galéria megtekintése

Inkább a főnök dobjon hátast

0 komment


Őri B. Péter

Az utóbbi években már hozzászoktak a tv-nézők ahhoz, hogy a labdajátékok mérkőzéseinek befejezése után adatok tömkelegé­vel bombázzák őket, szakértők elemzik a különböző meccsszituációkat. A technikai fejlődés hatalmas, a digitális analitika hasznos a képernyők előtt ülőknek, ám a csapatoknak sokkal inkább az.

Egy tapasztalt edző – legyen bármilyen jó szeme is a játékhoz – sem tud mindent észrevenni, minden apróságra ügyelni. Ma már az élsport nem nélkülözheti a tudomány, a digitális technika segítségét. Az előrejelzések szerint a sport, mint iparág, a következő öt esztendőben teljesen átalakul: látványosan előnybe kerülnek azok a csapatok, amelyeknek a szakemberei az adatgyűjtés és -elemzés segítségével a többieknél tudatosabban használják az információ­kat, amelyek nélkülözhetetlenek az edzők, az erőnléti trénerek, a sportorvosok számára. Ahol pedig megmaradnak a múlt századi módszereknél, ott hihetetlen mértékben lemaradnak.

A statisztikák szerelmeseinek könnybe lábadhat a szemük
A statisztikák szerelmeseinek könnybe lábadhat a szemük
SAP

A sportanalitika egyre népszerűbb világszerte, s már Magyarországon is kezd tért hódítani. Nem véletlen: ma Budapesten konferenciát rendeznek a témáról, melyen nemcsak előadásokat, hanem kerekasztal-beszélgetéseket hallgathatnak meg a résztvevők.

 

– A magyar labdarúgó-válogatott felkészülését már videoelemző segíti, a kluboknál is alkalmaznak különböző eszközöket, például az edzésteljesítmény elemzésére, de az SAP által kifejlesztett komplex rendszer iránt itthon ugyan sok helyről érdeklődnek, még sehol nem alkalmazzák – mondja Turóczi Gábor, a német cég hazai leányvállalatának a szakértője.

– Több országban viszont igen, az eddigi legnagyobb sikert a 2014-es futball-vb jelentette. A Német Labdarúgó Szövetséggel együttműködtünk, viccesen azzal szoktunk büszkélkedni: mi voltunk a világbajnoki címet szerző válogatott tizenkettedik játékosa.

Turóczi Gábor
Turóczi Gábor

A rendszert egy szervezet, egy klub nemcsak a szorosan vett sporttémában tudja alkalmazni: a menedzsmentirányítástól a beléptetőrendszeren át a szurkolókon való kapcsolattartásig egyaránt használható. A legfontosabb azonban mégis az edzés-, a meccsadatok összegyűjtése, majd elemzése. Például szenzorok és pulzusmérők segítségével rendkívül érdekes adatokat kaphatunk meg egy játékosról – folytatja Turóczi. – Arról is információhoz lehet jutni, hogy milyen összefüggés lehet egy sportoló étkezése, pulzusszáma és futóteljesítménye között. Összehasonlíthatók az adatok, és évekre eltárolhatók. Akárcsak a sérülésekkel összefüggő elemzések során szerzett információk. Nagyon sok esetben kiderül, nem lehet mindenkit egyformán terhelni.

Meccsszituá­cióban valós idejű adatok segítik az edzőt. Mondjuk egy csatár az ötven métert rendre hét másodperc alatt teljesíti, de ha az elemző azt veszi észre, hogy a találkozó nyolcvanadik percében ehhez már tíz másodpercre van szüksége, akkor figyelmezteti a trénert: jó lenne cserélni. Az adatokat bármilyen mobil eszközre le lehet tölteni, és arra is van lehetőség, hogy akár már a találkozó szünetében megnézzék és elemezzék az adott szituációt – például miért hibázott gólhelyzetben a csatár –, és ha kell, változtassanak.

Az analitikus megoldást használja például az NFL, a WTA, a női teniszezők világszervezete, az Osztrák Vitorlás Szövetség, a cseh hoki- és a szlovák futballválogatott is. Németországban a Hoffenheim és a Nürnberg labdarúgócsapata.

– Az adatok összegyűjtésénél szükség van a mesterséges intelligencia mellett az emberre is: például ki mennyit szerelt, azt egy gép nehezen állapítja meg, hiszen ­nehéz behatárolni, mit is nevezünk szerelésnek – magyarázza a szakértő. – De mint az ábrán is látszik: nagyon sok adatot tudunk összegyűjteni egy játékossal kapcsolatban, az edző pedig mindezekből hasznos információkhoz jut.

Persze ­mindez nem olcsó mulatság: egy komplex rendszer kiépítésének az ára a tízmilliótól akár a százmillió forintig terjed, amitől lehet, hogy egy klub főnöke hanyatt vágja magát, de az még mindig jobb, mint ha egy fontos meccs döntő pillanatában egy rossz mozdulat következtében a csatár esik el és sérül meg, mégpedig azért, mert a szakemberek nem kaptak információt a támadó terhelhetőségéről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.