galéria megtekintése

Itt van Szerbia és Amerika

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 13. számában
jelent meg.


Aczél Endre
Népszabadság

A női egyest az amerikai Serena Williams, a férfit a szerb Novak Djokovics nyerte Wimbledonban, „a tenisz Mekkájában”. A junior női párosban a Stollár Fanni, Gálfi Dalma kettős győzött, a felnőtt vegyes párosok döntőjében Babos Tímea és az osztrák Alexander Peya klasszis különbséggel maradt alul.

Az idei wimbledoni döntőt nem teniszezők, hanem gladiátorok játszották. Dacára annak, hogy a címvédő és eleve esélyesnek kikiáltott Novak Djokovics négy szettben nyert, nyomban az elején le kell szögeznünk, hogy Roger Federer brilliánsan küzdött ellene, és kettejük első két játszmája tele volt olyan labdamenetekkel, hogy az ember a tíz ujját nyaldosta a gyönyörűségtől.

Vagy a tíz körmét harapdálta, attól függően, hogy kinek szurkolt. A közönség inkább a hétszer nyertes svájcinak, mert ha már megverte a honi kedvencet, Andy Murray-t, akkor inkább nyerjen ő a végén, nemdebár? S Federer olyan atlétikus mutatványokkal (lendületes ugrásokkal) honorálta a rokonszenvet egy-egy röpténél, mint hajdanán Boris Becker. Csakhogy Djokovics mai mentora akkor tizennyolc éves volt, Federer meg most harminchárom. Az a bizonyos első két szett egyaránt a rövidített játékban dőlt el, egyszer „ide”, egyszer „oda”.

Djoko
Djoko
Jonathan Brady / Reuters

 

Az elsőt a szerb nyerte, alapvetően azért, mert a rövidítés előtt akkor is koncentrálni tudott, amikor vesztésre állt,magában a rövidítésben pedig majdhogy „letaposta” ellenfelét. Nem akármilyen pontokkal. Federer bosszúja azonban nem sokat váratott magára, mert szívósan ment az egy játékkal mindig előtte levő Djokovics után, 5:6-ról kiharcolta a 6:6-ot, és végül 12:10-re ő nyert. De! Ez a szett, sokkal inkább, mint az első, a szerb világelső kezében volt.

Djokovics 5:4-es állásnál, tőle teljesen szokatlan módon, majdnem az alapvonalnál – fölényben érezve magát – megkockáztatott két, eleve veszélyes lendített röptét, és mindkettőt elrontotta. Ám ez semmi sem volt magához a rövidített játékhoz képest, amelyben Djokovics 6:3-ra vezetett, egy pontnyira volt a játszmanyeréstől, normális körülmények között három meccslabdából egyet biztosan megnyer. De itt a svájci megtáltosodott, és Djokovicsnak hiába volt aztán újabb két szettlabdája, nem bírt Federerrel. Mindent eltolt.

Aztán 1:1-es játszmaállásnál bekövetkezett az a fordulat, amelyet én Djokovics-modellnek szoktam nevezni: a szerb mindjárt a szett elején elveszi ellenfele adogatójátékát, majd már nem kell másra vigyáznia, minthogy a gémelőnye végig megmaradjon. A harmadik játszmában pontosan ez történt, voltaképp izgalom nélkül. A szerb 15:40-ről egy bűvészmutatvány-számba menő ütéssel nemhogy „megbrékelte”, de 2:1-es vezetés után lélegzethez is alig engedte jutni ellenfelét.

A negyedik játszma abban különbözött a harmadiktól, hogy itt a modell csak 2:2 után kezdett működni, és Federer többször került közelebb az egyenlítéshez, mint az elsőben. Például csodaszép játékkal jött fel 2:4-ről 3:4-re, s aztán Djokovics szervájánál harminc-semmire el is szaladt. A svájci tábora, sőt az egész közönség már a szerb vérét látta, ámde Djokovics koncentrálóképessége (lásd még: kötélidegek) nemhogy átsegítette a szerbet a bajon (3:5), hanem egymás után kétszer is manifesztálódott.

Tudniillik Djokovics az utolsó gémben, Federer szervájánál szinte esélyt sem adott ellenfelének, hiába szerette volna a közönség sötétedésig nézni ezt a nagyszerű meccset – mondjuk a tavalyi döntőhöz hasonlóan, ahol a szerb zseni csak az ötödik szettben tudott nyerni –, egy Federer-hiba után Djokovics örömujjongását nézhette csupán. Federernek nem jött be a nyolcadik wimbledoni győzelem, Novak Djokovics viszont harmadszor nyert.

A hölgyeknél a valóban verhetetlen Serena Williams hatodik wimbledoni trófeáját szerezte meg. Ezzel ugyan még mindig mögötte van Steffi Grafnak, de a maga harminchárom évével minden idők legidősebb játékosaként nyert a számára oly kedves gyepen. Viszont a döntőben kapott egy tiszteletlen ellenfelet, a húszesztendős spanyol Garbine Muguruzát. Ez a lány, akit csak a 20. helyen emeltek ki, máris majdnem akkora erővel üt, akár az erőtenisz amerikai etalonja, Serena, s ha nem olyan szeleburdi, mint amilyen a döntőben volt, akár meglepetést is okozhatott volna.

Serena
Serena
Suzanne Plunkett / Reuters

Az első szettben 4:5-ös játszmaállásnál labdája volt az 5:5-höz, amelyet elveszített. A másodikban 1:5 után a szó szoros értelmében nekiesett ellenfelének, egymás után három gémet nyert, és ha 4:5-nél Serena, aki nem szervált, hanem fogadott, nem dönt úgy, hogy innen egy lépést se enged Muguruzának, akkor 6:4, 6:4 helyett talán más az eredmény. Így aztán Serena Williams a legjobb úton van afelé, hogy a US Open megnyerésével megcsinálja élete első „igazi” Grand Slamjét; na és behozza Steffit.

Végül: noha Babos Tímea a felnőtt női párosban nem jutott döntőbe, a maga kategóriájában bejutott, és nyert is a magyar utánpótlás két junior üdvöskéje, Stollár Fanni és Gálfi Dalma. Babos vegyes párosban – az osztrák Peya oldalán – szintén finalista volt, de nagyon simán kikapott a valóban szuperkettős Paes, Hingis indiai, svájci párostól. Ergo egy arannyal, egy ezüsttel zártuk Wimbledont, ha ez igazán nem is számít a tenisz „felsőházában”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.