galéria megtekintése

Más káposzta

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 09. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Nála többször senki nem volt magyar válogatott semmilyen más sportágban: hivatalos meccsen 407-szer, mindent egybevetve mintegy 560-szor lépett pályára címeres mezben. Torma Ágnes a magyar röplabda aranykorának legendás alakja, két évtizede azonban kívülről szemléli a sportág amortizációját.

Akart ő segíteni, csak nem engedték. Keserű, nem is tagadja, de reméli, hogy most tényleg új korszak kezdődött. Csak az az elmúlt húsz év... Annak nem kellett volna megtörténnie.

Mirkó István / NSO

„A kézilabda és a röplabda ugyanonnan indult: 1980-ban, a moszkvai olimpián mi egy szettel kaptunk ki a bronzmeccsen, ők szintén negyedikek lettek. De nézze meg, hová jutott az a sportág azóta! A kézilabda-szövetség tudatosan, következetesen építkezett, míg a hazai röplabda-társadalom elaludt. Elment mellettünk a világ: az olyan országok, mint Costa Rica vagy Panama, amelyek ellen mi játékosként már akkor 2:0-ra vezettünk, amikor a játékosaik jóformán még ki sem mondták a meccs elején az éljent, mára felzárkóztak, mi pedig csak néztünk hosszú évekig.”

 

A röplabda a világ tíz legnépszerűbb sportjának egyike, elképesztő pénzek mozognak benne. Varsóban 62 000 ember látta a helyszínen a férfi-világbajnokság nyitómeccsét, idehaza legföljebb a családtagok és a barátok kíváncsiak a találkozókra. Torma szerint ez gyorsabban változhatna, mint gondolná az ember, csakhogy az utóbbi húsz-huszonöt évben idehaza nem volt divat a kemény munka, a szövetségben egymásnak adták a kilincset és a feladatokat, aztán mosták kezeiket. „Amikor Egerbe kerültem, húsz ember lézengett a meccseinken.

Aztán a vezetőség rákapcsolt, bajnokcsapatot épített, és mire eljöttem a városból, már rendszeresen engedélyt kellett kérnünk a tűzoltóságtól, hogy pótszékeket rakhassunk a csarnokba. Nézze meg az egri vízilabdát vagy magát a sportágat: a medencében tépik, cibálják, azon kívül viszont segítik egymást. Csak így lehetne előrejutni.”

Ráadásul a női röplabda – amennyiben nem ágálunk a sztereotip, némileg szexista megközelítés ellen – pofonegyszerűen reklámozható: szép, hosszú combú lányok küzdenek egymás ellen. „Annak idején a tatai edzőtáborban nem is volt olyan edzésünk, amelyre ne kukkantottak volna be a futballválogatott tagjai!

Márpedig elhiheti, nem a röplabda szeretete miatt jöttek” – nevet a Tungsram és a BKV Előre korábbi játékosa, aki tömegével tud sorolni gyakorlati hibákat, amelyek visszavetették a sportág fejlődését. „Edzőként például kikötöttem, mit ehetnek a játékosok. Ez teljesen normális. Most meg mit hallok? Nemrégiben elvitték a válogatottat töltött káposztázni, néhány órával a meccs előtt. Hallott már ilyet?”

Most végre felcsillant a remény: a női válogatott huszonnyolc év után kijutott az Eb-re. Ebben nagy szerepe volt Jan de Brandt szövetségi kapitánynak. A belga edző Torma szerint olyan mentalitást hozott Nyugatról magával, amelyre égető szükség volt idehaza.

„Talán nem szimpatikus, amiket mondok, ám tudja, én a röplabdára tettem fel az életem jelentős részét. Meghökkentő szám, de pályafutásom során negyvenhét edzővel dolgoztam.

Akadt kitől tanulnom, lett volna mit továbbadnom.

Volt év, amely során mindössze két rontásom volt nyitásfogadásban, talán taníthattam volna ezt-azt... A generációnk tagjainak neve külföldön is jelentett valamit. Miért nem használtak bennünket sportdiplomáciai célokra legalább?”

Ágnes nem várt a végtelenségig, 1991-ben bútorlapokkal foglalkozó céget alapított, azóta is azt vezeti. Némi keserűséggel a hangjában említi: „Ma már olyan ritkán ismernek fel, hogy általában már olyankor is elviccelem a dolgot, ha megesik. A múltkor valaki hunyorogva nézett rám, hogy olyan ismerős vagyok neki. Mondom, biztosan Baracskáról. Értetlenül bámult, úgyhogy hozzátettem: biztosan együtt voltunk börtönben.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.