galéria megtekintése

Jégkorong: Pompás magyar, cseh remek

0 komment

Bodnár Zalán

Ha jégkorongmeccsen vagyunk, de nincsenek ütközések, palánkhoz szorítások, bottal akasztások, kiállítások, lesek is csak ímmel-ámmal, akkor két eset lehetséges: vagy csúnya átverés áldozatai lettünk, vagy gálameccsbe csöppentünk.

Szerencsére ez utóbbi történt a Tüskecsarnokban, ahová ­Szapporo hőseit megünnepelni és nosztalgiáz­ni gyűltek össze a hazai hokirajongók: újra összeállt a magyar jégkorong történetének minden bizonnyal legnépszerűbb csapata, amely megnyerte a 2008-ban Japánban rendezett B csoportos világbajnokságot, így feljutott a világ élvonalát jelentő A osztályba. (A sportág hazai történetében elsőként érte el ezt a bravúrt, amióta divíziókra osztják a nemzetközi mezőnyt.)

Noha a válogatott csupán két hétre tudta megvetni a lábát a legjobbak között, a sportág népszerűségét idehaza azóta is az a nevezetes szapporói diadal táplálja; megjósolni is nehéz, hogy Palkovics Krisztiánék akkori varázslatán felbuzdulva hány kissrác húzott korcsolyát a lábára, fogott ütőt a kezébe, és kezdte el kergetni a korongot, táplálva a hitet, hogy jövője is lesz a magyar hokinak.

Nem csoda, hogy az akkori hősök hét év távlatából is vonzzák a közönséget, ahogyan ezt a Tüskecsarnok zsúfoltsága is bizonyította. A szapporói emlékekre épülő hokigálára sikerült is összeszedni a 2008-ban az országot lázba hozó csapat színe-javát Szuper Leventével, Kangyal Balázzsal, Tokaji Viktorral meg a többiekkel, a kispadon pedig az olasz-kanadai sikeredzővel, Pat Cortinával.

 

A 2009-ben váratlanul elhunyt ifjabb Ocskay Gábor azonban már nem volt köztük, a meccset megelőzően az ő emléke és a csarnok tetején kifeszített válogatottmeze előtt néma tisztelettel adóztak a játékosok és a nézők.

De hasonló tiszteletet ébresztett az ellenfél is, a Cseh Legendák néven futó senior All Star-együttes, amely nem afféle bizniszcsapat, hanem a hivatalos cseh öregfiúk-válogatott, és a nézőkön megfigyelhető rengeteg NHL-mez azt is sugallta: magát a jégkorongot jöttek ünnepelni az emberek.

Jobban csúszott
Jobban csúszott
Reviczky Zsolt

Vagyis a szapporói magyar ikonokon túl az ellenfél korábbi világklasszis játékosait is, köztük az NHL-t megjárt sztárokat, mint Miroslav Dvorakot (Philadelphia Flyers), Marek Posmykot (Toronto Maple Leafs, Tampa Bay Lightning) vagy Jiri Vykoukalt (Washington Capitals).

Sőt még a csehek kispadjára is jutott legenda, Jan Havel szövetségi kapitányt ugyanis a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes, szintén NHL-es múltú Milan Novy segítette ezúttal habkönnyű feladatának ellátásában.

A játék persze olyan volt, amilyen az ilyen gálameccsen várható: nem törtek a csontok, cserébe viszont élvezni lehetett, ahogy a hokisok simogatják a korongot a jégen.

A résztvevők speciális szabályokkal játszottak: a harmadok 20 helyett csak 15 percig tartottak, kiállítás helyett büntetőlövés járt, ha szabálytalanság történt – de ez csak egyszer, véletlenül fordult elő –, a játékosok szinte úgy bántak egymással, mint szerelmesek a nászéjszakán.

A kapusok persze nem élvezték, hogy a védők is szórakoztak: a 14. másodpercben már rezdült a magyar háló, másfél perc után pedig már négy gólnál jártunk (2:2). Bár a góleső később alábbhagyott, így is esett tíz gól, szintén gálameccs­hez illően, igazságos elosztásban (5:5).

Ezen a napon az ellenfél szép megmozdulásaiért, sőt góljaiért is taps járt, de hát így van ez rendjén, mint ahogyan azért sem emelt szót senki, amiért Dvorak szemtelen cseleinek egyike után egy néző felállt, és büszkén kihúzta magán a Philadelphia-mezt.

Jellemző: amikor az ­úgynevezett szétlövésben az utolsó, harmadik cseh próbálkozásra már nem is lett volna szükség, mert a párharc már eldőlt a magyar fél javára, a közönség kérésére még nekifutott a korongnak Richard Zemlicka, hogy aztán szépen feltegye a pakkot a bal ­felső sarokba.

Hiszen tényleg erről szólt az egész.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.