galéria megtekintése

Hosszú Katinka nagyon megvert mindenkit

Négy döntőben egy arany- és két bronzérem a magyar termés a londoni vizes Európa-bajnokság első úszónapja után: Hosszú Katinka elsősége mellett Jakabos Zsuzsanna és Bernek Péter is bronzérmet szerzett. A keddi döntőkben legalább négy magyar úszóért szoríthatunk, köztük Cseh Lászlóért is.

Nagy-Britannia a kevés európai ország egyike, ahol nem munkaszüneti nappal egybekötött ünnep a pünkösdhétfő. Londonban magyarként mégis bőven volt ok az ünneplésre.

Fotó: Andrew Boyers / Reuters

Négy döntőben három magyar versenyzőért és egy váltóért lehetett szorítani már a vizes Európa-bajnokság első úszónapjának estéjén, és honfitársaink nem keltettek csalódást. Bernek Péter például a második legjobb idővel (3:47,05) jutott a 400 m-es gyorsúszás döntőjébe. Aztán az Eb első döntőjében máris érmet szerzett; noha sokáig vezető szerb riválisa elfáradt az utolsó százötven méteren, az olasz Detti és a norvég Christiansen előtte ért célba. Nem tudjuk meg, hogy fényesebb lett volna-e ez az érem, ha a napokban nem fájdult volna meg Bernek dereka bútorcipelés miatt. Ő mindenesetre így fogta fel a dolgot: „Az edzőm nem örült, de végre van egy jó kanapém..."

 

Hosszú Katinka sem ­sokáig hagyta kétségek között azokat, akik a pillanatnyi formájára voltak kíváncsiak: 200 m háton és 400 m vegyesen is a legjobb időt érte el az előcsatározások során. „Nagyon kellett most a jó úszás, mert 2012 miatt rossz emlékeim vannak Londonból" – mondta mosolyogva a délelőtti „bemelegítésről" az Iron Lady. Ugyancsak 400 vegyesen Jakabos Zsuzsanna a negyedik helyen jutott tovább, így a brit ­Aimee Willmottot közrefogva úszhatott a döntőben a két magyar lány. A „befutónál" is köztük volt egy brit, Hannah Miley, így a dobogón Hosszú (4:30,90) a felső, Jakabos (4:38,39) az alsó fokon állt.

Fotó: Andrew Boyers / Reuters

Katinka aztán néhány perccel később – mintha fáradtság nem is létezne a világon – simán beúszta magát a 200 m-es hátúszás keddi döntőjébe is a huszonegy éves Burián Katával egyetemben, aki a negyedik helyen kvalifikálta magát.

Míg Hosszú parádés nyitánya keveseket ért váratlanul, kellemes meglepetés volt Balog Gábor döntőbe jutása 100 m háton (a hetedik legjobb idővel), és kiváltképp a 4×100-as férfi gyorsváltó szereplése. A Holoda Péter, Takács Krisz­tián, Bohus Richárd, Kozma Dominik összeállítású kvartett a hatodik legjobb idővel jutott tovább, majd a döntőben – főként Bohus és Kozma kitűnő hajrájának köszönhe­tően – az ötödik helyen nyúlt be a célba. Ennél is fontosabb, hogy a magyar váltó mögött futott be a görög és a román csapat, ami azt jelenti, hogy a négyes jó eséllyel pályázik az olimpiai kvótára is.

Fotó: Tony O'Brien / Reuters

Kezdésnek igazán nem rossz. És Cseh László kedden „döntőzik" először...

Férfiak. 400 m gyors: 1. Gab­riele Detti (olasz) 3:44,01, 2. Christiansen (norvég) 3:46,49, 3. Bernek Péter 3:46,81. 4x100 m gyors: 1. Franciaország (William Meynard, Florent Manaudou, Fabien Gilot, Clement Mignon) 3:13,48, 2. Olaszország 3:14,29, 3. Belgium 3:14,30, ...5. Magyarország (Holoda Péter, Takács Krisztián, Bohus Richárd, Kozma Dominik) 3:16,55 – országos csúcs.

Nők. 400 m vegyes: 1. Hosszú Katinka 4:30,90, 2. Miley (brit) 4:35,27, 3. Jakabos Zsuzsanna 4:38,39.4x100 m gyors: 1. Hollandia (Maud van der Meer, Femke Heemskerk, Marrit Steenbergen, Ranomi Kromowidjojo) 3:33,80, 2. Olaszország 3:37,68, 3. Svédország 3:37,84.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.