galéria megtekintése

Kiálló háború

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 13. számában
jelent meg.


Szilvássy József, Pozsony
Népszabadság

Nagy figyelmet keltett Csehországban a TJ Roma Junior labdarúgócsapata, amely a Decini járás legalacsonyabb osztályú bajnokságában két forduló után hat ponttal és 6-0-ás gólkülönbséggel vezette a bajnokságot. Mindezt úgy, hogy az együttes addig nem lépett pályára, mert az ellenfelek nem álltak ki a garnitúra ellen, így az illetékes testület mindkét meccset 3-0-lal igazolta a gárdának.

– Amit a romák művelnek a pályán, az pankráció. A részeg nézők meg csak azért tántorognak ide, hogy bunyózhassanak. Minden épeszű ember megértheti, hogy féltettük a testi épségünket. Inkább összedobtuk a háromezer koronás (hozzávetőleg 35 ezer forintos – a szerk.) pénzbírságot, de senki sem került kórházba – indokolta csapata távolmaradását Jaroslava Fiserova, a Tatran Rybniste elöljárója.

 

Elmondta azt is, hogy a viszálykodás éppen három éve kezdődött, amikor a romák alkotta FC Decin az észak-csehországi határváros másik csapatával, a Lokomotivával vívott presztízscsatát, ami verekedés miatt félbeszakadt.

– A szikrázó összecsapás 22. percében második sárga lappal kiállítottam a roma játékosok egyikét, aki „Te mocskos rasszista!” ordítással nekem rontott, azután pedig pillanatok alatt elszabadult a pokol, berohantak a nézők, engem agyrázkódással, orrtöréssel szállítottak kórházba – idézte fel a rémtörténetet megkeresésünkre Pavel Dostal játékvezető. A meccs a bíróságon végződött, ahol több garázda felfüggesztett börtönbüntetést kapott, az FC Decint pedig kizárták a bajnokságból.

– Nekünk semmi közünk sem a balhéhoz, sem pedig ahhoz a hírhedt társasághoz. Mi a helyi és a környékbeli cigány fiatalokat szeretnénk értelmes életre ösztönözni, hogy füvezés, piálás, bűnözés helyett inkább sportoljanak. Igyekszünk munkát is találni nekik. Különben nemcsak romák játszanak a csapatunkban, hanem három fehér rendőr is. Ilyen szintű bajnokságban bizony a csontzene sem ritka, de a védenceim nem durvábbak a többi csapat játékosainál.

Ez a színtiszta igazság, a többi csak gyűlölködés és hangulatkeltés – közölte határozottan Pavel Horváth, a TJ Roma edzője. Példaként a Facebookon kibontakozó kezdeményezést említette, amely minden csapatot bojkottra szólít fel. „Így legalább egy osztállyal feljebb jutnak, mi pedig megszabadulunk tőlük” – ábrándozott a Kultúrember álnéven kommentelő felhasználó.

A javaslattevő eredménytelenül hergelte társait, mert múlt pénteken Daniel Zygula, az ezres lélekszámú Vernerice polgármestere közölte a helyi csapat vezetőivel, ha nem állnak ki a TJ Roma Junior elleni bajnokira, akkor az önkormányzat megvon tőlük minden támogatást. Talán a nyugati országok Prágában szolgálatot teljesítő diplomatáinak példája győzte meg őt: a „külügyesek” szerdán barátságos mérkőzésre, majd pedig közös sörözésre hívták a mellőzött társulatot. Vasárnap aztán a Vernerice – egy sárga lap nélküli mérkőzésen – 5-1-re győzött. A lefújás után a házigazdák labdarúgói a vendégcsapattal közös fotón pózoltak, s „Mondj nemet a rasszizmusra!” transzparenst feszítettek ki.

– Végre játszhattunk, méghozzá sportszerű meccset, ez pedig fontosabb, mintha nyertünk volna – örvendezett Horváth tréner. Hétfőn a Dolni Hrabatice vezetői jelentették be: ők sem mondják le az esedékes bajnoki mérkőzést. További hat csapat még hezitál.

Miroslav Sefcik, a Cseh Labdarúgó Szövetség járási szervezetének titkára lelkesen állapította meg a Facebookon: „Megszűntek az indokolatlan félelmek, mert rasszizmusról szó sem volt.” Két percen belül valaki ezt írta a bejegyzés alá: „Nicsak, a strucctitkár kidugta a fejét, és máris égbekiáltó baromságot papol...”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.