galéria megtekintése

Micsoda szilveszter!

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 21. számában
jelent meg.

Farkas Norbert
Népszabadság

Ma este a Malaga–Sevilla mérkőzéssel megkezdődik a spanyol labdarúgó-bajnokság 2015–2016-os szezonja: nem kell nagy futballszakértőnek lenni, hogy kijelentsük: minden bizonnyal a Barcelona vagy a Real Madrid nyeri a liga 85. kiírását.

Az elmúlt harminc évben huszonötször vagy az egyik, vagy a másik csapat vitte el a pálmát, és a legutóbbi húsz kiírásban csak ötször fordult elő, hogy nem a Camp Nouba vagy a Santiago Bernabeu stadionba került a díszes serleg. A katalán együttes huszonnegyedik, a királyi gárda harmincharmadik bajnoki trófeájára hajt.

Ha a friss európai Szuperkupa-győztes Barcelona folytatni tudja azt, amit elkezdett, akkor bátran beszélhetünk egy új korszakról, a Luis Enrique-féléről.

A katalánoknak első lépésként meg kell tanulniuk Xavi nélkül élni, minthogy az a labdarúgó, aki éveken át meghatározta, ha kellett, lefékezte, ha jobbnak látta, felgyorsította a Barcelona játékát, Katarba távozott. Az edző, Enrique érdeme, hogy fel tudta készíteni a csapatot a „maestro” nélküli életre. A Barcelona úgy nyert BL-t, bajnokságot és kupát, hogy Xavi alig játszott. Korábban ő generálta a Barcelona futballját, most Lionel Messinek kell megoldania ezt a feladatot, és a jobb oldalról indulva, igazi vezérnek kell lennie. Messi „egész pályás” játékos, aki szervez, gólpasszt ad, befejez, varázsol és mutatványaival hétről hétre sokkol, mert nincsenek határai, ráadásul olyan útitársakat tudhat maga mellett, mint Neymar vagy Luis Suarez.

 

A labda továbbra is központi szerepet játszik a Barcelona esetében, ugyanakkor, és az elmúlt szezonban erre is számtalan példát láttunk,

már nem a labdabirtoklás a katalánok egyetlen fegyvere, ha támadást kell építeni:

a villámgyors kontrák és a hosszú átadások is ott vannak a repertoárban, a pontrúgásokról már nem is beszélve. A Barca, a FIFA szankciója miatt csak januárban nevezhet új játékost, ám már ott készülődik a háttérben az Atleticótól megszerzett török Arda Turan, illetve a Sevillától megvásárolt Aleix Vidal. Hosszú idő után eldőlt: távozott Pedro, de nem a Manchester Unitedhez, hanem riválisához, a Chelsea-hez szerződött.

Csoportkép gyerekekkel: így ünnepelte a Barcelona a legutóbbi bajnoki címét
Csoportkép gyerekekkel: így ünnepelte a Barcelona a legutóbbi bajnoki címét
Gustau Nacarino / Reuters

A Real Madridnál ismét lezárult egy fejezet. Ahogy az várható volt, a klub elnöke, Florentino Perez két év után megköszönte az olasz Carlo Ancelotti munkáját, minthogy a királyi csapatnak új impulzusokra, új arcokra van szüksége, és főleg nyernie kell, ami az utóbbi időben, ha a bajnoki címeket vesszük alapul, nem nagyon sikerült. Az elmúlt tíz évben a királyi gárda csak háromszor volt az első, ami az egyik legrosszabb széria az életében. Kérdések sokasága röpköd a levegőben, de az egyik legfontosabb mindenképpen az, hogy a hatalmas Real Madrid-szurkoló hírében álló, madridi születésű

Rafa Benítez Rafa Benítez tud-e maradni,

azaz képes lesz-e megnyerni a „ki a főnök?” versenyt a Real öltözőjében is.

A rendkívül eszes, intelligens edző a taktika nagymestere, újításaival jócskán megelőzi a korát, de minden esetben a biztos védekezésből indul ki. Ez persze nem azt jelenti, hogy az edző csapatai gólképtelenek. Cristiano Ronaldóval, Karim Benzemával és Gareth Bale-lel meg pláne nem lehet probléma. (A legutóbbi négy szezonban háromszor a Real Madrid bizonyult a liga legeredményesebb csapatának, úgy, hogy ebben az időszakban 103 gólnál kevesebbet egyszer sem rúgott.)

Apropó, Bale! A walesi az új hadrendnek köszönhetően bejön a pálya közepére, s olyan pozícióban játszik majd, amelyet a válogatottban is elfoglal, és amely meghozta neki a hírnevet a Tottenham futballistájaként. A legutóbbi és immáron háromszoros ligagólkirály, Cristiano Ronaldo továbbra is a bal oldalról indul, de gyakrabban fogjuk látni a tizenhatoson belül, mint korábban. A kreativitás Luka Modricnak és az új szerzeménynek, az Intertől vásárolt, szintén horvát válogatott Mateo Kovacicnak köszönhetően garantáltnak tetszik. A Real is elköszönt egy korszakos egyéniségtől, nevezetesen Iker Casillastól; a kapus az elmúlt évek megpróbáltatásai után jobbnak látta, ha elfogadja a Porto ajánlatát.

A Barcelona és a Real Madrid számára továbbra is jelentős ellenfélnek ígérkezik az

Atletico Madrid, amely koncepciót váltott, és nem csupán hátra, hanem előre is figyel.

A „matracosok” olyan játékosokra számíthatnak a csatársorban, mint Jackson Martínez, Fernando Torres, Luciano Vietto, Antoine Griezmann, illetve Ángel Correa. A Valencia eladta középhátvédjét, Nicolas Otamendit a Manchester Citynek, a csapatot a belháború is gyengítheti, a Sevillát pedig a folyamatos építkezés: nyolc játékos érkezett, tizenhárom távozott.

A friss Szuperkupa-győztes Bilbao (a Barcelonát utasította maga mögé 5-1-es összesítéssel; az első fordulóban is éppen egymással játszik a két csapat) is beleszólhat a „földi halandók” csatájába, de a baszkok a két nagy bajszát is megráncigálhatják.

A világ egyik legerősebb bajnokságában

ismét szoríthatunk magyar játékosnak, ugyanis a Getafe szerződést kötött a Ferencváros, illetve a görög Olimpiakosz korábbi kapusával, Megyeri Balázzsal, aki Vicente Guaitával harcol majd meg az egyes számú kapusmezért.

S egy különlegesség: a bajnokság május 15-én fejeződik be a franciaországi Eb miatt, s ezért a szokásoktól eltérően december 30-án és 31-én is pályára lépnek a csapatok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.