galéria megtekintése

Imre Géza egy szinte már megnyert döntőt veszített el Rióban

11 komment

Drámai csatában bukta el a férfi párbajtőrdöntőt Imre Géza a riói olimpián. A magyar csapat rangidőse 14-10-re vezetett, egy találatot kellett volna bevinnie az aranyéremhez, a dél-koreai Park azonban egy hihetetlen sorozattal fordított, így Imre ezüstérmet szerzett az ötödik olimpiáján.

Kovács Tamás / MTI

A 41 éves Imre Géza nehéz ágon, a 16 között Boczkó Gábort, a negyeddöntőben a kétszeres világbajnok Nikolai Novosjolovot, az elődöntőben a világranglista-vezető Gauthier Grumier-t legyőzve jutott be a döntőbe, ahol a nála 21 évvel fiatalabb dél-koreai Park Szang Junggal vívott az aranyért.

Az első két tust Imre vitte be, szép tisztán megszúrva Parkot, aztán nekilódult a koreai és szépített, a következő három beindulást azonban sikerült hatástalanítani, mindannyiszor egyszerre gyuladtak ki a találatot jelző lámpák. Egy hosszabb pengeváltás után Park egyenlített, de Imre Géza két újabb higgadt tussal letörte a szarvait, majd a némileg elbizonytalanodott ellenfelet újra eltalálva 8-6-ra nyerte meg az első harmadot.

 

Óvatosabb kezdés után ismét a koreai lendült támadásba és talált, egy együttes után pedig ki is egyenlített. A vezetést azonban nem tudta átvenni, Imre előbb hason, majd gyorsan vállon szúrta, egy hosszabb tapogatózást követő találat után pedig három volt a különbség ide, majd jött zsinórban a negyedik tus, 13-9-cel zárva a második három percet.

Az utolsó felvonás Park találatával kezdődött, de jött megint Imre Géza, és ellentmondást nem tűrően bevitte a 14-et. Egy tus kellett volna már csak aranyhoz, Park azonban sikerrel megkontrázta a következő két akciót, majd hihetetlen módon kiegyenlített. Egy tus döntött az aranyról, azt pedig ismét Park vitte be, aki egyszer sem vezetett az egész asszóban, mégis olimpiai bajnok lett.

Czeglédi Zsolt / MTI

Imre Gézának pedig maradt az ezüst, amivel - három arany után - a magyar csapat negyedik érmét szerezte Rióban. 

"Volt nálam egy kis blokk" - nyilatkozta az MTI-nek Imre Géza a végjátékról. "Nagyon azt akartam csinálni, amit addig, aztán megpróbáltam mást is, hátha egy kicsit megzavarom vele, abból lett a 14. találat, de utána nem sikerült többször megcsinálnom. Jól váltott be, s a végén még szerencsém sem volt, mert elszúrtam a karja alatt valahol."

"Nyolc és fél percig én voltam az olimpiai bajnok..." - tette hozzá kesernyés mosollyal.

Imre Géza előzőleg az atlantai olimpián tudott egyéniben dobogóra állni, 20 éve harmadik lett. Közben csapatban ezüstöt nyert 2004-ben, Athénban.  

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.