galéria megtekintése

Könnygázzal és gumilövedékkel kezdődött a vb

3 komment


Csepelyi Adrienn
NOL

A várt brazil karnevál elmaradt a megnyitón, a tüntetők és a rendőrök közötti összecsapások viszont nem. Itt nem lesz világbajnokság – hirdették a tiltakozók, pedig lesz. Minden baljós előjel ellenére megkezdődött.

Nem voltak alaptalanok a félelmek: a világbajnokság küzdelmei nem a zöld gyepen kezdődtek el. Órákkal a megnyitó ünnepség előtt már nagyjából kétszáz tüntető próbálta megbénítani a Sao Pauló-i Corinthians Aréna felé vezető utak forgalmát. A rendőrök gumilövedékekkel, könnygázzal és hanggránátokkal próbálják megfékezni a mindennek ellenére egyre csak sokasodó tömeget.

Fabrizio Bensch / Reuters

A rendőri fellépés nem tetszik túlzottan szervezettnek: már a demonstráció elején, az egyik gránát felrobbanásakor megsérült a CNN munkatársainak egyike. Barbara Arvanitidist a helyszínen tartózkodó mentősök látták el, kollégái szerint a tüntetők is segítettek rajta szorult helyzetében. A szóban forgó csatorna élő közvetítésének tanúsága szerint a rendőrök esetenként azt sem nézték, kit csépelnek a gumibotokkal.

 

„Itt nem lesz világbajnokság" – hangzik a mozgalom jelszava. A tüntetők arra kívánják felhívni a világ figyelmét, hogy miközben sokkolóan drága stadionokat építenek országszerte, Brazília egészségügyi ellátása, infrastruktúrája és közbiztonsága siralmas. Amikor a dél-amerikai ország elnyerte a vb-rendezés jogát, a kormány azt ígérte: az előkészületek során utakat, kórházakat épít majd. Ma már tudjuk: még a stadionok sem készültek el időre, a többi fejlesztésnek pedig se híre, se hamva.

A rendőröknek a megnyitó kezdetére valamelyest sikerült úrrá lenniük a helyzeten, így a műsor rendben lezajlott. Aki a „sztenderd" brazil karneválra várt, az csalódott: nem láthattunk lengén öltözött szambatáncosnőket.

Damir Sagolj / Reuters

Az első felvonásban Brazília jellegzetes növényfajai jelentek meg sajátos tálalásban: gólyalábas fáktól a vízililiom-levelek trambulinként alkalmazásáig sok minden sétálgatott a letakart gyepen. A növények mellett a víz, azaz a folyók, az eső és az óceán kapott központi szerepet, a színpad közepén álló LED-gömb felületén is hullámokat láthattunk.

A szám végén megjelenő brazil őslakosok már a következő részt vezették elő, amely a házigazdák sokszínűségét hivatott ábrázolni. Ily módon láthattunk-hallhattunk jellegzetes brazil hangszereket az egyhúros berimbaótól a legkülönfélébb ütősökig, és persze a szambát lejtő különítmény mellett feltűntek gaucho táncosok és az elmaradhatatlan capoeirások is.

Fabrizio Bensch / Reuters

A jókedvű brigádot néhány fiatal játékvezető – örömmel konstatáltuk: lányok is voltak közöttük – „zavarta" le piros lappal a pályáról. Sok-sok labdajelmezes tornász és harminckét, a résztvevő országokat szimbolizáló gyermek érkezett, természetesen labdával. Amint az várható volt, a látványos bemutató után a LED-gömb szétnyílt, s megjelent benne nyakig flitterben Claudia Leitte, Jennifer Lopez és a fehér nadrágba tűrt brazil pólóban feszítő Pitbull.

Egy teltházas stadion közepén énekelni a legnehezebb dolgok egyike – ember legyen a talpán, aki legyőzi a visszhangot. Az operatőrt erről nyilván elfelejtették tájékoztatni, így percekig kellett közelképeket bámulnunk a három előadóról – értelemszerűen egészen mást énekeltek, mint amit a tévénézők hallhattak. Reméljük, a torna színvonala jóval magasabb lesz, mint a kínosan halovány vb-himnuszé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.