galéria megtekintése

Őrült győzelem a románok ellen

5 komment


Bruckner Gábor

Elképesztő izgalmak után, az utolsó pillanatig kiélezett mérkőzésen 20:19-re legyőzte Románia együttesét, így továbbra is versenyben maradt az elődöntőért a magyar női kézilabda-válogatott a horvátokkal közös rendezésű Európa-bajnokságon.

A magyar–román meccsek mindig különleges hangulata – hú, ezt nagyon szépen írtam... – szombat este már a bemelegítés alatt áthatotta a debreceni arénát, amikor pedig fölsorakozott a himnuszokhoz a két ország válogatottja, s felhangzott a vendégek nemzeti muzsikája, a hazai kemény mag többségében koromfekete pólóba öltözött tagjai hátat fordítottak a küzdőtérnek, és túlüvöltötték a Főnix csarnok hangszóróit is.

 Nagyon nehéz volt
Nagyon nehéz volt
Mirkó István / Népszabadság

A forró légkör amúgy az egyéb körülményektől függetlenül is indokolt lehetett volna, hiszen mindkét együttes számára „élet-halál" kérdése volt a győzelem, amely tovább táplálhatta a reményt az elődöntőbe jutásra. Németh András szakvezető csapata két, a riválisé egy ponttal érkezett a középdöntőbe, s az esetleges vereség egyben búcsút is jelentett az álomtól.

 

Az előjelek sorában a kevésbé kedvezők közé tartozott, hogy az elmúlt fél évben kétszer is magyar sikert hozó összecsapásokhoz képest a mostani mérkőzés alapvetően eltért a korábbiaktól. Annyiban mindenképpen, hogy a románok ezúttal számíthattak a „true and only", vagyis az „igaz és egyetlen" felirattal köszöntött világklasszis átlövőjükre, Cristina Neagura, a mieink viszont nélkülözni voltak kénytelenek az anyai örömök elé néző, s társainak a lelátón szorító Görbicz Anitát.

Szucsánszki és Tacalie. Góleső nélkül, de hatékonyan
Szucsánszki és Tacalie. Góleső nélkül, de hatékonyan
Czeglédi Zsolt / MTI

Ehhez képest Neagut annak rendje és módja szerint sikerült „kivenni" a játékból, mi több, eleinte az összes kolléganőjét is, minek nyomán tátott szájjul bámultuk az eredményjelzőt, amelyen tíz perc múltán is egy nagy nullát láttunk Románia neve mellett. Igaz, a másik oldalon sem zuhogott a góleső, ám különösen Szucsánszki meg Tomori különleges hatékonysággal vetette magát a játékba, meglépni azonban csak a 23. percben sikerült (8:5).

Alig lehetett követni a fordulatokat
Alig lehetett követni a fordulatokat
Mirkó István / Népszabadság

Fegyelmezetten és ötletesen kézilabdázott a magyar együttes, s még az első félidő hajrájában a pályára küldött, a csoportmeccsek után Klivinyi Kinga helyére becserélt tizennyolc éves ígéret, Tóth Gabriella is eleresztett egy hatalmas löketet, ami egyúttal azt is jelezte: most a spiritusz sem hiányzik a társaságból.

Ezzel együtt – noha a szünetbeli 10:8-as állás biztató volt – hátradőlésre, lábkeresztbetételre a legcsekélyebb ok sem mutatkozott, mert az ellenfél semmi áron nem szándékozott leszakadni.

Németh öröme a végén. Nagyon nehéz győzelem volt
Németh öröme a végén
Czeglédi Zsolt / MTI

Olyannyira nem hogy a 38. percben 13:13-ra módosult az állás, sőt, kisvártatva megfagyott az erekben a vér, mert a vetélytárs a mérkőzés folyamán először – (ki más?) Neagu hétméteresével – átvette a vezetést (13:14). A tetejébe nem sokkal később Triscsuk (egyben a magyar válogatott) először hibázott büntetőt a kontinensornán, de amikor azt hittük, itt a világvége, előbb éppen Triscsuk tette jóvá hibáját, majd Tomori is a hálóba bombázott (15:14), úgyhogy megint fészkelődhettünk a helyünkön.

Csakhogy Neagut már egyre kevésbé – vagy inkább semmennyire sem – sikerült tartani, s amíg a minden akciójukat a jobbkezes bombázóra kihegyező szomszédok újra meglódultak (15:17), a túlsó kapunál elfogyni látszott az ötlet a betonbiztosan védekező ellenféllel szemben. Csakhogy jött Tóth, és az ifjúság pimasz határozottságával egymás után két „dugót" is beragasztott Ungureanu kapujába. S a tinédzservirtus jó hatással volt a többiekre is: az 57. percben Bódi a jobb szélről visszavette a vezetést (20:19). Amit aztán már nem is adtak a ki a kezükből a lányok: a hajrá őrületéről legyen elég annyi, hogy az utolsó román lövést a dudaszó pillanatában hárította Kiss Éva...

A győzelemmel tovább él a remény. Folytatás hétfő este fél kilenctől Dánia ellen.

Középdöntő. I. csoport (Debrecen): Magyarország–Románia 20:19, Dánia–Lengyelország 28:19, Norvégia–Spanyolország 29:26. Az állás: 1. Norvégia 6 pont, 2. Magyarország 4 (75:69), 3. Spanyolország 4 (82:77), 4. Dánia 3, 5. Románia 1, 6. Lengyelország 0.

A vasárnapi program. II. csoport (Zágráb): Németország–Montenegró (15.45), Svédország–Franciaország (18), Hollandia–Szlovákia (20.15).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.