galéria megtekintése

Kozák Danuta agyonverte a mezőnyt, újabb aranyával minden idők legeredményesebb magyar kajakosa lett

4 komment

NOL

Kozák Danuta hihetetlen fölénnyel megvédte címét 500 méteren a riói olimpián, ezzel ő az első magyar kajakos, aki négy olimpiai aranyéremmel büszkélkedhet.

Kozák Danuta címvédőként, valamint Szabó Gabriellával párosban elért győzelme után már riói bajnokként várhatta a 500 méteres női kajakdöntőt. A vasárnapi gyomorrontását mostanra kiheverő Kozák az elő- és a középfutamban is rajt-cél győzelmet aratott, és azzal a tudattal készülhetett a fináláre, hogy ha sikerül ismét nyernie, akkor négy aranyával minden idők legeredményesebb magyar kajakosa lesz.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Kozák nem kapta el túl jól a rajtot, Livincsuk fél hajóhosszal elhúszott, de Kozák fokozatosan faragta le a hátrányát, és féltávnál átvette a vezetést.

 

És nem csak hogy átvette, nem sokkal később akkorát robbantott, hogy messze maga mögött hagyta a teljes mezőnyt, és félelmetes fölénnyel védte meg az olimpiai bajnoki címét. A célba bő másfél hajóval a dán Emma Jörgensen előtt ért be. Harmadikként a tavaly világbajnok, Rióban 200 méteren aranyérmes új-zélandi Lisa Carrington végzett.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

„Az volt az elsődleges, hogy oda tudjak állni egészségesen, és ki tudjam hozni magamból a maximumot” - nyilatkozta az M4-nek Kozák, aki külön köszönetet mondott stábjának, amiért a betegsége után gyorsan helyre hozták. „Négyéves álmomat sikerült valóra váltani. Elég jó hétköznapjaim vannak mostanában” - tette hozzá mosolyogva az immár négyszeres olimpiai bajnok. 

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Kozák Danuta riói diadalával Magyarország történetének 500. olimpiai érmét szerezte, egyúttal övé a 175. arany. A magyar küldöttség Rio de Janeiróban eddig hét arany-, három ezüst- és négy bronzérmet gyűjtött. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.