galéria megtekintése

Gyönyörű, durva, klasszikus

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 23. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Fantasztikus futballhétvége volt ez a mostani, a Manchester United egy szép és egy parádés góllal verte meg a Liverpoolt, a Barcelona az elmúlt évek egyik legjobb El Clásicóján múlta felül szintén 2-1-re a Real Madridot, hatalmas lépést téve a bajnoki cím megnyerése felé.

Káprázatos Mata
Káprázatos Mata
Carl Recine / Reuters

Anglia

A Premier Liga 30. fordulójának slágermeccsén Gerrard alig egy percet volt a pályán: szünet után cserélték be, ám 45 másodperc múlva már kiállították. A Liverpool csapatkapitánya ütközött Herrerával, a Manchester United középpályása feldobta magát, ez nem tetszett Gerrardnak, aki dühében rátaposott ellenfelére.

 

Ekkor már vezetett a vendégcsapat: Mata a 14. percben szerzett szép gólt. A második manchesteri gól parádés volt: az 59. percben Mata akrobatákat megszégyenítő módon, ollózva lőtt a kapuba (0-2.). Tíz perccel később Sturridge szépített (1-2).

A hosszabbítás negyedik percében Rooneynak a Blind szabálytalan szerelésért megítélt tizenegyesét Mignolet kivédte. A Liverpool tizenhárom bajnoki meccs után szenvedett vereséget. A listavezető Chelsea nehezen nyert a Hull City otthonában, pedig már 2-0-ra is vezetett, a hazaiak azonban egyenlítettek, a londoniak győztes gólját a 77. percben Remy szerezte (2-3). Az üldözők közül a Manchester City 3-0-ra győzött otthon a West Bromwich Albion, míg az Arsenal 2-1-re idegenben a Newcastle United ellen. Az élmezőny: 1. Chelsea 67 pont/29 mérkőzés, 2. Manchester City 61, 3. Arsenal 60, 4. Manchester United 59, 5. Liverpool 54.

Németország

Nagy meglepetésre a Bayern München hazai pályán 2-0-ra kikapott a Borussia Mönchengladbachtól a Bundesliga 26. fordulójában. A vendégek mindkét gólját Raffael szerezte. A Bayern bajnoki meccsen legutóbb 2014 áprilisában szenvedett vereséget Münchenben, akkor a Dortmund nyert ott 3-0-ra. A második Wolfsburg csak döntetlenre volt képes Mainzban (1-1), míg a BL-től búcsúzó Bayer Leverkusen a Schalke pályáján vigasztalódott, s nyert 1-0-ra. Dárdai Pál csapata, a Hertha pénteki 1-0-ás sikere után a Hamburg menesztette Jozef Zinnbauer edzőt, utóda Peter Knäbel lett.

Az élmezőny: 1. Bayern München 64, 2. Wolfsburg 54, 3. Mönchengladbach 47.

Franciaország

Az első osztályú bajnokság 30. fordulójában a PSG átvette a vezetést a Lyontól, miután: PSG–Lorient 3-1, Lyon–Nice 1-2. A Lens–Marseille találkozó lapzárta után ért véget.

Az élmezőny: 1. PSG 59 pont, 2. Lyon 58, 3. Marseille 54/29.

Olaszország

A Serie A 28. fordulójában a tabellát vezető Juventus, a Dortmund ellen is remeklő Tevez góljával 1-0-ra nyert otthon a Genoa ellen. A Cesena–AS Roma és a Lazio–Hellas Verona mérkőzés lapzárta után ért véget.

Az élmezőny: 1. Juventus 67, 2. AS Roma 50/27, 3. Lazio 49/27.

Spanyolország

A bajnokság 28. fordulójában az Atletico Madridban 2-0-ra győzött a Getafe ellen, a Valencia idegenben ütötte ki az Elchét (0-4). A hétvége és a nagy rivalizálás, az El Clásico egyik fénypontja mégis egyértelműen a Barcelona–RealMadrid szuperrangadó volt vasárnap este.

A hatalmas iramú, de elég durva meccsen a 3. percig kellett várni az első helyzetre, Iniesta futott el a bal oldalon, de a lövését Isco szögletre mentette. Ezután Ronaldónak volt egy kapufával végződő ajtó-ablak lehetősége, így az első gólt a Barcelona francia védője, Mathieu szerezte, fejjel csúsztatva a hálóba egy ötösre beívelt labdát a 19. percben. A válaszra 12 percet kellett várni, amikor Modric indította Benzemát, aki aztán egy tizenhatosról egy zseniális sarokpasszal tette le Ronaldo elé a labdát, a portugál pedig nem hibázott, a kapuba  lőtte Bravo mellett a labdát. Lehetett volna 2-1 a Realnak is, de Bale gólját Antonio Miguel Mateu Lahoz bíró les miatt nem adta meg.

Suarez öröme a gól után
Suarez öröme a gól után
Albert Gea / Reuters

Bár az első félidőben szinte végig a Real nyomott – Bravónak többször is hatalmasat kellett védenie, a fordulás után Suarez  talált a hálóba az 56. percben Alvés 60 méteres passza után. Ezután ugyan még mind a két oldalon volt helyzet, és inkább a Barcelona nyomott, többször naggyá téve Casillast a legendás Real-kapus valószínűleg utolsó El Clásicóján, több gólt már egyik csapat sem lőtt. Sárga lapot viszont annál többet. Lahoz ebből a 70. percig a Barcelonának ötöt, a Realnak hatot osztott ki...

A győzelemmel a Barcelonának 69 pontja van, és négy ponttal előzi meg a Realt tíz meccsel a spanyol bajnoki finálé előtt. A Valenciának 60, a negyedik helyen az Atletico Madridnak 59 pontja van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.