galéria megtekintése

Melbourne-ben kiesett Halep és Nadal

0 komment

Árvay Sándor

Egy élelmes üzletember akár rangos „ellentornát" is szervezhetne a Melbourne Parkkal szomszédos Koo­yong-stadionban: a Grand Slam-viadal első fordulójában vereséget szenvedettek versenyét. Lenne sztárjátékosa bőven, hiszen a hölgyeknél a harminckét kiemelt közül tizenkettő ragadt be a rajtvonalnál, az uraknál pedig öt klasszis búcsúzott már a nyitányon.

A vigaszversenyen a 14-szeres GS-bajnok Rafael Nadal vezethetné a férfiak csapatát, míg a világelső trónját ostromló Simona Halep, valamint az öt wimbledoni és két US Open-trófeával büszkélkedő Venus Williams a nők együttesét.

Mi történt itt? Rengett a föld a Yarra folyó partján? A miértre nem lehet általános választ adni, nézzük tehát a meglepő eredményeket sokkról sokkra.

Verdasco–Nadal 7:6, 4:6, 3:6, 7:6, 6:2 A két spanyol csatájáról sejtettük, hogy a forduló meccse lehet, ám nem ilyen végkifejlettel. Nadal ugyanis általában elpáholja a nála három évvel idősebb honfitársát (14:2-es örök mérleggel érkezett a mostani tornára). Ráadásul a múlt őszi, valamint a januári versenyeken kifejezetten hasított, joggal táplált reményeket a melbourne-i jó szereplésre, akár 2009-es sikere megismétlésére is. (A döntőben Federert győzte le.) De arra mindenképpen számított, hogy a hét évvel ezelőtti elődöntőt lekopírozza. Nem feltétlenül a játékidő tekinteté­ben – azóta is minden idők leghosszabb Australian Open-meccse az 5 óra 14 perces ütközet, melynek végeredménye 6:7, 6:4, 7:6, 6:7, 6:4 volt –, sokkal inkább a vetélytársra gondolva. A legyőzendő ellenfél személye ugyanis nem változott, ám a derék Fernando nem felejtett. Hét évvel ezelőtt pályafutása legnagyobb sikerétől fosztotta meg Nadal a maratoni derbin. Most kevés a valószínűsége, hogy harminckét esztendősen, az ATP-rangsor 45. helyezettjeként ismét a döntő közelébe kerül, de honfitársának visszavágott.
„Becsuktam a szemem, s ütöttem teljes erőből" – említette a mérkőzés után, ám aligha csak ezen múlt a skalpszerzés. Hiába volt Nadal e stadionban kétszer is finalista (2012-ben Djokovics, két évvel később Wawrinka ért célba előtte), ezúttal nem tetszett eléggé agresszívnek, miközben Verdasco fogadóként és adogatóként is támadó stílusban teniszezett. A korábban rendíthetetlen Nadal nem tűnt félelmetesnek, s talán már az ellenfelek sem tartanak annyira tőle, mint azelőtt.

 

Zhang Shuai–Halep 6:4, 6:3 A rangsorszámot tekintve ez az eredmény a legnagyobb szenzáció, hiszen a tornagyőzelemre abszolút esélyes második kiemelt esett ki. Rá­adásul a román teniszezőnő a százon kívü­liek táborából talált legyő­zőre. A huszonhét éves kínait jelenleg a 133. helyen jegyzik, sőt nemrégiben még a 200-ból is kicsúszott; akkor abba akarta hagyni a profi teniszezést. Eddig tizenötször próbálkozott Grand Slam-torna nyitófordulójában, de soha nem nyert. Tornagyőztes, világelső már aligha lesz belőle, egy életre szóló élménnyel azonban gazdagodott. Nem csoda hát, hogy könnyekben tört ki, így két síró teniszezőt látott a publikum kedden.

Kertész Tamás válogatott labdarúgó unokája, Konta Johanna
Thomas Peter / Reuters

Konta–Venus Williams 6:4, 6:2 Csodálkozni e mérkőzésen is volt miért, hiszen a nyolcadik kiemelt amerikai nyert már hét Grand Slam-trófeát, volt világelső, s ma sem teniszezik akárhogyan. Más kérdés, hogy a nála tizenegy esztendővel fiatalabb, brit színekben játszó Konta Johanna már a tavalyi US Openen jelezte: helyet kér magának a sztárokat üldöző élbolyban (Amerikában a 16 közé jutott). Most nem a legjobb előjelekkel érkezett, hiszen mindkét felvezető tornán a rajtnál elbukott. „Amikor megláttam melbourne-i sorsolásomat, csak azon imádkoztam, hogy legalább egy óráig a pályán lehessek..." – mondta, s aztán ő „adott" alig több mint egy órát világhírű vetélytársának. A magyar szív pedig megdoboghat, hiszen Babos Tímea mellett két „félig" honfitárs is van a női mezőny 64 legjobb teniszezője között. A 11. helyen kiemelt, Svájcot képviselő Bacsinszky Tímea édesanyja a Hajdúságból települt ki az alpesi országba, míg a britek mostani üdvöskéje debreceni szülők gyermekeként az ausztráliai Sydneyben született, s 2012 óta szerepel angol színekben. Családjának sportmúltja erősen kötődik az óhazához. Nagyapja, az 1989-ben elhunyt Kertész Tamás az ötvenes évek második felében az FTC csatára volt, és a magyar válogatottban is helyet kapott, aztán négy esztendeig a DVSC-ben futballozott, majd a debreceni klub edzője lett. Unokája csütörtökön kínai vetélytársat kap a legjobb 32 közé jutásért, Bacsinszky pedig német ellenféllel csatázhat ugyanebben a körben. Babos hazai idő szerint ma hajnalban lépett pályára a 12. helyen kiemelt svájci Bencic ellen. A svájci versenyző 6:3, 6:3.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.