galéria megtekintése

Mayweather simán nyerte az évszázad meccsét

2 komment

NOL/MTI

Az amerikai bokszoló fölényesen legyőzte Fülöp-szigeteki ellenfelét, Manny Pacquiaót vasárnap a Las Vegas-i profi ökölvívó gálán, amelyet az „évszázad meccseként” harangoztak be.

Floyd Mayweather egyhangú pontozással – 10:2, 8:4, 8:4 – nyerte meg 48. mérkőzését, megőrizve eddigi veretlenségét.

Fotó: Steve Marcus / Reuters

A váltósúlyú összecsapás tétje három világbajnoki öv volt, amelyek közül kettőt – a WBC-ét (Boksz Világtanács) és a WBA-ét (Boksz Világszövetség) – Mayweather, egyet pedig – a WBO-ét (Boksz Világszervezet) – Pacquiao birtokolt.

 

Az első két-három menetben inkább csak felmérték egymást az ellenfelek, egymás gyengéit próbálták kipuhatolni. A várakozásokra rácáfolva Pacquio nem rohanta le ellenfelét, viszont az amerikai több precíz ütését is átengedte. A Fülöp-szigeteki szemlátomást nehezen hangolódott rá ellenfelére, nem találta az ütőtávot.

Az amerikai a további menetekben is dominált, gyarapította pontjait. Uralta a szorítót, érvényesítette védekező stílusát, könnyen táncolt el az ellenfél rohamai elől, míg Manny Pacquiao nehezen találta e harcmodor ellenszerét.

Fotó: Steve Marcus / Reuters

A nyolcadik menetet Pacquiao agresszívabban kezdte, folyamatosan indította támadásait, próbálta a kötelekhez szorítani ellenfelét, de ezúttal is a hosszabb karú amerikai kerekedett felül, távolról több jól időzített és pontos ütést – főleg balhorgokat és balegyeneseket – vitt be. A további menetekben is tudta érvényesíteni sokoldalúságát, elegánsan hárította Pacquiao rohamait.

A Fülöp-szigeteki az utolsó meneteken sem tudott fordítani a mérkőzés menetén, az amerikai mindvégig ellenőrzése alatt tartotta a meccset takarékos öklözéssel és pontos ütéseivel. Az amerikai behozhatatlan előnyre tett szert, az ellenfele csak kiütéssel tudott volna felülkerekedni. Összességében az amerikai Mayweather fölényes magabiztossággal és eleganciával győzte le ellenfelét, kevés esélyt adva neki a győzelemre.

Fotó: Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports / Reuters

Az amerikai mostanáig is veretlen volt, eddigi profi pályafutása során 47 győzelmet aratott, ebből 28-at kiütéssel, és egyszer sem kapott ki. Pacquiao 57 győzelmet aratott, 2 meccse döntetlennel, 5 vereséggel végződött.

Bokszszakértők Mayweather győzelmét valószínűsítették, és a fogadóirodákban is ő volt a favorit. A 36 éves Pacquiao szerintünk az évek során többet veszített legendás gyorsaságából, mint a nála két évvel idősebb amerikai, ráadásul öt meccset is veszített – kétszer ki is ütötték –, miközben ellenfele veretlen maradt. Érveik között szerepelt az is, hogy Pacquiao elég régóta, 2009 óta nem nyert mérkőzést idő előtt.

Mayweather azt mondta, még egy meccset érez magában a visszavonulás előtt. Az amerikai szupersztárnak minimum 120 millió, míg a Fülöp-szigeteki bokszolónak legalább 80 millió dollár garantált. Amerikai szaklapok szerint az amerikai öklöző összességében 150-180 millió dollárt vihet haza, míg Fülöp-szigeteki ellenfele akár 100-120 millió dollárral gazdagodhat. Ez volt minden idők legjobban fizetett meccse. Az előző pénzrekordot is Mayweather tartotta: 2013-ban 41,5 millió dollárt keresett a mexikói Saúl Álvarez elleni meccsel.

Fotó: Steve Marcus / Reuters

A Las Vegas-i MGM Grandben rendezett mérkőzésre a jegyek pillanatok alatt elfogytak, annak ellenére, hogy a legolcsóbb belépő is 1500 dollárba (408 000 forint) került. A bevétel csak a jegyekből 74 millió dollár, a televíziós előfizetésekből pedig még ennél is lényegesen nagyobb, rekordgyanús jövedelem érkezhet. A meccset a helyszínen nézte meg a két színészóriás, Robert de Niro és Denzel Washington is. 

Az Egyesült Államokban a Showtime és az HBO csatornákon lehetett nézni a meccset 99,95 dollár befizetése ellenében.

Fotó: USA Today Sports / Reuters

Megfigyelők előzetesen azzal számoltak, hogy akár 3 milliónál is több előfizetője lesz a találkozónak, ami pay-per-view-s rekord lenne nézőszámban és bevételben is. Az eddigi csúcsot előfizetések számában Mayweather Oscar de la Hoya elleni 2007-es összecsapása tartja 2,48 millióval, a bevételit pedig Mayweather Canelo Alvarez elleni csatája 150 millió dollárral.

A felvezető mérkőzések közül említésre méltó volt az ukrán Vaszil Lomacsenko meccse a viszonylag ismeretlen Puerto Ricó-i Gamalier Rodriguez ellen. A roppant tehetségesnek tartott, amatőr világbajnoki és két olimpiai aranyéremmel büszkélkedő ukrán öklöző – akit a profi ökölvívás felmenő csillagaként emlegetnek – simán verte ellenfelét, a bíró a kilencedik menetben vetett véget a mérkőzésnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.