galéria megtekintése

Klassiker, kasszasiker

0 komment


Hegyi Iván

Németországot pénteken a labdarúgó-szövetség bejelentése tartotta lázban. Eszerint „nem lehet bebizonyítani", hogy a 2006-os világbajnokság rendezési jogát feketefelárért kapta volna meg a házigazda. Azért az összes német forrás hozzátette: 6,7 millió euró landolt egy katari társaság számláján, amelynek egyetlen részvényese Mohammad bin Hammam, a nemzetközi szövetség korábbi végrehajtó-bizottsági tagja, az ázsiai szövetség előző elnöke volt. Az orgánumok az sem mulasztják el megemlíteni, hogy „a botrányfunkcionárius Jack Warner, valamint Franz Becken­bauer 2000-ben aláírt egy szerződéstervezetet", s hogy a Császárnak nevezett labdarúgó-sportvezető szerepe „továbbra is kétséges."

Ritka pillanat: Bayern-bú
Ritka pillanat: Bayern-bú
Michael Dalder / Reuters

Lassan kezd az ügy a Made in Hungaria című musical jeleneteinek egyikére hasonlítani: valaki a famíliából épphogy kijön a börtönből, s mindjárt attól kell tartani, a másik családtag bemegy. Ami biztos: a Bayern München korábbi világ- és Európa-bajnok, valamint sorozatban BEK-győztes futballistái közül Uli Hoeness már kinn van...

 

Az előbbiekhez hasonlóan szorult helyzet az utódokat nem fenyegeti, de a bajorok évek óta nem játszottak olyan nagy tétre menő bajnoki mérkőzést, amilyet ma este fél héttől vívnak a Borussia vendégeként (tv: Eurosport2). A legutóbbi hét fordulóban 19 pontot szerző Dortmund öt pontra megközelítette a rekordbajnokot, amely hét győzelem és egy döntetlen után e hét közben kikapott otthon a ­Mainztól. A vereséget sokan azzal magyarázzák, hogy Pep Guardiola már közölte: a nyáron a Manchester Cityhez szerződik. Eddig a Bayern teljesítményén nem mutatkozott a bejelentés hatása, és lehet, hogy ma sem látszik a produkción, hogy mindenki tudja, távozik a tréner. Ha viszont a Dortmund nyerne, akkor már csak két pont maradna a müncheni előnyből, és a Borussia hívei kezdenék elhinni azt, amit a katalán nagymester mondott: „Thomas Tuchel a világ legjobb edzőinek egyike." Guardiola azt is megemlítette: „A mostani Dortmund hallatlanul veszedelmes, küzdenünk kell ellene az utolsó másodpercig."

A felemelt Tuchel szintén arról beszélt, hogy „szenvedni szükséges", mert a vendéglátók szakvezetője – szavai szerint – „a legjobb Bayernnel" számol. Az edző úgy véli, a müncheni csapatnak rutinja van az efféle kiélezett helyzetekben, azaz a lélektani előny akkor is az ellenfélé, ha a müncheni együttes váratlan kudarc után lép fel Dortmundban. „Nálunk nagy a drukk" – fűzte hozzá, és a tekintélyes Ba-yern-fölényt tükröző örök mérleg (50 győzelem, 31 döntetlen, 25 vereség) láttán ezen nem lehet csodálkozni. Igaz, a dortmundi meccsek tekintetében (17, 19, 16) most lehetne egyenlíteni...

Miközben a „Klassikert" 208 televízió-társaság közvetíti, a helyszínen nyolcvanezer néző akarja azt érezni ma negyed kilenc tájban, hogy ébren álmodik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.