galéria megtekintése

Kontaktlencsét a csatárnak!

0 komment


Őri B. Péter

„Szemüveget a bírónak!" – régen ez a felszólítás a durvább bekiabálások közé tartozott a futballmeccseken. A drukkerek akkor üvöltötték ezt, amikor a játékvezető szerintük tévesen ítélt.

Okulárét viselő játékvezetővel nem nagyon lehet találkozni; akinek nem jó a szeme, az a ma divatos kontaktlencsét használja. Akárcsak a sportolók. Napjaink digitális korszakában szinte mindenkinek romlik a szeme. A versenyzőknek azonban nagyon fontos, hogy jól lássanak, de azoknak sem árt időnként elmenniük vizsgálatra, akiknek egyébként nincs panaszuk.

Davids, a futball szemüveges holland Góliátja
Davids, a futball szemüveges holland Góliátja
Toby Melleville / Reuters

– Ma már több külföldi klubnál alkalmaznak szemtrénert – ­mondja Zimányi Géza optometrista, kontaktológus. – Az érzékelés hetven százaléka a látás, azaz a szem az ember legfontosabb szerveinek egyike, amely nem egyedül, hanem az aggyal együtt működik. A sportolók esetében lényeges a szem, az agy, a kéz vagy a láb megfelelő koordinációja; ezt különböző gyakorlatokkal lehet fejleszteni, azoknál is, akik nem viselnek szemüveget vagy kontaktlencsét.

 

A hazai kluboknál szinte sehol sem találni a sportolók látásával foglakozó szakembert. Hogy is lenne, amikor sok helyütt fizioterapeutát, dietetikust, pszichológust sem alkalmaznak, holott nélkülük hosszú távon ma már elképzelhetetlen a siker. Szemtrénerre költeni? Ez itthon a fantazmagória világába tartozik.

Van azonban kivétel is. Zimányi és négy kollégája például a százhalombattai utánpótláskorú vízilabdázók és az érdi NB I-es női kézilabdázók közül többeknek tart „edzéseket". De autóversenyző, biliárdos, teniszező, kerékpározó, sportlövő is volt már páciens.

– A térlátáson és a reakcióidőn tapogatópad segítségével lehet javítani – folytatja a szakember. – Kis lámpák villannak fel különböző helyeken és pillanatokban; a sportolónak villámgyorsan kell megérintenie azokat. Speciális vizsgálattal feltárhatók az esetleges fénytörési hibák, és az is megállapítható: a versenyzőnek ­van-e rejtett kancsal­sága. A retinaszkennelő berendezéssel alaposan tudjuk felmérni a szem állapotát. Az adatokat rögzítjük, s időről időre összehasonlítjuk. Ha romlottak a mutatók, akkor megoldást javasolunk. A látás nagyon sok ener­giát emészt fel: a ­fizikai állapot ­miatt is fontos, hogy a sportoló szemével minden rendben legyen.

Hagyományos szemüvegben életveszélyes versenyezni, bár többen speciális „pápaszemet" hordanak, Vannak, akik nem dioptriásat használnak. A síbalesetek nyolcvan százalékát a rossz látási viszonyok okozzák: a hó visszatükrözi a fényt, emiatt sokkal gyorsabban elfárad a szem.

A szemüveges sportolók közül a legtöbben már kontaktlencsét viselnek. Kényelmesen használható egynaposakat is gyártanak, ezekkel vízilabdázni is lehet. Használatukkal jobb lesz a periferikus látás és nagyobb a látótér.

Labdarúgóedzők tanítják a gyerekeknek: „Soha ne szegd le a fejed, ne a labdát nézd, hanem azt, hogy hová tudod rúgni." A térlátásnak a további labdajátékokban is nagy szerepe van, és szemtréner segítségével fejleszteni lehet.

– Nem szemtornáról van szó – magyarázza Zimányi. – A szem a nap végére elfárad, ám akkor a lehető legritkábban megy el valaki az orvoshoz. A lencsefárasztásos módszerrel olyan állapotot idézünk elő a délelőtti vizsgálat során, mintha ­késő este lenne, így sokkal jobban megállapítható: szükséges-e bármilyen korrekció.

Itthon talán még feleslegesnek tartják a szemtréner alkalmazását, de ha egy gólon múlik a továbbjutás, s azért nem kerül a hálóba a labda, mert egy támadó – a rossz periferikus látása miatt – elpasszolta azt, akkor nincs más, mint a bosszan­kodás.
Lehet, hogy egyszer ezt követeli majd a B közép: „Kontaktlencsét a csatárnak!"

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.