galéria megtekintése

Körön belül

0 komment


Bodnár Zalán

Rosszul kalkuláltak a fogadóirodák, mindkét közel-keleti jelöltet, Szalman sejket és Ali bin al-Husszein jordán herceget is megelőzve Gianni Infantino, az Európai Labdarúgó Szövetség főtitkára lett a FIFA új ­elnöke.

A nemzetközi szövetség zürichi rendkívüli tisztújító közgyűlésén egész napos show-t kerekítettek minden idők legfeszültebb elnökválasztása köré, és a dramaturgia ősi szabályai szerint a végére hagyták a legfontosabbat, a tavaly májusi, ötödszöri megválasztása után azonnal lemondó, majd felfüggesztett, aztán eltiltott Sepp Blatter ­FIFA-elnök utódjának megválasztását. Ali bin ­al-Husszein jordán herceg, a ­FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja, Jerome Champagne francia sportdiplomata, a FIFA volt főtitkárhelyettese, Gianni Infantino svájci-olasz sportvezető, jogász, az UEFA főtitkára, Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember, valamint Szalman Bin Ibrahim al-Ka­lifa bahreini sejk, a helyi és az Ázsiai Labdarúgó Szövetség elnöke, a FIFA végrehajtó bizottsági tagja pályázott a sportvilág legfontosabb tisztségeinek egyikére.

Infantinóé a (futball)világ
Infantinóé a (futball)világ
Arnd Wiegmann / Reuters

A felvezető programpontok során a botrányokból ki sem látszó FIFA elöljárói és elnökjelöltjei nem győzték ismételgetni a transzparencia, bizalom, erő, hitelesség, újjáépítés és a szenvedély szót. Aztán elfogadtak reformcsomagot is, amelynek a célja a szervezet megtisztítása a korrupciótól. Ennek részeként megszűnik a végrehajtó bizottság, amelynek helyét a korlátozott döntéshozó jogkörű FIFA-tanács veszi át. Az újítás tovább korlátozza a magas rangú vezetők számát, növeli a nők jelenlétét, valamint változás az is: az elnök és a vezető tisztségviselők legfeljebb három négyéves ciklust tölthetnek posztjukon.

 

A világ persze az új elnököt várta, akit minden látványos külsőség ellenére „kőkorszaki" eszközökkel választottak meg a Hallenstadionban. Hiába ömlengett kortesbeszédében mind az öt jelölt a bizalom és az átláthatóság fontosságáról, annyira egyik sem bízott meg a másikban, hogy XXI. századi módszerekhez, vagyis pél­dául nyomógombos, informatikai alapú szavazáshoz folyamodtak volna. A 207 – Indonézia és Kuvait küldötte nem voksolhatott, mert országuk tagságát ideiglenesen felfüggesztették – tagszervezet képviselője egyenként vette át a szavazólapját, majd járult az urna elé. Az első körben kétharmados többséggel lehetett nyerni, a következőkben viszont már az ötven százalék plusz egy szavazat is elegendő volt, és minden szakasz végén a legkevesebb voksot szerző jelölt kiesett.

Tokyo Sexwale – felmérve a reális erőviszonyokat – még a szavazás előtt visszalépett a küzdelemtől. Az első kört aztán Infantino nyerte meg, de nem kétharmaddal, 88 szavazatot kapott, míg Szalman sejk 85-öt, Ali herceg 27-et, Champagne pedig hetet. Nem esett azonban ki Cham­pagne sem, mert Sexwale visszalé­pése miatt így is eggyel kevesebben voltak. A következő forduló után aztán már felszállt a „fehér füst": 115 szavazatot begyűjtve Infantino lett a FIFA kilencedik elnöke.

Blatter győzelme is ez, ha úgy vesszük. Infantino ugyanis nemcsak azért érkezik „körön belülről" a ­FIFA trónszékébe, mert a Blattert támogató, szintén eltiltott ­Michel Pla­tini UEFA-elnök „embere", a szervezet régóta hű katonája, a futballban hagyományosan erős európai, dél- és közép-amerikai országok támogatottja, hanem azért is, mert életpályája már-már kísértetiesen másolja Blatterét. Talán véletlen, talán több annál: az előd és az utód szomszédos faluból származik, a svájci ­Wallis kanton két települése, Visp és Brig-Glis vonattal mindössze hat percre van egymástól. Az új elnök a neuchateli egyetemen dolgozott, Blatter pedig a nagyon közel, Lausanne-ban végzett, Blatter 39 évesen lett a FIFA technikai vezetője, Infantino 39 évesen az UEFA főtitkára, mindketten 45 esztendősen ültek be a FIFA elnöki székébe, a televíziós sorsolásokon ismerte meg őket a világ. ­Sokan remélik: több hasonlóság nincs közöttük...

Seprű és maszk

„Várom már a közös munkát, amelyet a sport érdekében végzünk."
(Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke)

„Talán az új seprű jól seper. De az az érzésem: ha levenné a maszkját, alatta Blatter rejtőzne."
(Gary Lineker, 80-szoros angol válogatott labdarúgó, a BBC szakkommen­tátora)

„Végre itt a változás! Legfőbb ideje, hogy új korszak kezdődjön a FIFA életében."
(Luis Figo, 127-szeres portugál válogatott futballista)

„Örülök, mert Infantino győzelme jelzi: az európai futball érdekérvényesítő képessége továbbra is erős.
(Rainer Koch, a német szövetség elnöke)

„Épp ilyen pragmatistára van szükség."
(Vitalij Mutko orosz sportminiszter)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.