galéria megtekintése

Már megint Tyihonov!

Jégkorong

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 22. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

Kezdjük a végén: az olaszok és a kazahok zárták az utolsó helyen a csoportküzdelmeket Minszkben, az A osztályú jégkorong-világbajnokságon, így – miképpen az várható volt – jövőre megint e két nemzet hokisai csatlakoznak a magyarokat is felvonultató Divízió I-es mezőnyhöz.

Számunkra kétségkívül ez a lényeget illetően a félidejénél tartó – mától a negyeddöntőkkel folytatódó – vb legfontosabb információja. Na meg az, hogy bár a 2015-ös második vonalbeli esemény rendezésére két város, Krakkó és Donyeck pályázik, a világ kilencedik csodája lenne, ha az ukrán városnak ítélnék a házigazdai jogot.

Gyakori látvány: Tyihonov-gólöröm
Gyakori látvány: Tyihonov-gólöröm
Alexander Demianchuk / Reuters

Azért írom, hogy a kilencedik, mert a nyolcadikat már véghezvitték a franciák azzal, hogy előbb a kanadaiakat, majd a szlovákokat is legyőzték, így majdnem két évtized után először mondhatják el magukról: bejutottak a legjobb nyolc közé. A sikerekben oroszlánrésze van Antoine Rousselnek: a különlegesen aktív csatár hat gólja mellett öt asszisztot is jegyez, s e produkcióval a második helyen áll a kanadai táblázaton.

 

„Csak” a másodikon, Viktor Tyihonov tudniillik nála is termékenyebb volt: a huszonhat éves orosz csatár – aki a hajdani szovjet válogatott legendás szakvezetőjének a fia – hétszer talált a hálóba, és ugyanennyi alkalommal szolgálta ki gólt elérő társait. Szerzőből akadt bőven, úgyhogy a legkevésbé sem meglepő: a szbornaja hét meccs ből hetet nyert, s az egyetlen százszázalékos mérleget felmutató válogatott a tizenhat résztvevő között. Tyihonové mellett Malkiné és Ovecskiné a társulat két húzóneve, igaz, utóbbi súlyos sérülést szenvedett a németek elleni találkozón, és kérdéses, hogy jégre lép-e a franciák elleni negyeddöntőn.

Az oroszok tehát menetelnek, mint a katonák a Vörös téri díszszemlén (rájuk is fér a hazai rendezésű téli olimpián elszenvedett kudarc után...), a finnek viszont egyelőre tyúklépésben haladnak csupán. Három, egyaránt a rendes játékidőben és egy a szétlövésben elért győzelmük mellett három vereséget számlálnak, és kevésen múlott, hogy nem a hazafelé tartó repülőt, hanem a kieséses szakaszt várják. Azt a felvonást, amelynek legpikánsabb párosításában a svédek és a vendéglátó fehéroroszok szerepelnek majd.

A sportág barátai nyilván emlékeznek még 2002-re, a Salt Lake Cityben rendezett ötkarikás játékokra, amelyen szintén a négy közé jutásért játszott egymással a két együttes, s a jóval esélytelenebb beloruszok egy félpályáról eleresztett lövésnek (valamint Tommy Salo kapus bődületes hibájának) köszönhetően nyerték meg a meccset a háromszor húsz perc legvégén. Hogy most mi lesz, nem tudni, ám az szinte biztos: a két hipermodern minszki arénában már ma megdől a jégkorong-világbajnokságok történetének nézőcsúcsa. Hogy értsük, mekkora szám ez: a rekordot a 2004-es csehországi esemény tartja több mint félmillió helyszíni szurkolóval.

A mai negyeddöntős program: Egyesült Államok–Csehország (magyar idő szerint 15, tv: Sport1, élő), Oroszország–Franciaország (16, Sport1, 17.30, felvételről), Kanada–Finnország (19, Sport2, 22.30, felvételről), Svédország–Fehéroroszország (20, Sport 2, élő).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.