galéria megtekintése

Hidegzuhanyként jött Dárdai távozása

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 21. számában
jelent meg.


B.G.
Népszabadság

Akadnak, akik derült égből villámcsapásként, akadnak, akik papírforma-eredményként értékelték a hírt. A Hertha vezetősége arról tájékoztatta az MLSZ-t: a csapat sikeres szereplését szem előtt tartva nem járul hozzá ahhoz, hogy Dárdai Pál, a német klub trénere a jövőben a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozzon. A hátralévő négy Eb-selejtezőn Bernd Storck sportigazgató ül a nemzeti együttes kispadján.

Amint az a szövetség honlapján megjelent közleményből kiderül, a szervezet elnöksége rendkívüli ülést tartott a hét végén. A hirtelen összetrombitált tanácskozásra a berlini Hertha menedzsmentjének döntése miatt volt szükség. A német klub vezérkara ugyanis megelégelte az edző, Dárdai Pál „kétlakiságát”, s úgy határozott: a szakember számára nem engedélyezi a továbbiakban, hogy „mellékállásban” a magyar válogatottat irányítsa.

Csere a színlapon: Dárdai ki...
Csere a színlapon: Dárdai ki...
Korponai Tamás / Népszabadság

Amint az köztudomású, a Hertha tavaly szeptemberben – az MLSZ kérésére – előbb két hónapra, majd decemberben az Európa-bajnoki selejtezősorozat egészére elengedte az akkor még utánpótlásedző Dárdait. Vági Márton főtitkár februárban –vagyis akkor, amikor a magyar trénert kinevezték a németek Bundesliga-csapatának élére – így nyilatkozott lapunknak: „Mi arra készülünk, hogy novemberig ő marad a válogatott szakvezetője. A Herthával már eredetileg úgy tárgyaltunk a kapitányi hivatalba lépésről, hogy az esetleg a selejtezősorozat végéig tart. Bár nyilván bonyolítja a szituációt az immár kettős felnőttmegbízatás, mi azzal kalkulálunk, hogy a berlini klub a kvalifikációs szakasz lezárásáig nem hívja vissza Dárdait.” Ugyanekkor Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője a DigiSport televíziós csatornán ezt mondta: „Dárdai szerződése az Európa-bajnoki selejtezők végéig szól, addig mindenképpen marad”. Sallói István, a magyar válogatott megfigyelője június közepén az M1-en a finn–magyar mérkőzés után szóba hozta a kapitány jövőjét is: „Nekem azt mondta a mérkőzés előtt, hogy a jóisten kezében van a sorsa: ha nyerünk, akkor marad. Nyertünk…” Bár a Berliner Zeitung és a Bild internetes kiadása ezekben a napokban már arról cikkezett, hogy Dárdai hamarosan feláll a magyar válogatott kispadjáról, Dzsudzsák Balázs, a nemzeti csapat játékosa még két hete is rendkívül optimista volt. Egy fesztiválon arra a kérdésre, hogy beszédtéma-e az öltözőben a kapitány státusza, így felelt: „Egyáltalán nem, mert tudjuk, hogy maradni fog. Ő nem olyan ember, hogy ha valamit elkezd, akkor azt félbehagyja. Nincs az a csapat, amely elviszi őt tőlünk”.

 

A jelek szerint mégiscsak volt. A magyar válogatottnál elsősorban a játékosok motiválásában jeleskedő Dárdai – nyilvánvalóan és érthetően a perspektívát meg a kockázatot is mérlegelve – a német csapatot választotta.

Csányi Sándor elnök a szövetség saját portálján azt mondta, „az MLSZ tudomásul veszi és tiszteletben tartja a Hertha döntését, amelyet azonban a két fél által korábban aláírt szerződés alapján jogilag és az elmúlt nyolc hónap tapasztalatai alapján szakmailag is nehezen indokolhatónak tart”. Az ügy hátteréről szerettük volna megkérdezni az MLSZ illetékeseit, de Vági Márton nem reagált megkeresésünkre, Sipos Jenő pedig csupán annyit mondott: semmilyen módon nem kívánja kommentálni a honlapon megjelenteket a keddi sajtótájékoztatóig. Ezzel együtt úgy tudjuk, a szövetség irányítóit hideg zuhanyként érte a berlini bejelentés.

...Storck be
...Storck be
Szabó Miklós

Ami biztos: a hat mérkőzés után három győzelemmel, két döntetlennel, egy vereséggel a csoport harmadik helyén álló válogatottat a hátralévő négy Eb-selejtezőn Bernd Storck, a magyar szövetségben március óta utánpótlás-sportigazgatóként tevékenykedő német szakember irányítja majd. Az ellentmondásos fogadtatásban részesített, 52 éves edző vezette tavasszal az U20-as válogatottat az új-zélandi világbajnokságon is: ott a magyar csapat az észak-koreaiakat legyőzte, aztán kikapott a braziloktól és a nigériaiaktól, majd a hosszabbításban maradt alul a szerbekkel szemben, így a tizenhat között búcsúzott. Storck játékosként – a Bochumban és a Dortmundban – 171 Bundesliga-mérkőzésen lépett pályára, s azokon összesen nyolc gólt szerzett. Trénerként – jobbára pályaedzői minőségben – megfordult a Herthánál, a Wolfsburgnál, a Partizan Belgrádnál, a Dortmundnál és Kazahsztánban is.

A magyar válogatott kispadja messze a legnagyobb kihívás pályafutása során.

Ez lesz még

A magyar válogatott hátralévő Eb-selejtezői. Szeptember 4.: Románia (itthon). Szeptember 7.: Észak-Írország (idegenben). Október 8.: Feröer szigetek (itthon).

Október 11.: Görögország (idegenben).

Az állás: 1. Románia 14 pont, 2. Észak-Írország 13, 3. Magyarország 11, 4. Feröer szigetek 6, 5. Finnország 4, 6. Görögország 2.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.