galéria megtekintése

Madrid, első rész

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 22. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Jubileumi döntőre készül az Atletico és talizmánja, Diego Costa. A Bajnokok Ligájában ma este a Chelsea-t fogadja a spanyol csapat.

Negyven hosszú esztendő után először lehet finalista az első számú euró pai labdarúgó-klubtornán az Atletico Madrid, amely 1974-ben a glasgow-i Celticet ejtette ki abban az elődöntőben, amelyben még magyar csapat – az Újpest – is szerepelt. A spanyol együttesnek most a londoni Chelsea-t kell felülmúlnia a döntőhöz, és akár meg is ismétlődhetne a négy évtizeddel korábbi szereposztás, amennyiben a másik ágon a Bayern München jutna tovább.

Felkészült: Diego Costa (középen) az Atletico edzésén
Felkészült: Diego Costa (középen) az Atletico edzésén
Susana Vera / Reuters

De hol van az még!

 

Egyelőre az első mérkőzéseket játsszák a legjobb négy között, és ma is, holnap is Madrid a helyszín. A Vicente Calderon stadion legújabb hősei módfelett eltökéltek, s a rendkívüli lehetőséghez passzoló különleges optimizmusukat több tényező is megalapozza.

Listavezetők a spanyol bajnokságban, a BL mostani kiírásában még nem kaptak ki (nyolc győzelem, két döntetlen a mérlegük), rá adásul angol csapattal szemben soha nem vesztettek európai kupamérkőzést hazai pályán (öt győzelem, négy döntetlen).

A Chelsea utolsó pillanatban szerzett góllal jutott túl a párizsi milliárdosokon
A Chelsea utolsó pillanatban szerzett góllal jutott túl a párizsi milliárdosokon
Dylan Martinez / Reuters

Derűlátásukra jellemző a középpályás Gabi nyilatkozata: „Azt nem tudom, mi vagyunk-e a jobbik csapat, de azok leszünk, mert annyira akarjuk ezt mindannyian.” Az önbizalmat – az előbbieken túl – az is táplálhatja, hogy az Atletico Madrid legutóbb február 23-án maradt alul (Osasuna 0-3), s az azóta eltelt két hónap tizenkét tétmeccsén tíz győzelmet, két döntetlent és 21-5-ös gólkülönbséget produkált.

Nyolc mérkőzést úgy nyert meg, hogy azokon egyetlen gólt sem kapott, nem utolsó sorban a Godin, Miranda uruguayi, brazil védőpárosnak köszönhetően, amely – mint azt spanyolok hangoztatják – majdnem olyan veszedelmes a szöglet- és szabadrúgások után elöl, amilyen szilárd hátul.

BAJNOKOK LIGÁJA

 

ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

Ma Atletico Madrid–Chelsea (tv: Sport1, 20)

Holnap Real Madrid–Bayern München (Digisport1, 20)

A legfőbb madridi reménység azonban Diego Costa. Amikor ő gólt szerzett, rendszerint győzött az Atletico. Ebben az évadban csak elvétve akadt olyan meccs, amelyen a honosított brazil „beköszönt”, és nem nyert a csapat. A csatár „megérkezése” harminchárom alkalommal garantálta a sikert, s külön pikantériája a Chelsea elleni párharcnak, hogy a prosperáló „gólüzemet” kinézte magának a londoni klub.

Amennyiben Costa a Stamford Bridge-re szerződne, heti 185 ezer fontos fizetés illetné meg, és ez azért már nem aprópénz... De persze az „arisztokratikus kékek” most abban bíznak: kivételesen leáll a termelés, hogy aztán megint ipari méretekben folytatódjék, már angol cégjelzéssel.

Az idő alatt, míg az Atletico elfelejtette, mi a vereség, a Chelsea négyszer is kapitulált (az Aston Villa, a Crystal Palace, Párizsban a PSG és legutóbb otthon, a Sunderland ellen).

A Madrid diadala a Barcelona felett
A Madrid diadala a Barcelona felett
Stringer / Reuters

Egy döntetlen mellett hétszer azért győzött és hatszor nullra nyert; az Arsenallal szemben 6-0-ra... A britek köreiben egyrészt azt emlegetik, hogy „nagy csapatuk van nagy edzővel”, másrészt a Daily Telegraph egyenesen arról írt: a londoni együttesnek minden esélye megvan a Bajnokok Ligája-serleg elhódítására. A spanyolok tisztelik José Mourinhót, de azt emlegetik, hogy még ő sem lát bele a madridi fejekbe, és szerintük Diego Simeone legalább akkora stratégává emelkedett, mint a „Special One”.

Ami biztos: a két csapatnak hasonló a stílusa, s ez főként azért érdekes, mert Mourinho nagyrészt brazil válogatott középpályássorral (is) csaknem ugyanazt játszatja, amit Simeone a többségében világsztárok nélküli Atleticóval. A Chelsea legfőbb hátrányára az átigazolási terv világít rá a leginkább, hiszen a huzamosan csúcsformában futballozó Diego Costának jelenleg nincs megfelelője az angol klubban.

Simeone amúgy azt mondta: „Vezéregyéniségnek lenni olyasmi, amit nem lehet tanulni.” Ám ebben a tekintetben Mourinhóban sincs hiba.

Győztes azért lesz, ha nem is feltétlenül ma este...

Eurofutball

ANGLIA Óriási meglepetésre 2-1-re kikapott hazai pályán a Chelsea a kiesés elkerüléséért küzdő Sunderlandtől a bajnokság harmincötödik fordulójában, így hátránya öt pontra nőtt a Norwich otthonában 3-2-re diadalmaskodó Liverpoollal szemben. José Mourinho szakvezető gyorsan megtalálta a kínos kisiklás felelősét: a játékvezetőt okolta a váratlan vereségért... (A Manchester City–West Bromwich Albion meccs lapzártánk után ért véget.) Az élmezőny: 1. Liverpool 35 meccs/80 pont, 2. Chelsea 35/75, 3. Manchester City 33/71.

OLASZORSZÁG Újabb lépést tett a címvédés felé a Juventus, amely 1-0-ra nyert a Bologna ellen a harmincnegyedik fordulóban. Az pedig már biztos, hogy az AS Roma sem végez a másodiknál roszszabb helyen: a fővárosi csapat ezúttal a Fiorentina otthonában győzött 1-0-ra. Az élmezőny: 1 Juventus 90, 2. AS Roma 82, 3. Napoli 68.

PORTUGÁLIA Története harmincharmadik bajnoki címét szerezte a Benfica, miután a huszonnyolcadik fordulóban 2–0-ra legyőzte az Olhanense együttesét.

SPANYOLORSZÁG Begyűjtötte a három pontot a Barcelona a bajnokság harmincnegyedik fordulójában: a katalán csapat – nagy nehézségek árán – 2-1-re nyert a Bilbao ellen. A Real Madrid Valladolid elleni találkozóját a királyiak „zsúfolt menetrendje” miatt elhalasztották... Az élmezőny: 1. Atletico Madrid 34 meccs/85 pont, 2. Barcelona 34/81, 3. Real Madrid 33/79.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.