galéria megtekintése

Még felfogni sem lehet ezt a sikert

Hosszú évtizedek óta hiába várt sikert ért el a labdarúgó-válogatott azzal, hogy helyet szerzett magának a jövő évi Európa-bajnokság – első ízben huszonnégyes – mezőnyében. A fordulatot még felfogni sem lehet, az viszont már szembeszökő, milyen méltósággal kezelik a diadalt a főszereplők.

Talán még az Eb-részvétel kivívásánál is szebb, ahogyan a több évtizede hiába várt sikert fogadták a norvégokat itt is, ott is legyőző magyar játékosok. A korelnök Király Gábor, aki csaknem annyi esztendős, ahány éve nem járt Európa-bajnokságon a válogatott, egyrészt arról beszélt: az hozta meg az eredményt, hogy senki nem gondolt többet magáról azért, mert pótselejtezőt játszhatott, azaz a keretet a legteljesebb alázat jellemezte. Másrészt nem mulasztotta el megemlíteni: ez a diadal azoké is, akik az előző dekádokban nem ­tudtak kijutni a kon­tinenstornára.

A feleannyi idős Nagy Ádám – a szereplési öröklista első-második helyére ­lépő, 101-szeres válogatott kapus harminckilenc, a középpályás húszéves – szintén arról beszélt: fel sem foghatja, hogy ő ott lesz az Eb-n, miközben az előző korosztályok legjobbjainak ez nem és nem sikerült.

A veterán és a „kölyök” mondandójában benne van az is: mindketten tudják, ez a bravúr olyan körülmények között jött létre, amelyeket a korábbi generációk nem élvezhettek. A hetvenes években még négy, a nyolcvanasokban és a kilencvenesek első felében nyolc, majd 1996-tól tizenhat csapatos volt az Eb, és huszonnégyes mezőny jövőre lesz először. Mások tehát csak nehezebb feltételek között próbálkozhattak a kvalifikáció megszerzésével, úgyhogy – mondják magukban a mostaniak – „fiúk, csak ne tekintsük egyikünket se különbnek náluk”.

 
Francia kapcsolat
Francia kapcsolat
Hegedüs Gábor / Népszabadság

Király amúgy mindkét mérkőzés legjobbjai közé tartozott, ahogyan Gera Zoltán Oslóban az együttes agya, Kleinheisler László és Priskin Tamás pedig a kapitány meglepetése volt.

S akkor most érdemes megemlékezni arról, hogy a mérkőzéseket ugyan mindig a csapat játssza, ezúttal azonban a szakvezetőnek legalább akkora része van a kettős győzelemben, mint labdarúgóinak. Bernd Storck valamennyi húzása százszázalékosan „bejött”, s ha a magyar gólszerzőkkel kapcsolatban fel lehet is vetni, hogy a kapitánynak szerencséje volt, az együttes szervezettsége és tartása egyáltalán nem hárítható a mázlira. Valamennyi játékoson látszott, hogy a legmesszebbmenőkig törekszik megfelelni feladatának, és egyaránt lerítt az oslói meg az Üllői úti pályáról: Storcknak markáns stratégiája van.

A válogatott mindenekelőtt takti­kailag múlta felül ellenfelét az Ullevaal stadionban és a ferencvárosi arénában, s miután gratuláltam ezért a szakvezetőnek, a tréner ennyit mondott: „Nem volt ­rossz, ugye? Sokat segített nekem az a tíz nap, amelyet – a bajnoki forduló elhalasztása nyomán – együtt tölthettem a kerettagokkal; mindenkiről mindent vagy legalábbis majdnem megtudtam. Ám maradjunk továbbra is annál, hogy a győzelem mindenekelőtt a csapaté.”

Marad a helyszín

Hivatalos közleményben szögezte le hétfőn az Európai Labdarúgó Szövetség, hogy a jövő évi Európa-bajnokságnak Franciaország ad otthont. „Három éve dolgozunk a francia hatóságokkal a problémamentes kontinensbajnokság megtartásáért. Meghozzuk a szükséges intézkedéseket, hogy szavatolhassuk a rendet” – olvasható a kommünikében.

Na, e dilemma eldöntése legyen a legnagyobb gondunk! A régiek közül Izsó Ignác mindenesetre azt mondta: „Az az egység, amelyet a pótselejtezőkön tapasztaltam, nem volt jellemző a magyar futball utóbbi évtizedeire.” E mondat egyformán dicséri a trénert és az együttest, akárcsak Tóth Bálint rezüméje: „Jó csapat, jó taktika, kitűnő edzői fogások.” ­Kovács Kálmán, aki részese volt a legutóbbi sikeres selejtezősorozatnak – még 1985-ben a vb-ért –, megjegyezte: visszamenőleg sokat lehet köszönni az Egervári-féle válogatottnak is, mert az alapozta meg, hogy kiemelt legyen a csapat a pótselejtezőn.

A „mexikói” csatár megemlítette még: „Sok mindent megmutatott a párharc a futball különlegességeiből. Nagy Ádám végigjátszotta a pesti meccset, a madridi Ödegaard nem.” A másik „nyolcvanhatos”, a norvégokat 1981-ben kétszer legyőző válogatottban is játszó Garaba Imre arról beszélt: „Valamennyi játékos ment, hajtott, és örömöt szerzett a közönségnek meg azoknak, akik pénzt tettek a futballba.”

Gáspár József, a régebbi MTK-kapus már előretekintett: „Jó ez a siker, főleg a következő generációnak.” Mészöly Kálmán, az 1964-es Európa-bajnokság bronzérmese megkönnyezte a visszavágót, de nem a norvég szépítés miatt, noha 1-0 és 2-0 volt a tippje a két találkozóra... Ihász Kálmán, aki ugyanabban az évben nemcsak ­Eb-harmadik, hanem olimpiai bajnok is volt, szintén átélte a mérkőzést: „Komolyan mondom, olyan volt, mintha játszottam volna.”

A slusszpoén pedig legyen az ­1972-es kontinenstornán negyedik helyezést elérők egyikéé, ­Dunai ­Antalé: „Annyit mondtuk már, hogy tizenkét, huszonnégy, negyven éve hiába várunk magyar részvételre az Európa-bajnokságon. Végre nem kell tovább számolni.”

Dehogynem: a napokat december 12-ig. Akkor tartják Párizsban a csoportbeosztást.

Már most izgatott az ember, hogy milyen lehet ez az urnában a Hun­gary cédulával...

Ez lesz ma

Eb-pótselejtező, visszavágók: Dánia–Svédország (tv: Sport1, 20.30, az első mérkőzésen 1-2), Szlovénia–Ukrajna (Sport1, 22.45, felvételről, 0-2).

Vb-selejtező, Dél-Amerika: Kolumbia–Argentína, Venezuela–Ecuador, Uruguay–Chile, Paraguay–Bolívia, Brazília–Peru. Az állás: 1. Ecuador 9 pont, 2. Chile 7, 3. Uruguay 6, 4. Brazília 4, 5. Paraguay 4, 6. Kolumbia 4, 7. Bolívia 3, 8. Peru 3, 9. Argentína 2, 10. Venezuela 0.

Barátságos mérkőzések: Oroszország–Horvátország, Törökország–Görögország, Luxemburg–Portugália, Németország–Hollandia (C8, 20.45), Belgium–Spanyolország, Szlovákia–Izland, Olaszország–Románia, Lengyelország–Csehország, Ausztria–Svájc (Digisport2, 20.40), Anglia–Franciaország (Sport2, 21).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.