galéria megtekintése

„Megvették ezeket kilóra” - politikát sejtenek a diósgyőri csapat válsága mögött

0 komment


Doros Judit

Messit kellene idehozni, azzal talán végre nyerni tudnának. Mert ezek most úgy játszanak, mint a kislányok, pipiskednek, ahelyett, hogy végre belemennének egy rendes csatába. Lefut egy félidő úgy, hogy nincs kapura rúgás? Ne vicceljünk már! – így horkan fel egy DVTK-s melegítő felsőben ülő, kora délutáni sörét ivó szurkoló a Bakterház nevű kiskocsmában.

Hasonlóan az átellenben lévő Kata presszóhoz, amelynek még a falai is futballistatablókkal vannak kitapétázva, itt gyülekeznek meccsek előtt és után a törzsszurkolók, olykor több százan.

Kilenc mérkőzés telt el úgy, hogy nem tudott győzni a Diósgyőr. E miatt előbb fenyegető molinókon üzentek a szurkolók – „Fussatok a pénzetekért, amíg nem az életetekért kell!" –, a múlt hét végi meccsen pedig azt követelték üvöltve a játékosoktól, hogy vegyék le a piros mezt, mert nem méltók rá, s ütemesen hangzott a „Takarodjatok!", megtűzdelve cifrábbnál cifrább szitokszavakkal. A játékosok közül többen sértetten reagáltak: nem csupán lehúzták a felsőjüket, hanem oda is vágták a közönség sorai felé. Mondhatni cseppet sem felhőtlen az NB I-es labdarúgók és a szurkolók viszonya, pedig az FTC után Diósgyőr mondhatja magáénak a legnépesebb rajongói klubot.

– Megvették ezeket kilóra – mondja letörten egy férfi a villamos megállójában, s mindjárt el is magyarázza, mire gondol. Szerinte már a futball is merő politika, s „fent" eldöntötték, hogy a Tállai Andráshoz kötődő Mezőkövesdnek kell bent maradnia az első osztályban, a Diósgyőr meg kiesik, mint a centenáriumián, 2010-ben. – Két borsodi csapatot nem tartanak el, ráadásul a mi tulajdonosunk (Leisztinger Tamás nagyvállalkozó – a szerk.) finoman szólva se puszipajtása a mostani hatalomnak – teszi hozzá. Egy fiatal fiú, aki Viktorként mutatkozik be, másik lehetséges okot említ a vereségekre.

 

Úgy véli, a hatalom mégsem akar Diósgyőrben új sporttelepet építeni, mert a népnek már így is szúrja a szemét a rengeteg stadion, választások előtt egy ilyen építkezés csak olaj lenne a tűzre. Ha viszont a csapat kiesik az NB I-ből, könnyebb lesz megmagyarázni a döntést – mondja.

Elmentünk a DVTK irodaházához is, hogy megtudjuk, vajon a csapat vezetői mit gondolnak a tartósan rossz szereplésről. Demkó Norbert sajtófőnök azzal hárította el az érdeklődést, hogy nincs bent sem az ügyvezető, sem a helyettese. Amikor jeleztük, hogy szívesen beszélnénk játékosokkal, s egyiküket láttuk is bemenni az épületbe, azt a választ kaptuk: a labdarúgók nem akarnak nyilatkozni.

Ruha volt
Ruha volt
Teknős Miklós / Népszabadság

Mindenesetre a klubvezetés is érzi, hogy ez a teljesítmény elfogadhatatlan, ezért még az ominózus meccs előtt egy nappal ötmillió forintra büntette a csapatot. Benczés Miklós, a DVTK sportigazgatója a klub hivatalos honlapján azt közölte: a döntést a játékosok elfogadták. Remélik – tette hozzá –, hogy minden labdarúgójuk „mélyen magába néz" és vállalja a személyes felelősségét a Diósgyőr hírnevéhez méltatlan szereplés miatt. Hozzáfűzte: az Egervári Sándor szezon előtti lemondása után az edzői posztot elfoglaló Horváth Ferencben továbbra is bíznak.

Sántha Gergely, a többségi tulajdonos Borsodsport Invest Kft. ügyvezetője ugyanitt azt mondta: decemberig mindenki megmutathatja, hogy helye van Diósgyőrben. Ha nem, akkor változtatás következik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.