galéria megtekintése

Kötöttfogás, szabadfogás, pártfogás

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 16. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

Nagyon várják a birkózók január 30-át, amikor tisztújító közgyűlést tart a szövetség. Az elnöki posztot 23 éve betöltő Hegedüs Csaba kihívója a néhány hónapja alakult Új-Szövetség a birkózásért mozgalom jelöltje, Németh Szilárd. A „karfiolfülűek” ma rendezik sportágfejlesztési konferenciájukat.

– Izgul? – kérdeztük Hegedüs Csabát, a magyar sport századik olimpiai bajnoki címének birtokosát, többszörös vb- és Eb-aranyérmest (röviden: a tuskirályt), a korábbi, szintén sikeres szövetségi kapitányt.

Kavard fel a szőnyeget!
Kavard fel a szőnyeget!
Kurucz Árpád

– Mint minden sportoló valamilyen megméretés előtt. Jó lesz tisztázni a viszonyokat. Azért írtuk ki az év elejére a közgyűlést, hogy az esztendő további részében a sporttal tudjunk foglalkozni. Szeptemberben Las Vegasban rendezik a világbajnokságot, ez a viadal is kvalifikál a riói olimpiára. Természetesen várom a közgyűlést, a küldöttek eldöntik, mit akarnak, kit szeretnének elnöknek. Ellenzékünk meghatározó tagjai közül hárman dolgoztak az elnökségben, velük együtt döntöttünk a különböző ügyekben.

 

– Az Új-Szövetség tizenkét pontban vázolta terveit. Mindegyik a reformot sugallja. Van, amelyikkel egyetért?

– Legyen elég annyi, a programban nagyon sok a csúsztatás és kevés a szakmaiság.

– Semmin sem változtatna?

– A versenyrendszert mindenképpen módosítani kell. Egy szakosztálynak sok pénzébe kerül elutazni a viadalokra. Éppen ezért a régióversenyeket helyeznénk előtérbe, amelyeknek meg kell adni a rangját, az ott elért eredményeket anyagilag és erkölcsileg is el kell ismerni. Örülök annak, hogy a másfél évvel ezelőtt elkészített sportágfejlesztési koncep ciónkat nagyra értékelte a sportállamtitkárság és a MOB is, ennek eredményeként a tizenhat kiemelt sportág közül az úszók után a második legmagasabb támogatást – évente csaknem egymilliárd forintot – kaptuk. Ebből segítjük a szakosztályokat, a pénz elosztásáról is szó lesz a pénteki konferencián. Tavaly – Bácsi Péter és Lőrincz Tamás révén – csak nekünk volt két súlycsoportban is világranglista-vezetőnk. Szeretnénk megtartani a jó kapcsolatot az önkormányzatokkal, ezért hoztuk létre A birkózás városa kitüntetést.

– Mit csinál január harmincadika után?

– Remélem ugyanazt, amit eddig. Bízom benne, hogy a választásig hátralévő idő a fair play jegyében telik el.

Birkózó vagyok, nyerjen a jobbik.

Amúgy meg mindegyikünknek gyűrött a füle.

Bacsa Péter: Kell a politikai hátszél

– Győznek? – érdeklődtem Bacsa Pétertől, az Új-Szövetség mozgalom alapítójától, korábbi olimpikon birkózótól.

– Azért dolgozunk. A versenyző, a szövetségi kapitány, a sportvezető Hegedüs Csaba minden tiszteletet megérdemel. Nem az ő személyét támadjuk, de változtatni kell, meg kell újítani a birkózást, XXI. századi körülményeket kell teremteni. Alternatívát kínálunk a sportágnak. Nem tagadom, járjuk az országot, és azt tapasztaljuk, a klubok is váltást akarnak.

– Egyetért azzal, hogy az utóbbi időben a szakmaiságra nem lehet panasz?

– Igen. Mi nem ezt a részt kritizáljuk, hiszen valóban jók az eredmények, a riói olimpián új aranygeneráció születhet. Ha mi nyerjük a választást, akkor a szakmai stáb marad. Szervezési, pénzügyi kérdésekben tervezzük a módosításokat. Szeretnénk például bevezetni az életpályamodellt, és a birkózást népszerűbbé kívánjuk tenni.

– Sokáig azt lehetett tudni, hogy ön lesz Hegedüs kihívója. Nemrégiben változtattak, és már Németh Szilárd, a kormányzó párt országgyűlési képviselője, rezsibiztos az elnökjelölt. Miért döntöttek így?

– Németh Szilárdról tudni kell, nem idegen a sportágban: birkózott, és az egyik legsikeresebb klub, a csepeli elnöke.

Felmértük a lehetőségeket, s kiderült: akkor a legnagyobb az esélyünk, ha a politika támogatását is élvezzük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.