galéria megtekintése

Pokoli drámában veszítette el a bronzmeccset a női pólócsapat

8 komment

NOL

Zsinórban a harmadik olimpiai bronzmérkőzését veszítette el a magyar női vízilabda-válogatott, amely egy másodperccel játékidő vége előtt még vezetett, és hiába dobott be aztán hat ötméterest is, az oroszok jobban bírták idegekkel.

Női vízilabda, a harmadik helyért:
Magyarország - Oroszország 18-19 - a rendes játékidőben 12-12 (3–3, 3–4, 3–1, 3–4)

Végig kiegyegyenlített küzdelem folyt a medencében, az első két negyedben felváltva szerezték a gólokat a csapatok, bár inkább az oroszok vezettek. A magyar csapat aztán egyre jobban magára talált, az utolsó negyedben sikerült is két góllal ellépnie, és bár az oroszok kapaszkodtak, 32 másodperccel a vége előtt egygólos előnyben támadhattunk. Tizedmásodperceken múlt, hogy nem sikerült kihúzni, az oroszok a dudaszó pillantában egyenlítettek, így az ausztrálok elleni negyeddöntőnk után ismét büntetőpárbaj döntött a győzelemről.

A magyar csapat eddig egy ötméterest sem hibázott az olimpián, és most is sokáig bírta idegekkel, de sajnos az oroszok is biztos kézzel lövöldözték be az ötösöket, a hetedik párban pedig végül Kisteleki Hanna hibázott. A pekingi és a londoni olimpia után így harmadszor sem sikerült megnyerni a bronzmeccset, nem csoda, hogy vigasztalhatatlanul zokogtak a lányok a medence szélén. 

Garda Krisztina bánata
Illyés Tibor / MTI

 

Percről percre tudósítás 

Előzmény 

Az elődöntőben az oroszok az olaszoktól, a magyarok pedig a címvédő amerikaiaktól kaptak ki meglehetősen simán. Oroszország ellen már egyértelműen jobb esélyekkel szállhattunk medencébe, hiszen a mostani ellenfél jóval szerényebb játékerőt képvisel az Egyesült Államoknál, idén az Európa-bajnokságon sikerült is 11-10-re legyőzni. 

Első negyed 

A mieink hozták el a labdát a ráúszásnál, de nem tudtuk lövéssel befejezni a támadást. Az oroszok azonnal emberelőnybe kerültek, és Tyimofejeva révén gyorsan gólra is váltották. Mi is megkaptuk a fórt, Antal Dóra a rövid sarokba bombázva kiegyenlített, majd egy újabb emberelőnyből a csapatkapitány Keszthelyi Rita a javunkra fordította az állást.   

Antal Dóra gólja
Antal Dóra gólja
Illyés Tibor / MTI

Keszthelyi újabb lövése a kapufán, Takács Orsolyáé pedig a kapus kezén halt el, Keszthelyit kiállították, Liszunova pedig egy orosz időkérést követően balról kiegyenlített. Kisvártatva az első akciógólt is megszerezte az ellenfél, Karimova találatával újra az oroszoknál az előny.

Emberelőnyből újra Keszthelyi kísérletezett, de ezúttal fölé pattintotta a labdát, Bujka Barbara viszont a specialitásának mondható csavarral, háttal a kapunak talált a hálóba. Bemelegítésnek jó volt ez a negyed. 

Bujka Barbara
Bujka Barbara
Illyés Tibor / MTI

Második negyed 

Ezúttal Liszunova hozta el a labdát Keszthelyi elől, majd fórt kaptak az oroszok, é sajnos sakk-mattra ki is játszották, Glizina pár centiről húzta a labdát a kapuba. Mi is megkaptuk a kiállítást, Kisteleki Hanna bombagóllal egyenlített. Feljavult a védekezésünk, elöl pedig újra Bujka villant, emberrel a nyakán is lemásolta az előző látványos gólját, nálunk az előny. Egy újabb emberelőnyből elléphettünk volna, de Kisteleki Hannának éles szögből nem sikerült meglepnie a kapust. Glizina az ellentámadásból nagy góllal büntetett, majd egy újabb kontra végén a másik sarkot is bevette, az oroszok visszavették a vezetést.

Magyar időkérés után az oroszok nem vették észre, hogy Szücs Gabriella egyedül maradt a kapujuk előtt, és ki is használta a ziccert. Glizinát azonban továbbra sem tudtuk tartani, és beejtette a negyedik gólját is. Egy buta figyelmetlenségből - két méteren belül úszott labda nélkül egy játékos - eltékozoltunk egy emberelőnyt, több gól pedig már nem született ebben a negyedben, így egygólos hátrányban mehettünk a szünetre. 

Schmittné Makray Katalin, Schmitt Pál, Orbán Viktor és Martonyi János a lelátón
Schmittné Makray Katalin, Schmitt Pál, Orbán Viktor és Martonyi János a lelátón
Illyés Tibor / MTI

Harmadik negyed

Mindkét oldalon egy-egy védéssel kezdődött a meccs második fele, sőt Kasó Orsolya egy emberhátrányt is megoldott. Büntetőhöz jutottunk, Bujka ellentmondást nem tűrve bevágta. Nem engedtük közel a kapunkhoz az oroszokat, így csak két távoli lövésig jutottak, emberelőnyből azonban már nem hibázott Liszunova, 8-7 oda. Jött a magyar fór, Bujka kapufára lőtte, visszapattant a labda Illés Anna elé, aki némi hezitálás után elvállalta, és megszerezte első gólját az olimpián.

A kapuba betömörülve két emberhátrányt is kivédekeztünk, az utolsó fél percben pedig kettős előnybe kerültünk, amit Antal Dóra góljával ki is használtunk. Végre megkaparintottuk tehát, és Kasó jóvoltából meg is őriztük az előnyt, 9-8-as vezetéssel fordulhattunk az utolsó felvonásra.

Olga Gorbunova és Kisteleki Hanna
Olga Gorbunova és Kisteleki Hanna
Illyés Tibor / MTI

Negyedik negyed

Emberhátrányból Grizina kihagyta, akcióból viszont bedobta, ám Illés Annának is megjött a lövőkedve, és fórból balról a léc alá küldte a labdát. Újra támadhattunk, Czigány Dóra hosszasan lóbált, majd kilőtte a jobb alsót, először vezetünk kettővel! Ráadásul fórba kerültünk, eldönthettünk volna a meccset, ehelyett megint két méteren belülre úsztunk, így elvesztettük a labdát. Hátul azonban jobban koncentráltunk, Takács emberhátrányban gyönyörűen blokkolta Grizina lövését. A következő orosz támadásból balszerencsésen Prokofjeva elé pattant a labda, közelről pedig nem tudta elrontani, míg a magyar fórból Keszthelyi csak a kapufát döngette meg.

Éppen kiegészültünk egy emberhátrány után, ám ez nem hatotta meg Grizinát, aki jobbról kiegyenlített. Kisteleki kiharcolt egy ötméterest, Keszthelyi magabiztosan értékesítette, egy perccel a vége előtt egy góllal vezettünk. Prokofjeva a keresztlécre ejtette a labdát, Bíró Attila időt kért, fél perccel a vége előtt előnyben támadhatunk. Kijátszottuk a támadóidőt, de még pont belefért egy támadás, hat másodperccel a vége előtt fórba kerültek, és a dudaszó pillanatában kiegyenlítettek az oroszok. Tizedmásodperceken múlt a bronzérem, de perszer még mindig meglehet. 

Jönnek az ötméteresek. 

A magyar csapat eddig egy büntetőt sem hagyott ki az olimpián, az ausztrálok ellen pedig már nyertünk egy szétlövést.

Boriszova besomta - 12-13

Bujka a jobb alsó vágta - 13-13

Liszunova és Kisteleki sem hibázott - 14-14 

És sajnos Karimova sem - 14-15

Keszthelyi a bal felső zúzta - 15-15

Szimanovics és Czigány Dóra is bírja idegekkel - 16-16

Grizina belőtte - 17-16

Óriási a nyomás Antal Dórán, de elbírja! - 17-17

Kezdődik elölről, Boriszova másodszor is belövi - 17-18

Akárcsak Bujka - 18-18

Kapust cserélünk, jön Kasó, de ez sem zavarja meg Liszunovát - 18-19

Előbb-utóbb valakinek hibáznia kellett, és ez sajnos Kisteleki volt.

Bujka Barbara vigasztalta Keszthelyi Ritát
Illyés Tibor / MTI

Oroszország bronzérmes, a magyar csapat pedig mintha el lenne átkozva, zsinórban a harmadik olimpiai bronzmérkőzést is elveszítette. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.