galéria megtekintése

Minden napra egy tojás

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 03. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Mint az öreg szántóvető fogaiból a Mátyás királyról szóló mesében: harminckettőből már csak tizenkettő maradt az NFL-ben is. Nem csak Amerika várja már lázasan a folytatást: következik tizenegy élet-halál harc, ki-ki küzdelem, az egyenes kiesés non plus ultrája, a rájátszás.

Az amerikaifutball csúcsain minden mérkőzés gondosan felépített televíziós szenzáció, látványos tömegszórakoztatás, egyben valóságshow-elemekkel tűzdelt királydráma. Mindez kétszeresen igaz a januári–februári időszakra, amikor nincs mód a javításra, minden hiba végzetes lehet, ezért pattanásig feszülnek az idegek. Másrészt ilyenkor születnek a hősök, az évtizedek múltán is emlegetett nagy győztesek.

Ami a csapatokat illeti, az idén megismétlődhet a tavalyi Super Bowl szereposztása: 2014 februárjában a  Seattle Seahawks (Doug Baldwin, 89) és a Denver Broncos (Mike Adams) találkozott East Rutherfordban. Utóbbi már az Indianapolis Colts játékosa
Ami a csapatokat illeti, az idén megismétlődhet a tavalyi Super Bowl szereposztása: 2014 februárjában a Seattle Seahawks (Doug Baldwin, 89) és a Denver Broncos (Mike Adams) találkozott East Rutherfordban. Utóbbi már az Indianapolis Colts játékosa
Carlo Allegri / Reuters

Az előzetes esélylatolgatások a pályán nem érnek semmit: itt már nincsenek kiscsapatok, ide nem kerülnek érdemtelen mázlisták, a tizenkét társaságból bármelyik befuthat. llletve dehogyis. A bukmékerek többsége például megenné a sapkáját, ha a Detroit Lions vasárnap túljutna az első fordulón a Dallas Cowboys ellen. Pláne, hogy legjobb hátvédje, Ndamukong Suh – akinek bikaerejénél csak az alattomossága veszélyesebb – az alapszakasz utolsó meccsén szándékosan megtaposta a Green Bay Packers földön fekvő irányítóját, a már amúgy is sérült Aaron Rogerst.

 

Suhot egy meccsről eltiltották, ami éppen elég, hiszen a Dallasban játszik az egész mezőny legjobb labdás futója, DeMarco Murray. Ráadásul a Lions egy másik védő alapembere, a sérült Nick Fairley is kiesett. Még ennél is egyoldalúbbnak ígérkezik a másik vasárnapi meccs, a Cincinnati Bengals indianapolisi vendégjátéka. Ha Andrew Lucknak, a hazai pálya előnyét élvező Colts irányítójának egy csöpp szerencséje van, akkor az egész meccsen hozzá sem érnek az ellenfél védői, márpedig ha hagyják, ő a legjobban passzolók egyike a ligában.

Jóval nehezebb megjósolni az első forduló két, amerikai idő szerint szombati mérkőzésének kimenetelét. A Carolina Panthers vendégeként fellépő Arizona Cardinals elvben erős esélyes lenne, hiszen a Párducok nagyon ritka módon, negatív alapszakaszbeli mérleggel (7 győzelem, 8 vereség, 1 döntetlen) jutottak be a rájátszásba. Ráadásul a Cardinalsnak külön ösztönzést jelent, hogy otthonában rendezik február elsején a Super Bowlt, ahová még soha nem jutott be a bajnoki mérkőzéseit a helyszínül választott stadionban játszó csapat.

Csakhogy az Arizona – sérülések miatt – a harmadik számú irányítójával, Ryan Lindley-vel kénytelen kiállni, s ez sok izgalmat ígér. Ugyancsak sérülés miatt kétesélyes a másik szombati találkozó az otthon mindig életveszélyes Pittsburgh Steelers és a szupervédelemmel büszkélkedő Baltimore Ravens között. A Steelers kiváló labdás futója, Le’Veon Bell nem épült fel sérüléséből, így az irányító Ben Roethlisbergernek muszáj lesz sokkal többször passzolnia. A kiszámítható támadásokat persze könnyebb kivédekezni, „Big Ben” pedig azzal kalkulálhat, hogy a vendégek állandó nyomása alatt kell csodát tennie.

Az eddig említett nyolc csapatból a Dallasnak van igazi esélye a Super Bowlba jutásra. De alighanem a Cowboysnak is meggyűlik a baja a kiemelt (a második fordulótól bekapcsolódó kvartettből előtte tornyosuló) Green Bay Packersszel és Seattle Seahawksszal. Az előbbinél szinte minden azon múlik, hogy Rogersnek elég lesz-e két hét a felépülésre. A Seattle a tavalyi bajnok, már az évad elején nagy favoritnak tartották az ismétlésre, és ezt az alapszakaszban igazolta is.

Egészen a döntőig minden mérkőzését otthon játssza, ami nagy előny; igaz, a Dallas meg az alapszakaszban tűnt ki azzal, hogy minden idegenbeli meccsét megnyerte. A Super Bowlban a Seahawks, Packers, Cowboys trió nyertesének legvalószínűbb ellenfele a New England Patriots vagy a Denver Broncos lesz. A Seattle-hez hasonlóan végig hazai pályán fellépő New England már tavaly tavasztól kifejezetten a Broncos kiváló szélső elkapói ellen építkezett. Olyan védőket vásárolt, akik meg tudják akadályozni a denveri irányító, Payton Manning passzainak célba jutását.

A Patriotsban az irányító Tom Brady félelmetes segítőtársra lelt a súlyos sérülésből felépült Rob Gronkowskiban. A szálfatermetű, leginkább görög istenszoborra emlékeztetően izmos, munkamániás, ugyanakkor szélvészgyors támadó a kritikus pillanatokban is képes áttörni az ellenfelek védelmét. A sportágnak mind nagyobb magyarországi tábora van, ám a következő hetek kiváló lehetőséget kínálnak az ismerkedésre azoknak is, akik eddig nem néztek amerikaifutball-mérkőzéseket.

Ami most jön, az a legjobb, amit a tojásfoci nyújtani tud.

Élőben, éjszaka

A Sport2 az NFL mind a négy hétvégi mérkőzését élőben közvetíti. Szombat: Carolina Panthers–Arizona Cardinals (magyar idő szerint 22.30 óra). Vasárnap: Pittsburgh Steelers–Baltimore Ravens (2), Indianapolis Colts–Cincinnati Bengals (19), Dallas Cowboys–Detroit Lions (22.30).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.