyeket legkésőbb fél évtizeden belül rendezni kell, s a fizető ­FIFA központja Zürichben van.

Az agytröszt pedig megszűnt. Kitörlődött az emlékezetből. Mintha nem is lett volna ­Beckenbauer vagy Platini nevű játékos. (Bár utóbbinak a magyar labdarúgás sokat köszönhet, hiszen nélküle – pontosabban az Eb-mezőny létszámának felemelése nélkül – a válogatott negyvennégy hosszú esztendő után sem lenne Eb-résztvevő.) Igaz, gengszterfilmekben még felidézhetik a „Császár” és az UEFA-elnökké avanzsáló francia dirigens alakját.

Csontsovány vigasz ez azzal együtt is, hogy tudjuk, milyen siker volt a mozikban a Keresztapa, a Nagymenők vagy a Ponyvaregény...

A két összekötő: Platini és Beckenbauer. Köztük Blatter, a center Fotó: REUTERS – Jean-Bernard Sieber-AR

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.