galéria megtekintése

Kicsit sem Mad Max

0 komment


Boda András

Miként korábban sejteni lehetett, hogy Sebastian Vettel lesz a Forma–1 Michael Schumachere, úgy tetszik egyre bizonyosabbnak: Max Verstappen válhat a széria új Sebastian Vettelévé. Annyi mindenesetre tény, ahogy a Red Bullhoz igazolt, rögtön nyert a Spanyol Nagydíjon, s minden idők legfiatalabb futamgyőztese lett.

Bravúros barcelonai ­győzelmével Max Verstappen Sebastian Vettel rekordját döntötte meg, hiszen a négyszeres világbajnok német „már” 21 is elmúlt, amikor 2008-ban csodagyerekként ­megnyerte a gyengécske Toro Rossóval az esős Olasz Nagydíjat. Aligha véletlen, hogy épp Vettel ugratta legtöbbet a hollandot a futam utáni interjúk idején. Amikor arról kérdezték Verstappent, emlékszik-e arra, mit csinált, amikor Kimi Räikkönen – akivel hatalmas csatát vívott a futamon – először nyert, csak a vállát vonogatta, mondván, akkor még csak hatéves volt, de Vettel gyorsan kisegítette: „Éppen mentek érte a szülei az oviba!”

Noha Verstappen eredménye páratlan, még véletlenül sem teljesen váratlan. Sőt, az lett volna az igazán meglepő, ha nem robban be az élmezőnybe, családjában ugyanis – kis túlzással – többen versenyeztek, mint ahányan nem. Édesapja, Jos Verstappen a kilencvenes években és az ezredforduló idején vezetett – nála sokkal kevesebb sikerrel – Forma–1-es autókat, anyukája gokartozott, egyik nagyapja és nagybátyja pedig GT-futamokon indult. Ilyen „pedigrével” – és persze óriási tehetségével – kettesével vette a fokokat a szamárlétrán, a gokart, a Formula–3 után már 16 évesen kipróbálhatott egy F–1-es kocsit. 2015-re pedig leigazolta az a Toro Rosso, amely annak idején Vettelt is „felfedezte”.

Noha sokan túl fiatalnak találták a csúcskategóriához, Verstappen hamar meggyőzte a kétkedőket: a pályán egyszerre precíz, megbíz­ható, szükség esetén pedig kemény és bátor. Mindezek ismeretében válik érthetővé a Red Bull merész döntése: két hete, szezon közben vették át Verstappent az orosz Danyiil ­Kvjat helyére.

 

Azt, hogy nyerő lehet a Verstappen–Red Bull páros, nem volt kérdés, ám arra kevesen tettek volna, hogy már a bemutatkozó futamán győzni tud. Igaz, ehhez kellett az is, hogy kiütötte egymást ­Lewis ­Hamilton (Mercedes) és Nico Rosberg (Mercedes), így megnyílt a lehetőség a két Red Bull és a két Ferrari előtt. A futam végére aztán Verstappen és Räikkönen maradt harcban az első helyért, de a finn nem tudta megelőzni a tinédzsert.

Verstappen a futam leintése után még ki sem szállt a kocsiból, de már fogadhatta három világbajnok, Räikkönen, Fernando Alonso és Vettel gratulációját. Niki Lauda pedig így kommentált: százévente „egyszer születik ilyen tehetség”.

Ehhez legfeljebb annyit tehetünk hozzá: ő még csak most tizennyolc...

Spanyol Nagydíj: 1. Max Verstappen (holland, Red Bull), 2. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari), 3. Sebastian Vettel (német, Ferrari).

Az állás öt futam után: 1. Nico Rosberg (német, Mercedes) 100 pont, 2. Räikkönen 61, 3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 57.
Csapatok: 1. Mercedes 157, 2. Ferrari 109, 3. Red Bull 94.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.