galéria megtekintése

Húsvéti Tojás Pál

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 04. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Sztankovits János sztahanovista marós, a Vasas Izzó sportolója 330 százalékot ért el a „sztálini őrségen” 1953 áprilisában, de még rajta is túltett Szodorai István esztergályos, akinek tíznapos átlagos teljesítménye 822 százalék volt. Sztálin akkor már egy hónapja nem élt – a munkás őrséget az emlékére tartották –, ám idehaza így írtak róla: „Tanítása,műve halhatatlan. Nincs erő, amely kikezdhetné azt, amit megalkotott!”

A Szovjetunióban ezt másként látták. Mindjárt április elsején határozatot hoztak az élelmiszerek és az iparcikkek kiskereskedelmi árának leszállításáról, ez azonban semmi sem volt ahhoz képest, hogy Lavrentyij Berija és belügyminisztériuma egyszeriben megvilágosodott. Hirtelen arról adott ki közleményt: ártatlan polgárok letartóztatásával, a vizsgálati anyagok „gátlástalan meghamisításával”, a fogvatartottak kegyetlen megkínzásával – amit a büntetés-végrehajtás speciálisan kiválasztott csoportjával, változatos kínzóeszközök igénybevételével végeztettek – „súlyosan megsértették a szovjet törvényeket”. (A ráébredő ember két hónappal később egyebekkel is szembesült, mivel „kapitalista ügynöknek” kiáltották ki, börtönbe vetették, majd az év végén kivégezték.)

Hazánk fiai és lányai néhány héttel korábban bizony nem hitték volna, hogy a felszabadulás nyolcadik évfordulóján efféle híreket olvasnak az újságokban. Egyúttal nyilván nagy megkönnyebbüléssel fogadták azt az információt: „A Minisztertanács hozzájárult ahhoz, hogy a mezőgazdaság dolgozói munkával ünnepeljék április negyedikét.”

 

A labdarúgók is így tettek, már amennyiben cselezni, lőni vagy fejelni munkavégzés. (Szerelni az.) Maradjunk annyiban: a futballisták szolgálatra jelentkeztek. Ráadásul két nap alatt két meccset kellett játszaniuk, mert a budapesti és a bécsi csapatok hagyományos húsvéti tornáján ez volt a szokás. Ötvenháromban a politikai vezetés két kedvenc együttese, a Honvéd és a Bástya (tradicionális nevén: az MTK) szerepelt április negyedikén a Práter stadionban, ötödikén pedig a Megyeri úti sporttelepen.

Puskás: tripla Bécsben, egy gól Pesten
Puskás: tripla Bécsben, egy gól Pesten
Bojár Sándor / MTI

Azért ott, mert az építkezés késedelmei miatt a Népstadion avatásának harmadik terminusát is meg kellett változtatni: az időpontot 1953. április 4-ről augusztus 20-ra módosították. Így „csupán” 45 ezer ember látta a pesti programot (többet a Dózsa-pályára nem akartak – és nem is nagyon tudtak volna – bezsúfolni), a bécsit viszont 60 ezren tekinthették meg, s nem felejtették el, amíg éltek. A két találkozón összesen huszonkét gól esett, a labdarúgók – még az osztrákok is – nagyobb „sztahánovisták” voltak a tatabányai X-es akna 154 százalékos bányászainál vagy azoknál a csepeli és ózdi martinászoknál, akik fej fej mellett haladtak a munkaverseny közvetlen élmezőnyében.

A Rapid és a Bástya kezdte. A szünetben – Szolnok István, Molnár János és Sándor Károly góljával – még honfitársaink vezettek 3-2-re, de az 1953. április 26-án tartott Magyarország–Ausztria meccsen (1-1) egyenesen szárnyaló Walter Zeman kapussal, továbbá a Max Merkel, Ernst Happel hátvédpárral kivonuló, Gerhard Hanappit, Robert Körnert, Robert Dienstet is felsorakoztató vendéglátó zöld-fehérek a második félidőben 5-3-ra fordítottak, és az utolsó percben beköszönő Palotás Péter már csak szépíteni tudott (5-4).

Ez volt a „bemelegítés”. Arról, ami a második felvonásban következett, több orgánum is elragadtatással írta: „Ilyen kitűnő mérkőzést évek óta nem láttak Bécsben.” A tizenhatosok környékén nagyobb volt a forgalom, mint másnap a Nyugati pályaudvarnál, ahonnan M jelzésű külön autóbuszok szállították a szurkolókat az újpesti sportstadionig. Az idő alatt, amíg a Bástya futballistái zuhanyoztak, a Honvéd 4-0-ás előnyt szerzett. Mire Hidegkuti Nándor és társai felültek a Práter tribünjére, már 4-4 volt az állás.

A kispesti négyeshez bő negyedórára volt szükség: Kocsis Sándor (be)vezető gólja után Puskás Ferenc nyolc perc leforgása alatt mesterhármast ért el. „A bécsi közönség dermedten szemlélte az osztrák bajnokságban élen álló Austria vergődését” – jelentette a sportlap tudósítója, aki aztán arról is kénytelen volt beszámolni, hogy újabb negyedóra múltán 4-4-re állt a találkozó. Az 1954-ben Franciaországba szerződő és hét éven át ott is futballozó Fritz Kominek berámolt kettőt, míg Rudolf Pichler és a lila legenda, a válogatottban az 1945. augusztus 19-én rendezett magyar–osztrákon (2-0) bemutatkozó Ernst Ocwirk egyet-egyet. (Utóbbit a France Football 1952-ben Európa legjobb labdarúgójának választotta, de akkor ezért még nem adott Aranylabdát.)

Majdnem a másik Ernst, az Austria csapatában 258 gólt szerző Stojaspal – pesti drukkerzsargonban: „Tojás Pál” – is a hálóba lőtt, de Grosics Gyula ezúttal mentett, a kivetődés közben viszont megsérült. „Sok szép védése volt” – jelentette másnap a Népsport annak ellenére, hogy a Faragó Lajossal felváltott kapus fél óra alatt négy gólt kapott. Habár Lóránt Gyula még Grosicsnál is több viszontagságot élt át, ám ekképpen jellemezték: „A hátvédek közül időnként magasan kiemelkedett.”

Sokáig úgy nézett ki, a második félidőt gól nélkül ússza meg ő is, a Honvéd is, mert a piros-fehér csatárok változatlanul olyan művészi alakításokat nyújtottak, akár az akkor alapított Jászai Mari-díjjal elsőként kitüntetett Bánki Zsuzsa, Keres Emil és Mányai Lajos. Kocsis módosította az állást 5-4-re, Bárfy Antal 6-4-re. Őt kevesebben ismerik, mint Tichy Lajost vagy az 1954-ben Kispestre szegődő Machos Ferencet, pedig szintén elsőrangúan futballozott. Csak hát a Honvédnél, majd később a Vasasnál egyaránt nagy volt a konkurencia, pláne, hogy 1960-ban a Fáy utcába igazolt az a Machos is, aki a következőképpen idézte fel a húsvéti tornákat: „Alig vártuk, hogy mehessünk Bécsbe bevásárolni. Ám tudtuk, ha nem nyerünk, nem hozhatjuk be a cuccot. Vagyis nem volt más választásunk, csapást kellett mérnünk az imperialistákra...”

A hat-négyes előnynél már mindenki biztosra vette a Honvéd sikerét; hát még akkor, amikor Karl Stotz szabálytalansága után tizenegyeshez jutott a magyar csapat! Hogy a korán kopaszodó Stotz nem válogatott az eszközökben, azt ne csodáljuk, mert a hátvéd – a Wehrmacht ifjú katonájaként – részt vett a sztálingrádi csatában, amelynek végén fogságba esett, és csak 1948-ban térhetett vissza Ausztriába. (Csak? Örült, hogy egyáltalán visszatérhetett.)

Az utóbb az osztrák nemzeti együttes törzsgárdistáihoz csatlakozó védő még annak a csapatnak is az oszlopa volt a hatvanas évek elején, amelyet „második Wundermannschaftként” emlegettek Ausztriában – Erich Hofot „kis Sindelarnak” hívták –, s az elnevezés azért érdekes, mert a harmincas esztendők eredetijét vb-bronzérmes garnitúra követte 1954-ben. Paul Schweda kapus nem tartozott az örökös tagok közé – mindössze háromszor szerepelt a válogatottban –, Puskás büntetőjét mégis kivédte...

Mire az Austria egy perc alatt kiegyenlített. A hetvenötödikben Pichler, a hetvenhatodikban Stojaspal babrált ki Faragóval; immár mindkét oldalon jutott a Práter minden tízezer nézőjére egy-egy gól (6-6). Ám a Honvédre nyugodtan lehetett újabb súlyt helyezni, nem úgy, mint Magyarországra, ahol 1953 tavaszára nyilvánvalóvá vált: a túlfeszített ötéves terv előirányzatai nincsenek összhangban a valóságos teherbíró képességgel. Már csak két perc volt hátra, amikor Puskás felnézett, és tökéletesen ívelt Kocsis fejére, a jobbösszekötő pedig védhetetlenül a kapuba küldte a labdát (6-7).

Az előkészítő és a szerző is triplázott, hogy aztán a Rapid ellen a Megyeri úton egy-egy góllal boldogítsa a publikumot (2-0). Ha nincs az utóbb Ágnes lányára, a valaha volt legjobb magyar női labdarúgóra is büszke, angyalföldi korosztályos edzőként csak Toncsi bácsiként emlegetett Bárfy megmozdulása, akkor a két nap valamennyi kispesti dugóját a Kocsis, Puskás kettős éri el. A futballista honvédeket hősökként ünnepelték itthon, a hadsereg létszámát viszont majdnem 55 ezerrel csökkentették akkoriban. Ahogyan a Honvédelmi Minisztériumot sem a kerti partik hangulata járta át, úgy a húsvéti tornákat is komolyan vették a résztvevők. Szepesi György, a rádióriporterek Puskása mondta: „Nem ment volna ki a közönség, ha szalonmérkőzések lettek volna.” Ötvenháromban történetesen 105 ezren látták Sándort, Kocsist vagy a húsvéti Tojás Pált...

Austria–Honvéd 6-7 (4-4)

1953. április 4., Bécs, 60 000 néző. Jv.: Dankó György.

Austria Wien: Schweda –Stotz (Otto Melchior, 71.), Ocwirk, Kowanz – Fischer, Schleger – Ernst Melchior, Kominek, Stojaspal, Pichler, Aurednik.

Honvéd: Grosics (Faragó, 41.) – Rákóczi, Lóránt, Kovács – Bozsik, Bányai – Budai II, Kocsis, Bárfy, Puskás, Czibor.

Gól: Kocsis (9., 57. és 88.), Puskás (10., 12. és 17.), Pichler (19. és 75.), Kominek (26. és 32.), Ocwirk (30.), Bárfy (65.), Stojaspal (76.).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.