galéria megtekintése

Különlegesnek tartotta magát, de kirúgták

3 komment

R. Hahn Veronika

José Mourinho 2007 ősze után 2015 telén ismét elvesztette a Chelsea labdarúgócsapatának edzői pozícióját. Napok óta már csak az volt a kérdés, mikor fejeződik be a magát 2004-es Londonba érkezésekor Special One-nak (különlegesnek) kikiáltó portugál tréner albioni tevékenysége.

A korábban arisztokratikus, újabban „semmi különös" kékek katasztrofális helyzetben vannak. Miután májusban nyolcpontos előnnyel nyerték el a bajnoki címet, a jelenlegi szezonban 16 forduló után – mindössze 15 ponttal – a 16. helyen állnak, egy pontra vannak a kiesőzónától. Kilenc vereség után nemhogy a Pre­mier Liga elsősége, de az első négy közé kerülés lehetősége is elúszott. Igaz, nincs minden veszve, hiszen a nyugat-londoniak a Bajnokok Ligájában bejutottak a legjobb tizenhat közé – a nyolcaddöntőben a PSG-vel találkoznak –, és versenyben vannak még az FA Kupában is. Ezek a tornák elvileg esélyt kínálnak a jövő évi európai szereplésre.

Lejárt az ideje
Lejárt az ideje
Carl Recine / Reuters

Mourinho 2013 júniusában győztes hadvezérként tért vissza a Stamford Bridge-re. A második évad végén kivívott bajnoki cím, valamint a Liga Kupa elnyerése után augusztusban négyéves, 40 millió fontot érő szerződést írt alá a klubbal. Száztíz év legsikeresebb Chelsea-trénere három Premier Liga- és négy kupaelsőséggel írta be magát a klubtörténetbe. Az újabb idény kezdetével azonban egymást követték a pályán elszenvedett vereségek és a személyes konfliktusok.

 

Világszerte figyelmet keltett, hogy a szakvezető rögtön az első fordulóban, a Swansea elleni 2-2-es mérkőzés végén indokolatlanul összerúgta a port a csapat közkedvelt orvosnőjével, Eva Carneiróval, aki később munkaügyi pert indított, és elhagyta a klubot. A játékvezetők többszöri inzultálása komoly pénzbüntetések sorát, Mourinho kitiltását, továbbá a csapat tekintélyének csorbulását vonta maga után.

Az immár „Fired One-ként" (kirúgottként) emlegetett ötvenkét éves tréner vesztét alighanem a játékosokhoz fűződő kapcsolatának összeomlása okozta. A tribünről követve a mérkőzéseket mind nyilván­valóbbnak tetszett, hogy ugyanazok a labdarúgók, akik az előző évadban fegyelmezetten végrehajtották utasításait, az idén szinte szabotáltak, már-már összeesküvést szőttek az edző eltávolítása érdekében. Sem a szurkolók, sem a futballkommentátorok nem tudták elképzelni, hogy a team olyan befolyásos tagjai, mint Braniszlav Ivanovics, Oscar, ­Diego Costa vagy az év angliai játékosának választott Eden Hazard, egyszerűen elfelejtettek volna futballozni. Mélyen alulteljesített John Terry Chelsea-legenda csapatkapitány is, akit Mourinho kétszer is lecserélt, illetve többször kihagyott a csapatból. A végső lökést nem is annyira a listavezető Leicestertől hétfő este elszenvedett 2-1-es vereség, hanem Mou­rinhónak a mérkőzés után adott megdöbbentő tévényilatkozata adhatta meg. A korábban a Porto, az Internazionale és a Real Madrid élén is sikereket elérő tréner a nyilvánosság előtt „árulással" vádolta meg játékosait.

A Chelsea csütörtök délután kiadott nyilatkozatában köszönetét fejezte ki Mourinhónak az elmúlt évek sikereiért. A kommüniké szerint „mindkét fél egyetértett abban, hogy a szezon eddigi eredményei nem voltak elfogadhatók, így a válás közös érdek". Roman Abramovics tulajdonos álma most Pep Guardiolának, a Bayern Münchentől a szezon végén (talán) távozó spanyol sztáredzőnek a megszerzése, de erre kevés az esély. Átmeneti megoldásként emlegetik a kékek háza táján már megforduló holland Guus Hiddinket, míg hosszú távra szóba került Diego Simeone (Atletico Madrid) és – meglepetésre – az éppen állás nélküli korábbi Tottenham-tréner, Juande Ramos neve is.

Amikor még minden rendben volt, a 2015-ös bajnoki éremmel a kezében
Amikor még minden rendben volt, a 2015-ös bajnoki éremmel a kezében
Tony O'Brien / Reuters

Úgy fest, nem minden Chelsea-szurkoló ért egyet a menedzsment kíméletlen döntésével. E sorok írójának Stamford Bridge-i szomszédja a játékosok lázadása elleni tiltakozásul máris felajánlotta bérletét a szezon összes további mérkőzésére, kezdve a szombati, Sunderland elleni kiesési rangadóval.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.