galéria megtekintése

Ma tényleg kötelező a győzelem

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 08. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

A sors kegyelméből legalább a pótselejtezőért futballozhat ma este a magyar válogatott. Néhány patetikus megnyilatkozással ellentétben ehhez semmit nem kellett fejlődnie. A kvalifikációs csoport harmadik helye most először ér pótselejtezőt, mert az UEFA huszonnégyre emelte az Eb-mezőny létszámát.

Nem érdemes tehát „történelmi” kontextusba helyezni a selejtezős szereplést, hiszen azóta, hogy honfitársaink legutóbb (1972-ben) a kontinenstornán jártak – sőt a negyedik helyet szerezték meg –, mostanáig egyszer sem lehetett ilyen szerény teljesítménnyel kivívni a részvételt. A csapat játékáról sokat elmond, hogy az együttes három, egyformán 1-0-s győzelmet aratott, továbbá egyaránt kétszer ért el gól nélküli, illetve 1-1-es döntetlent. Egyetlen kiemelkedő eredménye a bukaresti „iksz”,mert a román fővárosban harminchárom hosszú esztendő elteltével szerzett pontot, és negyvenkét év múltán ért el gólt a válogatott.

A gárda támadójátékát fölösleges elemezni, annak nyomát ugyanis a selejtezők eddigi mérkőzésein nem lehetett felfedezni. A Herthához kizárólagos alapon visszatérő, másodállású kapitány, ifjabb Dárdai Pál viszont jól ismerte fel a garnitúra korlátait, és – kiváltképp a lehetőségekhez képest – elsőrangúan megszervezte a védekezést. A csapat meccsenként „fél” gólt kapott, ami nem kis eredmény, és nagyobb meglepetés, mint az, hogy nyolc kvalifikációs találkozón mindösszesen hat gólt ért el (egynél többet egyszer sem).

Az utolsó simítások. Balról: Szabics, Storck, Vanczák, Dzsudzsák (háttal), Nyilasi
Az utolsó simítások. Balról: Szabics, Storck, Vanczák, Dzsudzsák (háttal), Nyilasi
Földi D. Attila / Népszabadság

 

Most Feröer legjobbjait kellene legalább 1-0-ra „bedarálni”. Nem lehetetlen feladat, hiszen sikerült ez a múlt ősszel Tórshavn városában is, ahol pedig 62:38 volt a százalékos labdabirtoklási arány a házigazdák javára. A mostani vendégek mögött alig ötezer igazolt labdarúgó van; ez ugyan tiszteletet parancsoló, ha figyelembe vesszük, hogy a Dániához tartozó autonóm területen még 50 ezren sem élnek, ám abszolút értékben kis szám. Jellemző a feröeri futballra, hogy az ottani első osztály nézőátlaga nagyjából a hatoda az ősszel – az MLSZ minden szurkolói kártyás engedménye és az egyenes tévéközvetítések radikális csökkentése ellenére – meccsenként alig valamivel több mint 3000 drukkert „vonzó” NB I-nek. A válogatottra a szigeteken is többen kíváncsiak, a rekordlátogatottság azonban csupán 6642 az 1998-ben Toftirban rendezett Feröer szigetek–Málta „rangadó” óta.

Az Üllői úti találkozón ennek a nézőszámnak több mint a kétszerese már biztos, mert a ma esti meccsre – noha sokáig úgy tetszett, zárt kapus lesz a mérkőzés – elővételben elkelt a jegyek kétharmada. Érthető az érdeklődés, hiszen még az is előfordulhat, hogy a magyar csapat – hivatalosan a legjobb, de inkább csak a legszerencsésebb harmadikként – egyenes ágon eljut a jövő évi Európa-bajnokságra.

Noha a kvalifikációs etap harmadik „magyar” szakvezetője, a német Bernd Storck kihagyta a Bundesliga újabban mellőzött mostohagyerekeit, Stieber Zoltánt és Szalai Ádámot, a drukkerek és a hivatalból szurkolók egyaránt örvendeznek, mert benn van a keretben a lengyel és a magyar góllista vezetője, a honosított Nemanja Nikolics, valamint Böde Dániel. Nem kell megijedni, de a feröeriek háromszoros gólkirállyal, az előző három évadban 64 gólt szerző Klemint Olsennel jöttek Budapestre. (A Runavík csatára előtt az immár a tizenharmadik feröeri szezonjához érkező brazil Clayton vitte a prímet, de ő nem válogatott se Brazíliában, se Feröeren.)

Szóval, ha hazánk és Fortuna fiaival kapcsolatban lehet ilyesmit egyáltalán mondani, ma tényleg kötelező a győzelem. Azzal együtt, hogy a vendégek hármat is megnyertek legutóbbi tíz találkozójuk közül, és hét vereségükből kettő 1-0-ás volt.

Ha több lesz, nem baj, de így, előre alighanem mindannyian beérnénk a mindeddig maximális egyetlen gólos diadallal is.

MAGYARORSZÁG–FERÖER SZIGETEK

Labdarúgó Eb-selejtező, Üllői út, 20.45 (tv: M4). Jv.: Schörgenhofer (osztrák).

Magyarország: Király (97-szeres válogatott) – Fiola (8), Juhász (88), Kádár (24), Leandro (15) – Dzsudzsák (71), Gera (83), Tőzsér (30), Németh (19) vagy Lovrencsics (8) – Böde (7), Nikolics (14).

Feröer szigetek: Gunnar Nielsen (29) – Naes (43), Gregersen (29), Nattestad (10), Davidsen (12) – Vatnhamar (7), Bartalsstovu (5), Holst (50) – Andreas Olsen (7), Edmundsson (34), Klemint Olsen (7).

Az F csoport állása

1. Észak-Írország 8 5 2 1 12-6 17
2. Románia 8 4 4 – 7-1 16
3. Magyarország 8 3 4 1 6-4 13
4. Finnország 8 3 1 4 7-8 10
5. Feröer 8 2 – 6 5-12 6
6. Görögország 8 – 3 5 2-8 3

A további mai program: Románia–Finnország, Észak-Írország–Görögország.

D csoport: Grúzia–Gibraltár (tv: Sport2, 17.45), Írország–Németország (Sport1, 20.30), Skócia–Lengyelország. Az állás: 1. Németország 19 pont, 2. Lengyelország 17, 3. Írország 15, 4. Skócia 11, 5. Grúzia 6, 6. Gibraltár 0.

I csoport: Albánia–Szerbia, Portugália–Dánia (Tv: Sport2, 20.30). Az állás: 1. Portugália 6 mérkőzés/15 pont, 2. Dánia 7/12, 3. Albánia 6/11, 4. Örményország 7/2, 5. Szerbia 6/1.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.