galéria megtekintése

„Aranyakért jöttünk”

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 07. számában
jelent meg.

B. G.
Népszabadság

Január óta edzi Cseh Lászlót Törökbálinton, s a 30 esztendős versenyző – éppen egy évtizednyi várakozás után – világbajnoki címet szerzett az irányításával. A 200 m pillangón győztes klasszis „szülőhazáját”, a Kőbánya SC-t hagyta ott érte, s a jelek szerint jól tette. Plagányi Zsolttal a magyar csapat szálláshelyén beszélgettünk.

– Lakott bármikor Marriott Hotelben?

– Még soha.

– Járt már világbajnokságon?

 
Aranyművesek: Cseh László és Plagányi Zsolt
Aranyművesek: Cseh László és Plagányi Zsolt
Kovács Anikó / MTI

– A kazanyi az első.

– Idegenül érzi magát?

– A legkevésbé sem. Szép a szálló, pazar az uszoda, remek a hangulat, kedvesek a kollégák. Úgyhogy minden klappol, nagyszerűen elvagyok.

– Még szép, világbajnok lett a tanítványa. Váratlanul érte?

– A legkevésbé sem, hiszen aranyakért jöttünk.

– Nem is egyért?

Még hátravan a száz pillangó, és úgy gondolom, ott is nyerhet. De ha már meglepetés: az ötvenen szerzett bronzán én is felkaptam a fejemet. Már akkor érződött, hogy jó formában van.

Kívülről úgy tetszett, kétszázon annak ellenére simán nyert, hogy a dél-afrikai Le Clos a hajrában fölért hozzá...

Én is így értékeltem, bár ez az úszás a legkevésbé sem volt tökéletes. Laci az egész mezőnynél legalább egy teljes másodperccel jobb. Ugyanakkor mi győzni jöttünk, és egy vébén semmi más nem számít, csak az, hogy sikerül-e megvalósítanunk a tervünket. Márpedig sikerült. Igaz, közvetlenül a döntő előtt ebben cseppet sem lehettem biztos.

Rosszak voltak az előjelek?

Rezgett a léc. Tudtam, csak akkor lesz az övé az arany, ha elhiszi, hogy nyerhet. Mielőtt rajtkőre állt volna, vagy húsz percen át beszéltem hozzá folyamatosan, öntöttem belé a lelket. Kérdéses volt számomra, hogy sikerül-e átbillentenem a pozitív tartományba, vagy megszállják a démonok, és akkor úgy jártunk. A többit mindenki látta.

Az eltérő mentális felkészítés a kulcs a korábbi időkhöz, az ezüstérmekhez képest?

Ez az legfontosabb elemek egyike. A hit a győzelemben. De azért akad más is. A legegyszerűbben úgy tudnám összefoglalni: Cseh korábban mennyiségi edzéseket végzett, az állóképességének folyamatos karbantartása állt a középpontban, most viszont elsősorban gyorsaságfejlesztő tréningeket végzünk. Mindemellett rendkívül fontos, hogy huszonöt esztendő után jó hatással volt rá a környezetváltozás, hogy új módszerek szerint készülhet, s egyáltalán, hogy minden tekintetben új ingerek érték.

Beszélt már Cseh korábbi edzőjével, Turi Györggyel?

Kétszer is, és nagyon jólesett az őszinte gratulációja. Nyilván fájdalmas számára az egész eset, hiszen szenzációs eredmények fűződnek a nevéhez, de úgy érzem, már belátta, hogy a sportoló érdekében így kellett történnie.

Amikor Laci edzőt és klubot váltott, egyetlen cél érdekében tette: azért, hogy olimpiai bajnok legyen. Közelebb áll az álma megvalósításához, mint januárban?

A kazanyi uszoda eredményjelző táblájából arra következtetek: igen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.