galéria megtekintése

Véget ért a kozármislenyi tündérmese

1 komment


Őri B. Péter

A már három – hivatalos besorolása szerint – első osztályú klubot is elbúcsúz­tató NB III-as kozármislenyi futballcsapat a labdarúgó Magyar ­Kupa negyeddöntőjének visszavágóján hazai pályán csak 1-1-et ért el a Békéscsaba ellen, így 3-2-es összesítéssel az NB I sereghajtója jutott a legjobb négy közé.

A hatezer lakosú, 2007 óta városnak nevezhető Kozármisleny főutcáján egy órával a kezdés előtt semmi sem utal arra, hogy a futballcsapat történetének legfontosabb meccse következik. Három fiatal támaszt egy autót.

– Nem megyünk a pályára, de hallottuk a hírt, hogy új stadiont kapunk – mondják szinte egyszerre, miután arról érdeklődtünk, merre van a pálya. – Jó, hogy Misleny tovább fejlődik, eddig sem panaszkodhattunk, van itt minden.

Helyi színek
Helyi színek
Laufer László / Népszabadság

 

S valóban: sok településen megirigyelnék a városházát, s az elit negyedben jó néhány „kacsalábon forgó kastély” sem utal már az annalesekben így jellemzett településre: „Rongyos Misleny”.

Kozármisleny újabban díszes ruhába öltözött.

A sporttelep még nem. Az falu­sias hangulatot áraszt a pályát szinte teljesen körülölelő korlátjával, amelynek folyamatosságát csak a néhány száz ülőhelyes lelátó szakítja meg; az állóhely szurkolóinak kiváló támaszt nyújt. Valamivel több mint esztendő múltán itt is csillog-villog majd minden: 440 millió forintos állami támogatással kétezer férőhelyes stadionnal gazdagodik a város. A bejelentés jelképes: a településen régóta tudtak a fejlesztésről, olyannyira, hogy a bontás már hétfőn elkezdődik.

A kozármislenyi csapat éveken át az NB II-ben szerepelt, 2012-ben és 2013-ban második lett. Matyi ­Dezső – tudják, a könyves – idevalósi. A csapatot sohasem támogatta a pécsi klub korábbi tulajdonosa, de előfordult, hogy a mislenyiekkel is gáláns volt: amikor egy osztályban szerepelt a két csapat, és földijei legyőzték a pécsiek konkurens ellenfelét, hálából könyvcsomagot küldött... Tavaly a Misleny kiesett a harmadosztályba, most a Középcsoportban szinte nincs ellenfele, 13 pont előnnyel vezeti a tabellát, úgy, hogy a többieknél eggyel kevesebb meccset játszott.

– Még a két ezüstérem jutalma a stadionfejlesztés – magyarázza ­Halász Gábor ügyvezető. – A kö­vetkező évadban bizonyosan ­újra NB II-esek leszünk, a szövetség döntése értelmében pedig abban az osztályban a nézőtéren minimum hatszáz ülőhelynek kell lennie. (Nyolcszáz lesz – a szerk.)

Még a meccs előtt a lottózóval kombinált sörözőben tudjuk meg a főszurkolónak hívott férfitól: ha már ma kész lenne az új stadion, akkor is elkéstek volna vele. Társa persze csodálkozik: „Minek az annak a kétszáz-háromszáz nézőnek?” S valóban: a csapat meccseire a másodosztályban sem voltak sokkal többen kíváncsiak, igaz, a Honvéd elleni MK-visszavágón kétezren szorongtak a pálya körül.

Apropó, pálya! Sokak szerint ­annak köszönhetők az eddigi Magyar Kupa-sikerek. Kozármislenyben a mostani sorozatban elvérzett az NB II-es Siófok, a NB I-esek közül pedig sorrendben a Felcsút, a ­Diósgyőr és a Honvéd. A mislenyi füves sokkal kisebb a megszokottnál, de még éppen szabványos. Az első osztályú együtteseknek nagyon nem tetszett a rövid és keskeny terep, ám a győzelmekhez azért játékosok is kellettek. Mint például Wittrédi, aki eddig a kupában négy gólt szerzett – a helyiek bánatára télen Zalaegerszegre igazolt –, vagy Beke, aki háromszor talált a kapuba. Ő tegnap ezerháromszáz szurkoló előtt is jeleskedett, igaz, gólt nem ért el, az Kocsis nevéhez fűződött, de kevés volt az újabb bravúrhoz.

A mislenyi csapat az első félidőben akár háromgólos előnyt is szerezhetett volna, ám nem tudta értékesíteni a helyzeteit. A második félidőre a magához térő Békéscsaba Punosevac góljával egyenlített, majd az sem törte le a viharsarkia­kat, hogy Vadász agyrázkódást szenvedett, Takácsot kiállították, Birtalan gólját pedig les miatt nem adta meg a játékvezető. Noha a hazaiak a végén háromszor is elérhették volna, hogy következzék a hosszabbítás, a Békéscsaba – kapujában a napsütés ellenére jambósapkában védő Poleksziccsel – került a négy közé (1-1, az összesítésben 3-2). ­Noha a vendéglátók a negyedik Misleny-csillagot nem tudták megszerezni a kupában, a helyi B közép tapsvihara közepette vonultak le a pályáról. Szombaton baj­noki meccsre jön hozzájuk a Pénzügyőr, aztán irány a pécsi albérlet, jövő tavasszal pedig már méretes pályán fogadhatják ellenfeleiket.

Egyelőre azonban oda a varázs...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.